Έντονη αντιπαράθεση για τους Ρομά στη Σύνοδο Κορυφής

Μία «πολύ έντονη αντιπαράθεση» για το θέμα της απέλασης των Ρομά είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Σαρκοζί ωστόσο διέψευσε ότι ήρθε σε σύγκρουση με τον Μπαρόζο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν υψώθηκαν οι τόνοι».
«Εάν κάποιος παρέμεινε ήρεμος και δεν προέβη σε ακραίους σχολιασμούς αυτός ήμουν εγώ», δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκή πηγή που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το επεισόδιο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας. Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις του Σαρκοζί προς τις Βρυξέλλες «ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής», δήλωσε αυτή η πηγή.
Λίγο πριν το γεύμα εργασίας ο Γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ και του Μπαρόζο για να δηλώσει, σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή πλήγωσε τη Γαλλία», όταν συνέκρινε τις απελάσεις των βούλγαρων και ρουμάνων Ρομά με τις εκδιώξεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Αρχικά οι ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονταν προς ένα σχέδιο κοινής διακήρυξης για την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των Ρομά, όμως τελικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέρριψαν την ιδέα. Ο Μπορίσοφ διευκρίνισε ότι «τίποτα δεν αποφασίστηκε» για το θέμα των Ρομά και ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν «κατά τη διάρκεια μίας επόμενης συνόδου να ορίσουν μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για να βρεθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα».
Ο Σαρκοζί πάντως, στο τέλος της συνόδου, δήλωσε ότι «η Γαλλία θα συνεχίσει να διαλύει όλους τους παράνομους προσφυγικούς καταυλισμούς (…) ανεξαρτήτως της καταγωγής, όσων διαμένουν εκεί». Επίσης, ανέφερε ότι και η γερμανίδα καγκελάριος θα προχωρήσει στην εκκένωση των καταυλισμών, όμως ακολούθησε άμεση διάψευση από γερμανούς διπλωμάτες.
Αναφορικά με τις θέσεις της Επιτρόπου για τα θέματα της Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ τόνισε, με έναν ασυνήθιστα δριμύ διπλωματικό τόνο, ότι «όλη η Γαλλία, έχει πολύ δυσάρεστα εκπλαγεί από τις θέσεις» της Επιτρόπου.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ότι οι επιθέσεις του Σαρκοζί κατά του Λουξεμβούργου όσον αφορά το ζήτημα της απέλασης των Ρομά, δεν ήταν «οι προσήκουσες». «Δεν είναι πρέπον όταν μια ευρωπαία επίτροπος που είναι πολίτης μιας χώρας, να κατηγορούμε τη χώρα καταγωγής της με τέτοιο τρόπο», ανέφερε.
Σημειώνεται η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, με καταγωγή από το Λουξεμβούργο, απείλησε τη Γαλλία για προσαγωγή της στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ των απελάσεων των Ρομά από τη Γαλλία και των εκδιώξεων πολιτών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Επιτροπή των Βρυξελλών, η οποία είναι ο θεματοφύλακας των κοινοτικών συνθηκών, «υποπτεύεται» προς το παρόν το Παρίσι, ότι παραβιάζει την ειδική νομοθεσία για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία πολιτών στα όρια της ΕΕ, «επιφυλασσόμενη να εγκαλέσει το Παρίσι» ενώπιον των αρμόδιων κοινοτικών θεσμών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ ζήτησε τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας το ως κάτι το ουσιώδες, την ώρα που το Παρίσι και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με το ζήτημα των Ρομά. «Η σχέση ανάμεσα στα κράτη και στα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό», είπε.
Ο ευρωπαίος πρόεδρος σημείωσε ότι σε αυτήν την κοινότητα υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να απαγορευθεί «κάθε μορφή διάκρισης» με βάση την εθνικότητα και την εθνική καταγωγή, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ένα «ιδρυτικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συγχρόνως τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν «το δικαίωμα να λάβουν μέτρα για τον σεβασμό του νόμου» στο εσωτερικό τους «στο πλαίσιο του σεβασμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέλαβε σήμερα την άποψή του ότι οι ευρωπαίοι Επίτροποι δεν πρέπει να μιλούν δημοσίως εκ μέρους της Επιτροπής, σύμφωνα με διπλωμάτες στην ευρωπαϊκή σύνοδο, ενώ σημείωσε ακόμη ότι οι απελάσεις των Ρομά από την Γαλλία είναι απολύτως νόμιμες.
Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής
Οι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης ήταν τα βασικά θέματα της ατζέντας.
Αναλυτικά, στα συμπεράσματα της Συνόδου επισημαίνεται:
– σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για βελτιωμένη συνεργασία με αύξηση του εμπορίου, κάτι που αποτελεί καθοριστικό στόχο ο οποίος θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η Σύνοδος του G20 στη Σεούλ θα δώσει τη δυνατότητα για μια αξιολόγηση της οικονομικής ανάκαμψης και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέλη του G20.
– σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, να αναπτύξει ιδέες για το πως η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.
– σε ότι αφορά στην οικονομική διακυβέρνηση, επί τη βάση της ενδιάμεσης έκθεσης που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ στους “27”, εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί κυρίως σε ότι αφορά το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο». Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου επιτήρησης για την παρακολούθηση και διόρθωση των μη βιώσιμων διαφορών και ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα έγκαιρα και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί η συγκυρία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και προσβλέπει στην κατάθεση της τελικής έκθεσης από την ομάδα δράσης υπό τον Χ. Ρομπέϊ, τον Οκτώβριο του 2010, για την παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου μέτρων.
πηγή:tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πόσο κοστίζει μια κατάληψη στέγης στο κέντρο του Παρισιού;

Ανακοινώσεις του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ για τα γεγονότα της Πάτρας