in ,

ΑΠΘ: Πρώτα δείγματα γραφής της πρυτανείας Μήτκα- Αναστέλλει τη λειτουργία του κέντρου πρωτοβάθμιας υγείας

ΑΠΘ: Πρώτα δείγματα γραφής της πρυτανείας Μήτκα- Αναστέλλει τη λειτουργία του κέντρου πρωτοβάθμιας υγείας

(Όχι και τόσο) νέα ήθη και έθιμα φέρνει η νέα πρυτανεία στο ΑΠΘ. Γραφειοκρατία, νόμος και τάξη σε βάρος του ζωντανού διαλόγου και κοινωνικών δομών τα πρώτα δείγματα γραφής.

Συνεδρίασε τη Τετάρτη για πρώτη φορά η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον νέο πρύτανη Περικλή Μήτκα. Στη συνεδρίαση επιχείρησαν να τοποθετηθούν φοιτητές του ιδρύματος σχετικά με το θέμα των διαγραφών, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις της νέας ηγεσίας του ΑΠΘ. Με εντολή πρύτανη στους φοιτητές δεν επιτράπηκε η είσοδος και φυσικά η τοποθέτηση επί του ζητήματος, διαδικασία που η προηγούμενη πρυτανεία είχε “θεσμοθετήσει” αποφεύγοντας με αυτό το τρόπο εντάσεις εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας που κανέναν δεν οφελούν.

Αντί του ζωντανού διαλόγου που θα μπορούσε να αναπτυχθεί λοιπόν εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα μέλη της λίγες μόνο ώρες αργότερα έλαβαν την διαδικασία με την οποία πλέον θα μπορεί να ζητήσει ακρόαση κάποιος:

“Η Σύγκλητος, όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της. Οι σύλλογοι (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων), καθώς και όποια άλλη συλλογική οντότητα, ομάδα ή άτομο επιθυμoύν να ενημερώσουν τα μέλη της Συγκλήτου για κάποιο θέμα ή να θέσουν κάποιο αίτημα, μπορούν να στέλνουν το κείμενο/αίτημα που επιθυμούν στη διεύθυνση [email protected] ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του ΑΠΘ. Μπορούν επίσης να το παραδίδουν στο θυρωρείο του Κτιρίου Διοίκησης (ειδικά όταν το Πρωτόκολλο δεν λειτουργεί). Η Πρυτανεία θα δίνει στα μέλη της Συγκλήτου αντίγραφο όλων των κειμένων/αιτημάτων που κατατίθενται, ώστε να αποφασίζουν επί αυτών. Οι σύλλογοι, ομάδες ή άτομα που θέλουν να παρουσιάσουν προφορικά το θέμα τους στη Σύγκλητο μπορούν επίσης να καταθέτουν γραπτά ή ηλεκτρονικά το αίτημά τους (αναφέροντας τα στοιχεία του εκπροσώπου που θα μιλήσει και το θέμα, με σύντομη αιτιολόγηση της ανάγκης για προφορική παρουσίαση). Η Πρυτανεία θα θέτει υπόψη της Συγκλήτου όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα προφορικής παρουσίασης αμέσως μόλις υποβάλλονται και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έγκριση ή όχι του αιτήματός τους από τη Σύγκλητο” .

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο alterthess.gr, η πρώτη συνεδρίαση της συγκλήτου μετέτρεψε σε φρούριο το κτίριο διοίκησης με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κλειδώθηκαν όλες οι πόρτες (εσωτερικές και εξωτερικές),  μπλοκαρίστηκε το ασανσέρ με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι εργαζόμενοι να διαμαρτυρηθούν στην Διοίκηση του Πανεπιστημίου. Ενδεικτικό είναι πως στον 8ο όροφο όπου στεγάζεται η τεχνική υπηρεσία για πάνω από μία ώρα δεν μπορούσε κανείς να μπει ή να βγει καθώς η μόνη πρόσβαση είναι από το ασανσέρ που ήταν μπλοκαρισμένο.

Η απάντηση από τους φοιτητές ήρθε νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Υπο κατάληψη βρίσκεται το κτίριο διοίκησης της πρυτανείας του ΑΠΘ από φοιτητές οι οποίοι αντιδρούν στις διαγραφές των φοιτητών και στην απουσία ζωντανού διαλόγου, ζητώντας να διεξαχθεί ανοιχτή Σύγκλητος. Αντίθετα τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης δείχνουν επιλογή γραφειοκρατικοποίησης των συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης προς ένα αποστειρωμένο από πολιτικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων πανεπιστήμιο, καταγγέλλουν οι φοιτητές. 

Αναστολή λειτουργίας για το Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Α.Π.Θ

“Διαπιστώθηκε ότι το Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Α.Π.Θ. δεν είχε θεσμοθετηθεί έως σήμερα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, παρόλο που λειτουργούσε με την έγκριση της Συγκλήτου (αρ. συν. 2859/24.04.2013) και υπό την εποπτεία της από 08.11.2013. Η Πρυτανεία έχει ήδη δρομολογήσει ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η θεσμοθέτησή του σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 3235/2004, 4238/2014 και την ισχύουσα νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό, αναγκαζόμαστε να αναστείλουμε προσωρινά τις υπηρεσίες παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων που παρέχονται από το ιατρείο του Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ έως τη θεσμοθέτησή του ως Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” αναφέρει η ανακοίνωση που έλαβε η πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Το Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ  δημιουργήθηκε με σκοπό τη φροντίδα υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και αποτελεί μια σημαντική καινοτόμο παροχή του Πανεπιστημίου. Για την ολοκλήρωση των λειτουργιών του έγινε σταδιακή ενοποίηση των σχετικών δραστηριοτήτων και προγραμματίζεται η ανάπτυξη ολοκληρωμένων  παρεμβάσεων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, με τη συνδρομή ειδικού ιατρού στην Ιατρικής της Εργασίας, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής. Μέχρι σήμερα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΚΠΦΥΑΠΘ λειτουργούσε σε καθημερινή βάση, από τις 8:30 μέχρι τις 12:30, το ιατρείο του Κέντρου Υγείας με τη συμβολή δύο ιατρών του ΕΟΠΠΥ. Η υπηρεσία αυτή κάλυπτε τις ανάγκες άμεσης πρωτοβάθμιας περίθαλψης και περιλάμβανε κλινική εξέταση, διάγνωση και συνταγογράφηση στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΠΥ όπου και όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον εξετάζοντα ιατρό. Καλύπτονταν δηλαδή οι ανάγκες εξωνοσοκομειακής φροντίδας που προκύπτουν είτε από οξείες (πχ πυρετός, ζάλη, κοκ) είτε από χρόνιες ασθένειες όπου απαιτείται παρακολούθηση και συνέχιση φαρμακευτικής αγωγής.

Φαίνεται πως ότι δεν είναι νομότυπο δεν χωράει στη λογική μιας κυνικής και λογιστικής οπτικής για το πανεπιστήμιο, οπτικής που φαίνεται να διαπνέει την νέα διοίκησή του.

Στους ιδιώτες, στους ιδιώτες

Φυσικά μετά την γραφειοκρατία, άλλωστε η λογική είναι γνωστή και έχει αποτύχει η εφαρμογή της εδώ και χρόνια, δεν θα μπορούσε να μην έρθει και η επιλογή των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, ενδεχομένως με υψηλότερο (;) κόστος.

Πρόκεται για την επιλογή της νέας πρυτανείας να κλείσει από την 1/11τον πανεπιστημιακό Ξενώνα επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου 29 στην παραλία Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί τους προσκεκλημένους καθηγητές στα πλαίσια των διατμηματικών συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της πρυτανείας “κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι η μέχρι τώρα λειτουργία του υπήρξε  ζημιογόνα για το ΑΠΘ (με ζημίες που ανέρχονται περίπου σε 60.000 ευρώ ετησίως)”.

Και έρχεται φυσικά να προσθέσει πως το ΑΠΘ έχει έρθει σε επαφή με ξενοδοχεία της πόλης με τα οποία προτίθεται να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με ειδικές τιμές για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Κ.Μ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατί να δεχτούν οι άλλες χώρες κούρεμα του ελληνικού χρέους; Του Ευκλείδη Τσακαλώτου*

Υπό κατάληψη το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ- Συγκέντρωση το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου