Ξεκινούν σήμερα οι πρώτες απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο αφότου η πρώην σερβική επαρχία ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με την ΕΕ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ελευθερία μετακίνησης, την περιφερειακή συνεργασία και την έννομη τάξη.
Σύμφωνα με τις δυο πλευρές, οι διαπραγματεύσεις θα επιχειρήσουν να λύσουν πρακτικά προβλήματα -όπως τους συνοριακούς ελέγχους και τα διαβατήρια- ενώ δεν θα αγγίξουν καθόλου τα πολιτικά ζητήματα. Το Κοσσυφοπέδιο απορρίπτει κάθε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν συνομιλίες που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του το 2008, ενώ η Σερβία είναι υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης που θα της επιτρέπει να έχει κάποιον έλεγχο στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.
Αν και οι ΗΠΑ καθώς και τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, η Πρίστινα δεν έχει καταφέρει να καταθέσει αίτηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ λόγω βέτο από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.
Οι συνομιλίες ενδέχεται να επισκιαστούν από έρευνα στις κατηγορίες ότι, στη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999, μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου -γνωστού ως Ου Τσε Κα- πουλούσαν τα όργανα των άμαχων αιχμαλώτων τους. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγός του Ου Τσε Κα που εξελέγη για δεύτερη θητεία τον περασμένο μήνα.