in , ,

Υποκινούμενο σχέδιο εναντίον του καθηγητή μαιευτικής είδαν οι μάρτυρες υπεράσπισης

Στις 2 Νοεμβρίου συνεχίζεται η δίκη

Mε την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας και των μαρτύρων υπεράσπισης καθώς και την απολογία του κατηγορουμένου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του μαιευτήρα γυναικολόγου και καθηγητή της Μαιευτικής σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του τμήματος κατά τη διάρκεια εξέτασης τους στο ιατρείο του.

Οι πρώην φοιτήτριες που αρχικά ήταν πέντε αλλά μετά την έναρξη της δίκης έχουν ανέλθει στις 10 έχουν καταγγείλει ότι ο καθηγητής της Μαιευτικής σχολής τις καλούσε στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης και τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η «εξέταση» περιλάμβανε ολοκληρωτική αφαίρεση των ρούχων (χωρίς παροχή ρόμπας ή κάποιου άλλου καλύμματος), αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση χωρίς γάντια, ερεθισμό της κλειτορίδας με τη χρήση του δαχτύλου, άσεμνες κινήσεις, πολύ στενή επαφή με τον ίδιο καθώς και άλλα.

Η δίωξη εναντίον του καθηγητή έγινε αυτεπάγγελτα μετά από καταγγελία που είχε σταλεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ενώ τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί χρονολογούνται από το 2005 μέχρι και το 2019.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από πρώην φοιτήτριες

Πολλές από τις καταγγέλλουσες πρώην φοιτήτριες συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι οι μόνες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον καθηγητή, μέσω αφηγήσεων μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης σε νοσοκομείο της πόλης και μόνο όταν έγινε η αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον του κλήθηκαν από την αστυνομία να καταθέσουν το βίωμά τους. Μάλιστα εκτός από την υπόθεση αυτή που αφορά την κατηγορία της κατάχρησης σε γενετήσια πράξη κατά συρροή σε βαθμό πλημμελήματος από πρώην φοιτήτριες και από πελάτισσές του, σε εκκρεμότητα παραμένει και άλλη μήνυση εναντίον του για την ίδια κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος από άλλες τέσσερις πρώην φοιτήτριες. Στις μηνύσεις τους αναφέρονται και ήδη υπάρχουσες μαρτυρίες άλλων τριών γυναικών που έχουν ήδη καταθέσει. Από την προηγούμενη προσωρινή διακοπή της δίκης μάλιστα ζήτησαν να καταθέσουν άλλες τρεις πρώην φοιτήτριες εναντίον του.

Στο σημερινό δικαστήριο κατέθεσε ακόμη μία μάρτυρας κατηγορίας καταγγέλλοντας τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε κατά τη γυναικολογική  της εξέταση. Η ίδια ανέφερε πως δεν ήξερε αρχικά πως γινόταν συνήθως αυτή η εξέταση, αισθάνθηκε άβολα και αμήχανη ενώ τόνισε πως δεν το κατήγγειλε αμέσως γιατί φοβήθηκε ότι δε θα τελειώσει τη σχολή καθώς ο καθηγητής φαινόταν ότι έχει ισχυρές διασυνδέσεις.

Αντιφάσεις στις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και στην απολογία του καθηγητή

Οι περισσότεροι μάρτυρες υπεράσπισης (μαίες, συνάδελφοι και συγγενείς του κατηγορουμένου)  έκαναν λόγο για υποκινούμενο σχέδιο εναντίον του καθηγητή χωρίς όμως να δίνουν περισσότερα στοιχεία σχετικά. Ο συνάδελφός και κουμπάρος του κατηγορούμενου ισχυρίσθηκε ότι ο καθηγητής μαιευτικής χρησιμοποιούσε την αμφίχειρη μέθοδο εξέτασης όπως όριζαν τα πρωτόκολλα και ότι αυτή ήταν η ενδεδειγμένη μέθοδος καθώς και πως κάθε άλλη πρακτική συνιστά malpractice. Ωστόσο δύο πρώην φοιτήτριες που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ισχυρίσθηκαν μόνο μετά την προτροπή του δικηγόρου υπεράσπισης ότι τους έγινε αμφίχειρη εξέταση και ότι παρούσα στο εξεταστήριο ήταν και μία μαία, κάτι που δεν προκύπτει από τις καταγγελίες των πρώην φοιτητριών στις οποίες αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης ήταν μόνες με τον κατηγορούμενο.

Κάποιες από τις μάρτυρες προσπάθησαν να αποδώσουν τις κατηγορίες εναντίον του είτε σε ένα συνδικαλιστικό ζήτημα που προέκυψε στο τμήμα και σε διαμαρτυρίες από πλευράς φοιτητών-τριών για τη συνέπεια του καθηγητή στο μάθημα είτε σε υποκίνηση των φοιτητών από δύο καθηγήτριες προκειμένου να μη διδάξει ο ίδιος το μάθημα ΜΕΝ. Κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους στοχοποίησαν μάλιστα και μία από τις καταγγέλλουσες πρώην φοιτήτρια ότι ήταν «ευέξαπτη» και «έκρυθμη» ως χαρακτήρας καθώς και ότι αυτή ήταν που πρωτοστατούσε σε ένα υποκινούμενο από τις μαίες εχθρικό κλίμα εναντίον του.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΔΙΠΑΕ, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ερωτηθείς σχετικά από τον δικηγόρο των καταγγελλουσών φοιτητριών παραδέχθηκε, ότι όταν προέκυψε το ζήτημα στο πανεπιστήμιο και η Σύγκλητος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής αναστολής ή μη της εργασίας του, δεν κλήθηκε να καταθέσει καμία από τις πρώην φοιτήτριες σχετικά με τα περιστατικά. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο καθηγητής «δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα» και απέδωσε την δίωξη του καθηγητή σε έναν εμφύλιο μεταξύ μαιών και γιατρών στη σχολή, με τις μαίες να «στρατολογούν» φοιτήτριες εναντίον του κατηγορούμενου.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ανέφερε ότι παρείχε δωρεάν εξετάσεις τόσο σε φοιτήτριες όσο και σε συναδέλφους του γιατρούς καθώς και ότι η πρακτική της δωρεάν εξέτασης γινόταν προς όφελος ανθρώπων που το είχαν ανάγκη. Ωστόσο ερωτηθείς σχετικά δεν θυμόταν να αναφέρει ούτε ένα όνομα συναδέλφου του που εξετάστηκε δωρεάν από τον ίδιο ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι η πρακτική της δωρεάν εξέτασης μετά από κάλεσμα του καθηγητή προς τις φοιτήτριες δεν ακολουθείται σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο της πόλης. Κατηγόρησε, επίσης, δύο μαίες διδάσκουσες στο τμήμα ως υπεύθυνες για τη στρατολόγηση φοιτητριών προκειμένου, να ανοίξουν πόλεμο εναντίον του καθώς ήθελαν τα μαθήματα που του ανατέθηκαν.

Χαρακτήρισε τις πρώην φοιτήτριες «ψεύτρες» τονίζοντας πως «από τη μία με καταγγέλλουν και από την άλλη ζητάνε πτυχιακή μαζί μου ή έρχονται ξανά στο γραφείο. Αν παρενοχλήθηκαν γιατί ήρθαν στον ίδιο γιατρό;».

Κλήθηκε ακόμη να περιγράψει τη διαδικασία της γυναικολογικής εξέτασης αναφέροντας πως δεν κάνει τίποτα εκτός πρωτοκόλλου ενώ αναφορικά με την αμφίχειρη εξέταση ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τον υπέρηχο και πως είναι η μέθοδος που ακολουθεί σε όλες τις γυναίκες. «Τα μάτια του γυναικολόγου είναι τα δάχτυλά του», σημείωσε στο δικαστήριο.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια προσωπική του δοκιμασία με τον θάνατο του παιδιού του σε μικρή ηλικία τονίζοντας πως εκείνη την περίοδο που κατηγορείται ότι τέλεσε τις πράξεις ήταν προσηλωμένος στην υγεία του παιδιού του.

Όλες οι καταγγελίες εστιάζουν σε δύο πρακτικές

Σχολιάζοντας τη σημερινή διαδικασία ο δικηγόρος των καταγγελλουσών πρώην φοιτητριών Π. Λογγινίδης ανέφερε μιλώντας στον alterthess.gr ότι οι περισσότερες καταγγελίες εναντίον του καθηγητή μαιευτικής εστιάζουν σε δύο είδη δράσης: στην αμφίχειρη εξέταση με ερεθισμό της κλειτορίδας, με χρήση ακόμη και το κολπικού διαστολέα και την εξέταση του μαστού από θέση πίσω από την ασθενή, τραβώντας την να καθίσει πάνω του με τα σώματα να έρχονται σε επαφή, ακουμπώντας και τους δύο μαστούς. Πρώτη φορά επίσης, σύμφωνα με τον δικηγόρο, αναφέρονται από τον κατηγορούμενο ονόματα δύο καθηγητριών οι οποίες καταγγέλλονται ότι στρατολογούσαν εναντίον του φοιτητές-τριες χωρίς όμως να κατατίθενται αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την υποκίνηση αυτή.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και σήμερα συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταγγέλλουσες πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί έξω από τα Δικαστήρια φοιτητικοί σύλλογοι, φεμινιστικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Νοεμβρίου με την πρόταση της Εισαγγελέως, τις αγορεύσεις των δυο πλευρών και την απόφαση του δικαστηρίου.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνωστισμός στις αίθουσες και face control στις εισόδους του ΑΠΘ – Αντιδράσεις από φοιτητικούς συλλόγους

Οι αγώνες φέρνουν τις νίκες: Απαλλοτριώνεται, για να χτιστεί νηπιαγωγείο, το οικόπεδο στην «Αλυσίδα»