Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό αναμένονταν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βούλη, κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς η τρόικα δεν έδωσε την έγκρισή της και ζήτησε νέα μέτρα. Την στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα διαπραγματευτεί σθεναρά τη μη λήψη νέων μέτρων, αδυνατεί να καταθέσει ένα έτοιμο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μάλιστα μέτρα ύψους 500εκ.ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή, θα εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Τις εκτιμήσεις όμως αυτές δεν φαίνεται να αποδέχεται η τρόικα, που είναι όμως απαραίτητο να εγκρίνει πριν τεθούν σε εφαρμογή στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Συνολική διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό
Απορρίπτει η Τρόικα το σχέδιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2014, που παρουσίασε η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται «το πολύ» σε 500 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, την επιβολή ανώτατου ύψους δαπανών σε όλα τα νομικά πρόσωπα, επ’ απειλή ποινικών κυρώσεων για τις διοικήσεις τους και – κυρίως – το νομοσχέδιο που θα καταθέσει κάποια στιγμή ο κ.Βρούτσης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι αξιωματούχοι της τρόικας μετά από αρκετές παλινωδίες κατέληξαν πως το δημοσιονομικό κενό αγγίζει τα 2δις ευρώ και τέτοιας κλίμακας μέτρα πρέπει να προταθούν από την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν διαθέτει σχέδιο που να καλύπτει τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ήταν πως με το ασφαλιστικό, τις απολύσεις στο δημόσιο και την αφαίμαξη των ΔΕΚΟ θα πληρούσε τις απαιτήσεις των εταίρων.
Η περίφημη διαπραγμάτευση μάλιστα που πάει περίπατο, θα αφορούσε την μη επιβολή μειώσεων σε μισθούς του μνημονίου και την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης. Πλέον όλα μπαίνουν σε αμφισβήτηση και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα από μηδενική βάση.
Το δε νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βούλη, εκτός κι αν υπάρξει νέα εμπλοκή. Η καθυστέρηση άλλωστε της κατάθεσής του αφορούσε κάποιες επιπλέον τροποποιήσεις που αφορούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και την ανεύρεση επιπλέον 50εκ ευρώ.
Εκτός από την τρόικα και ο ελληνικός τύπος περιμένει ένα «άλλο» νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τα καρμπόν δημοσιεύματα των συγκροτημάτων του τύπου το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την επιστροφή του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Τα ρεπορτάζ λοιπόν όλων των μεγάλων εφημερίδων περιλαμβάνουν δεσμεύσεις του κ.Βρούτση για:
* Δυνατότητα συνταξιοδότησης και των αγροτών με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών, όπως ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα
* Επιπλέον αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95% του ποσού της σύνταξης, που προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα του ασφαλισμένου.
* Ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.
* Επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».
* Ενίσχυση του ελέγχου και των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθεισών ( μέσω της Α.Π.Δ.) και πραγματικά καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις.
* Επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου και σε άλλες κατηγορίες περιστασιακά εργαζομένων.
* Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, χωρίς να χάνουν την επιδότηση επιτοκίου.
Στα ρεπορτάζ όμως των οικονομικών σελίδων των εφημερίδων δεν αναφέρονται τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή, την εξοικονόμηση 500εκ ευρώ και τα δωράκια σε επιχειρηματίες. Μέτρα που ανακοίνωσε ο κ.Βρούτσης το Σαββατοκύριακο από τη φιλόξενη συχνότητα του Mega.
Κυβερνητική δέσμευση λοιπόν είναι να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος στο ύψος του ΙΚΑ. Όπως είπε ο υπουργός, αυτές οι επιχειρήσεις πλήρωναν υψηλές εργοδοτικές εισφορές που είχαν αντίκρισμα στις συντάξεις και «αυτό ήταν στρέβλωση», όπως λένε παράγοντες του υπουργείου εργασίας.
Ο κ. Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρηθεί επίσης το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και θα ευθυγραμμιστεί με ό,τι ισχύει στις ευρωπαικές χώρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κλήθηκε να υπογράψει ομαδικές απολύσεις για 15 επιχειρήσεις, δεν τις υπέγραψε και έκλεισαν και οι 15. «Αυτή την Ελλάδα θέλουμε;» διερωτήθηκε.
Όσον αφορά στα εφάπαξ ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα μειωθεί αυτό των δημοσίων υπαλλήλων -αποφεύγοντας να δώσει ακριβές ποσοστό μείωσης- και ότι δε θα θιγεί αυτό των ιδιωτικών. «Δεν θέλω να μπω σε ποσοστά», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι επιχειρείται η όσο το δυνατόν πιο ήπια μείωση.
Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να μην περικοπούν οι συντάξεις στα λεγόμενα «ευγενή» ασφαλιστικά ταμεία: «Η εξίσωση είναι δύσκολη, θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να μη θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας (…) Καλούμαι να εξαντλήσω όλες μου τις δυνατότητες σε θύλακες παραβατικότητας και αδιαφάνειας για να μη θιχτούν οι συνταξιούχοι».
Μητέρες ανηλίκων για τις οποίες ισχύει προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ασφαλισμένοι προ του 1983 που διατηρούν το δικαίωμα εξόδου με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και τα ειδικά ασφαλιστικά καθεστώτα των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αποτελούν τις ομάδες των ασφαλισμένων που θα πληγούν από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Πρόκειται για 400.000 εργαζομένους που διατηρούσαν κατοχυρωμένα δικαιώματα συνταξιοδότησης προ του 62ου έτους της ηλικίας, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες αναμένεται να υποστούν αυξήσεις στα όρια εξόδου που ξεκινούν από πέντε έτη και φθάνουν ως και 15 έτη επιπλέον εργασίας.
