Οι μέρες του καλοκαιριού του 2011 δεν ήταν και οι καλύτερες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα για την Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο δικαστικής διερεύνησης για παράνομες δανειοδοτήσεις σε εταιρίες συμφερόντων του ίδιου του Λαυρεντιάδη και στελεχών της τράπεζας που κατασκεύαζαν «εταιρίες» ώστε να εκταμιεύουν εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το βούλευμα του Νοεμβρίου του 2011 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και άλλοι 30 επιχειρηματίες – συνεργάτες του δανειοδοτήθηκαν από την Proton Bank με 700.000.000 ευρώ! Και μετά ήρθαν οι διώξεις και οι προφυλακίσεις, αλλά και το τέλος της Proton Bank…
Εκείνες τις άσχημες μέρες για την Proton Bank, ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας και αντιδήμαρχος Οικονομικών (από την 1/1/2011) του δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν ζήτησε και πήρε από την Proton Bank δάνειο ύψους 13.234.00 ευρώ. Μάλιστα… αυθημερόν στις 8/7/2011, σύμφωνα με έγραφα που έχει στην κατοχή του το alterthess.gr. Συγκεκριμένα στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2013 κατά του Χασδάι Καπόν, καθώς δεν εξυπηρετούσε το δάνειο, η υπό ειδική εκκαθάριση Proton Bank αναφέρεται πως: «Στις 08.07.2011 μεταξύ της Proton, πριν τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, και του καθ’ ου, Καπόν Χασδάι του Βενιαμίν, συνήφθη η υπ’ αριθ. 00873/08.07.2011 Σύμβαση Χρεολυτικού Δανείου, οπότε και χορηγήθηκε αυθημερόν από την Proton στον Καπόν Χασδάι Δάνειο ύψους (κατά κεφάλαιο) δεκατριών εκατομμυρίων διακοσίων τριάντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (13.234.000.00 ευρώ)». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο σκοπός της χορήγησης του δανείου ήταν η αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση υφισταμένων οφειλών και «εν γένει κάλυψη προσωπικών αναγκών.
Τη Δευτέρα (20 Οκτωβρίου) ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, μετά από ανώνυμη καταγγελία την οποία «υπογράφει» μία επιτροπή μικρομετόχων/μικροομολογιούχων, διέταξε έρευνα, την οποία σε πρώτη φάση ανέθεσε στο ΣΔΟΕ, για το δάνειο το οποίο είχε συνάψει τον Ιούλιο του 2011 ο Χασδάι Καπόν με την Proton. Κατά ένα, ας πούμε, περίεργο τρόπο από τα ρεπορτάζ των περισσότερων ΜΜΕ, ιδιαίτερα σε αυτά της Θεσσαλονίκης, «έλειπε» τόσο το όνομα του κ. Καπόν, όσο φυσικά και ότι πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και ότι στο παρελθόν, μέχρι και τον Αύγουστο του 2007 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Proton, διατηρώντας στη συνέχεια, τουλάχιστον μέχρι το 2010, μία «σχέση» με την τράπεζα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και χρησιμοποιώντας εταιρικό email. Ο κ. Καπόν, χρησιμοποιώντας το γραφείο Τύπου του δήμου Θεσσαλονίκης, την ίδια μέρα δήλωσε στα ΜΜΕ πως: «Το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειας μου, είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες και θα διευκολύνω με κάθε τρόπο. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται». Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο κ. Καπόν στο επίσημο βιογραφικό του, αν και… καθαρός ουρανός, δεν κάνει καμία αναφορά στη σχέση του με την Proton.
Οι όροι του δανείου και οι κατασχέσεις
Όπως προκύπτει από το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το alterthess.gr, ως ημερομηνία τελικής εξόφλησης του δανείου ορίστηκε η 10.07.2023 και από την Proton χορηγήθηκε στον κ. Καπόν περίοδος χάριτος διάρκειας 8 ετών κατά την οποία ο δανειζόμενος δεν θα κατέβαλε δόσεις κεφαλαίου. Η περίοδος χάριτος χωρίστηκε σε δύο χρονικές υπό περιόδους, η πρώτη πέντε ετών και η δεύτερη τριών. Κατά την πρώτη περίοδο θα έπρεπε να καταβάλει τόκους σε ετήσια βάση υπολογιζόμενοι με επιτόκιο 1% επί του κεφαλαίου του δανείου ενώ «το υπόλοιπο και ανεξόφλητο μέρος των δεδουλευμένων τόκων εκάστης περιόδου εκτοκισμού της Α΄ Περιόδου χάριτος που θα προκύπτει με βάση το πραγματικό επιτόκιο (δηλαδή euribor 1 έτους + περιθώριο 3% + 0,60% εισφορά του ν. 128/75) θα κεφαλαιοποιείται στη λήξη της εκτοκιστικής περιόδου στην οποία αντιστοιχούν». Κατά τη δεύτερη περίοδο ο κ. Καπόν θα έπρεπε να καταβάλει στην Proton στη λήξη εκάστης περιόδου εκτοκισμού το σύνολο των δεδουλευμένων τόκων. Όπως και να το κάνουμε, δεν τους λες και… σκληρούς αυτούς τους όρους. Για να εκταμιεύσει το δάνειο ο κ. Καπόν παρείχε στην Proton εξασφαλίσεις που αφορούσαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, ενέχυρο προθεσμιακής κατάθεσης στην Proton ύψους 500.000 ευρώ, το 20% των μετοχών της εταιρίας Resolution και έγγραφη προσημείωση υποθήκης για το 26% οικοπέδου επί της 26ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Καπόν, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το alterthess.gr, δεν κάλυψε τις συμβατικές του υποχρεώσεις και στις 17.04.2012 η – πλέον υπό εκκαθάριση – Proton του απέστειλε εξώδικη πρόσκληση. Ακολούθησαν και άλλες μέχρι τον Ιούνιο του 2013 όπου η Proton προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης του δανείου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το Φεβρουάριο του 2013, και μετά από εσωτερικές τριβές στην παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», ο κ. Καπόν απομακρύνθηκε από την αντιδημαρχία Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και του ανατέθηκε το… χαρτοφυλάκιο της αντιδημαρχίας Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης. Κάπως έτσι τον Ιούλιο του 2013 η Proton κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του κ. Καπόν ζητώντας, μεταξύ άλλων, να εκδοθεί προσωρινή διαταγή σε βάρος του δανειζόμενου που να απαγορεύει κάθε μεταβολή της νομικής και πραγματικής περιουσιακής του κατάστασης, διαταγή την οποία πήρε. Αμέσως μετά τις εκλογές του Μαίου, στις 30 του μήνα, συντάσσεται η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης του 26% του οικοπέδου στην 26ης Οκτωβρίου και την 1.7.2014 συντάχθηκε η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης διαμερίσματος στη Νικηφόρου Φωκά, παρόλα αυτά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν κλόνισε την εμπιστοσύνη του Γιάννη Μπουτάρη στον κ. Καπόν (μαζί, σύμφωνα με δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη, είχαν ανοίξει το λογαριασμό που είχε χρησιμοποιήσει για τα προεκλογικά της έξοδα η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη») στον οποίο ανέθεσε ξανά το χαρτοφυλάκιο του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε, και αναζητούμε, με ενδιαφέρον τη συνέχεια…
Μ. Καλογερόπουλος
Δείτε μέρος των εγγράφων: