Την άποψη ότι το Υπουργείο νομοθετεί ενάντια στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέφρασε με δηλώσεις του στο alterthess.gr ο Γιάννης Παντής, πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ και εκ των υποψηφίων που απέρριψε το Συμβούλιο Ιδρύματος στην επίμαχη συνεδρίαση που κρίθηκε παράνομη.
“Το ΣτΕ έκρινε ότι η εκλογική διαδικασία για πρύτανη και για αναπληρωτές πρύτανη που προέκυψαν από αυτή, έπρεπε να ακυρωθεί. Τώρα έρχεται το Υπουργείο και ορίζει στη θέση πρύτανη, τον αναπληρωτή πρύτανη καταργώντας στην ουσία την απόφαση του ΣτΕ” αναφέρει ο Γιάννης Παντής.
Σύμφωνα με τον κ. Παντή από τις εξελίξεις φαίνεται η αδυναμία του νόμου 4009 να ανταποκριθεί στη πραγματικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων.
“Σήμερα προκύπτει η ανάγκη, αφενός κατάργησης ενός νόμου που απορρυθμίζει τα ΑΕΙ και αφετέρου να διασφαλιστεί από το ίδιο το πανεπιστήμιο το κενό με έμφαση στο αυτοδιοίκητο και περιορίζοντας το Υπουργείο που έρχεται να καταργήσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου”, υπογραμμίζει.
Από τη πλευρά του ο Γιάννης Παντής εκτιμά πως η λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα ήταν να λειτουργήσει το αυτοδιοίκητο. Συγκεκριμένα μετά από γνωμοδότηση της νομικής επιτροπής του πανεπιστημίου, θα έπρεπε η Σύγκλητος να ορίσει το αρχαιότερο μέλος της ως πρυτανεύων.
“Αυτή είναι η ακαδημαϊκή λύση που πάγια, ιστορικά έχει ακολουθηθεί. Αντ’ αυτού το Υπουργείο προτίμησε να ορίσει πρύτανη”, σχολιάζει.
Τέλος ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο ίδιος υπογραμμίζει πως εμμένει στην άποψη του ότι πρέπει να επιστρέψει η ακαδημαϊκότητα και η σταθερότητα στο πανεπιστήμιο για να γίνουν οι εκλογές.
“Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον οι δύο υπεύθυνοι, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΣΙ που ευθύνονται θα πρέπει να παραιτηθούν. Δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχω σε μια διαδικασία “σημαδεμένη””, καταλήγει.