in

Άνοιγμα του Ιράν στη Δύση;

Άνοιγμα του Ιράν στη Δύση;

Οι Ιρανοί σκληροπυρηνικοί φαίνεται να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για ένα ιστορικό άνοιγμα του προέδρου Χασάν Ροχανί προς τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα.

Οι «φονταμενταλιστές» της χώρας, περιλαμβανομένων των Επαναστατικών Φρουρών που πρόσκεινται στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχουν αποφύγει να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια του προέδρου να δείξει μια εποικοδομητική στάση προς τη διεθνή κοινότητα. Ο Ροχανί θέλει να δείξει ότι πίσω του έχει μια ενωμένη χώρα στα ζητήματα του πυρηνικού φακέλου της χώρας και της σύγκρουσης στη Συρία.

Ο Χαμενεΐ, γνωστός επικριτής της αμερικανικής πολιτικής, έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στον Ιρανό πρόεδρο να επιδιώξει μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Απόψε, ο Ροχανί θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Υπέρ της προσπάθειας του προέδρου να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση έχουν ταχθεί αναφανδόν και οι ακτιβιστές και πολιτικοί της ιρανικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη και η υπερσυντηρητική εφημερίδα Keyhan, ο διευθυντής της οποίας διορίζεται απευθείας από τον Χαμενεΐ, φαίνεται να υποστηρίζει με θέρμη την πιθανότητα μιας ιστορικής συνάντησης που θα δώσει τέλος σε μια εχθρότητα τριών δεκαετιών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Ο Μοχάμαντ Αλί Αμπνταχί, αντιπρόεδρος του Ιράν επί προεδρίας Χαταμί, είπε στην εφημερίδα Ομπζέρβερ ότι η επίσκεψη του Ροχανί στα Ηνωμένα Έθνη είναι η πιο κρίσιμη επίσκεψη που έχει πραγματοποιήσει Ιρανός πρόεδρος σε τέτοιες περιστάσεις. «Από τη μια πλευρά», τόνισε, «ο Ροχανί έχει τη στήριξη του ανώτατου ηγέτη της χώρας. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος». Τέτοια λάθη είναι η απόφαση του πρώην προέδρου Μπους να περιλάβει το Ιράν του προέδρου Χαταμί σε έναν «άξονα του κακού» μαζί με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράκ. Η επίσκεψη του Ροχανί, συνεχίζει ο Αμπνταχί, διαφέρει από τις επισκέψεις προηγουμένων ηγετών κατά το ότι οι συντηρητικοί δεν τη σαμποτάρουν και δεν την υπονομεύουν.

Ανάλογες απόψεις εκφράζει και η Ζαχρά Εσραγκί, εγγονή του Αγιατολάχ Χομεϊνί που ηγήθηκε της ιρανικής επανάστασης. Οι συντηρητικοί, σημειώνει η μεταρρυθμίστρια πολιτικός, έχουν αντιληφθεί ότι το Ιράν χρειάζεται εποικοδομητικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα. «Δεδομένων και των επιπτώσεων από τις κυρώσεις, που έχουν δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στην εισαγωγή φαρμάκων, οι συντηρητικοί έχουν καταλάβει ότι πρέπει να γίνει διάλογος με τις ΗΠΑ».

«Τα γεγονότα των δύο τελευταίων ετών στην περιοχή», συνεχίζει η Εσραγκί, αναφερόμενη κυρίως στον πόλεμο της Συρίας, «δείχνουν ότι το Ιράν παραμένει μια περιφερειακή δύναμη και ότι οι ΗΠΑ θέλουν τον διάλογο μαζί του. Οι δύο χώρες πρέπει λοιπόν να παραμερίσουν την αμοιβαία δυσπιστία τους και να ενεργήσουν με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα».

Τόσο ο Ροχανί όσο και ο Ομπάμα χρειάζονται επειγόντως μια «επιτυχία». Ο Ροχανί είναι στην αρχή μιας «περιόδου του μέλιτος» στην Τεχεράνη που θα μετρηθεί σε μήνες, όχι χρόνια. Ο Ομπάμα, πάλι, θέλει να δείξει ότι η μετριοπάθεια στην εξωτερική πολιτική φέρνει αποτελέσματα. Και οι δύο γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα συναφθεί ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, με τις άλλες πέντε χώρες να λειτουργούν ως υποστηρικτές. Εάν διαπιστώσουν ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας, μπορούν να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πραγματοποιήσουν απευθείας διμερείς συνομιλίες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να δούμε μια ιστορική χειραψία, την πρώτη ενός Αμερικανού προέδρου με έναν πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Πηγή: enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα αναγνωστών: Η διαφορά του 65,74% απ’ το 66,66% κι ο ακροδεξιός πασάς

+ΒΙΩΣΕΙΣ στον Λ. Πύργο