#ΔΕΘ :Οι πορείες της ΔΕΘ την ημέρα των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό

Τα συνδικάτα, τα σωματεία εργαζομένων και οι πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και του α/α χώρου πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αυξημένα  τα μέτρα της αστυνομίας για άλλη μια χρονιά, με χιλιάδες αστυνομικούς στο κέντρο της πόλης.

Στο Άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποίησε συγκέντρωση η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΕΔΟΘ.

Το ΕΚΘ μεταξύ άλλων στο κάλεσμα του αναφέρει ότι «αγωνιζόμαστε για την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των επόμενων γενεών σε μια κοινωνία με σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα, υγεία και ασφάλεια, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και οι δυνάμεις του ΚΚΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, και στη συνέχεια πορεία.

Στο κάλεσμα του το ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων, «ετοιμαζόμαστε για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας. Δυναμώνουμε τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς».

Δύο ήταν τα καλέσματα από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το ένα στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγ. Σοφίας (ΛΑΕ, ΟΚΔΕ, Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό κ.α) και το δεύτερο στην πλατεία της Καμάρας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, Αναρχική Ομοσπονδία κ.α).

Τέλος, το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καλούσε σε συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Η αστυνομία τοποθέτησε κλούβες στην Τσιμισκή και στην Εγνατία στο ύψος της Αγίας Σοφίας προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή η πορεία της ΓΣΕΕ και η αντίστοιχη των αριστερών οργανώσεων και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ένταση επικράτησε όταν ομάδα διαδηλωτών έσπασε το προστατευτικό ρολό της πύλης της ΔΕΘ που βρίσκεται στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.