in , ,

Ξεκίνησε η προ-καταγραφή προσφύγων στην Β. Ελλάδα – Παρέμβαση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας

Ξεκίνησε η προ-καταγραφή προσφύγων στην Β. Ελλάδα – Παρέμβαση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας

Κλιμάκιο μελών της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης (πρώην Β΄ ΚΤΕΟ, Πόντου -περιοχή Λαχαναγοράς), όπου και ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά και από στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας για την διαδικασία προ-καταγραφής των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη.

Στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης στόχος είναι να προ-καταγραφούν όλοι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Βόρειο Ελλάδα.

Η διαδικασία προβλέπει ότι μια μέρα πριν την προ-καταγραφή δίνεται σε ορισμένο αριθμό προσφύγων ένα ειδικό βραχιολάκι, και εφόσον το επιθυμούν, την επομένη επιβιβάζονται σε μισθωμένα λεωφορεία, και οδηγούνται στην Υπηρεσία Ασύλου στα πρώην Β’ ΚΤΕΟ, όπου και πραγματοποιείται η προ-καταγραφή τους.

Στη διαδικασία της προ-καταγραφής περιλαμβάνονται οι βασικές πληροφορίες του κάθε ατόμου (προσωπικά στοιχεία, επίπεδο μόρφωσης, σε ποια χώρα επιθυμεί να μεταγκατασταθεί). Όπως σημειώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε αυτή τη διαδικασία δίνεται προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες προσφύγων, που στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Με βάση το υπηρεσιακό πλάνο υπάρχουν τρεις κατηγορίες πληθυσμού που θα προ-καταγραφούν, α) οι πρόσφυγες που μένουν ήδη σε επίσημα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, β) ο πληθυσμός που διαμένει σε άτυπους καταυλισμούς, και αναμένεται να εκκενωθούν από την αστυνομία, και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας καθώς και γ) οι πρόσφυγες που διαμένουν σε πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής χώρας.

Η διαδικασία είναι ανοιχτή σε όσους έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και τις 19 Μαρτίου 2016, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να προ-καταγραφούν, ενώ όλες οι εθνικότητες μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Μετά την προ-καταγραφή, οι συμμετέχοντες θα λάβουν Δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.

Στη διαδικασία αυτή γίνεται έκκληση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας οι πρόσφυγες να διατηρήσουν το επόμενο διάστημα τα στοιχεία επικοινωνίας τους (αριθμός ελληνικού κινητού τηλεφώνου) ή αν αλλάξουν αριθμό να ενημερώσουν τις υπηρεσίες, καθώς η ενημέρωση τους για την διαδικασία της επίσημης καταγραφής θα γίνει μέσω μεταφρασμένων SMS στους δηλωμένους αριθμούς τηλεφώνου.

Στόχος της προ-καταγραφής είναι να καλυφθούν τα αυξανόμενα αιτήματα για πρόσβαση στη διεθνή προστασία από τους περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που διαμένουν αυτή τη στιγμή στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και να υπάρξει μια καλύτερη καταγραφή του πληθυσμού και των αναγκών του.

Η επιχείρηση αυτή διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), υποστηρίζουν την υλοποίηση της διαδικασίας.

Η προ-καταγραφή καθίσταται εφικτή χάρη στην οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών). Η Υ.Α. στηρίζει αυτό το εγχείρημα, θέτοντας στη διάθεση της Υπηρεσίας Ασύλου ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τεχνογνωσία όσον αφορά τη διαδικασία καταγραφής.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) παρέχει ενημέρωση στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στηρίζει την εκστρατεία πληροφόρησης, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Οικειοθελούς Αναχώρησης (AVR).

Περισσότερα από 260 άτομα, χωρισμένα σε δύο ομάδες, θα εργάζονται επί έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα-Σάββατο) προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα, ενώ συνολικά έξι προσωρινά κέντρα προ-καταγραφής θα στηθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με το εγχείρημα, καθώς και μετά την λήξη αυτού, θα συνεχίσει να λειτουργεί η χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία του ραντεβού μέσω skype, για την επίσημη καταγραφή των προσφύγων.

«Άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στη διαδικασία ασύλου!»

Την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στη διαδικασία ασύλου ζητά με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, μέλη της οποίας βρέθηκαν στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία μεταξύ άλλων ότι «Την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το βάρος της έμπρακτης αλληλεγγύης, έχουν πέσει ως τώρα στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ανά την Ελλάδα, οι πρόσφυγες ζουν σχεδόν βουβά ένα άλλο δράμα, το οποίο έχει για τους ίδιους και τις ίδιες ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού δεν αφορά απλώς τη σημερινή τους κατάσταση, αλλά το μέλλον τους στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τα άπειρα προβλήματα που συναντούν στη διαδικασία αίτησης για διεθνή προστασία, καθώς και στην εξέταση του αιτήματός τους, αν και όταν τελικά καταφέρουν να το καταθέσουν».

«Είναι αυτονόητο ότι στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς τους/τις πρόσφυγες πρέπει να βρεθεί το αίτημα να μπει επιτέλους τέλος σε αυτή την κατάσταση που ταλαιπωρεί ακόμη πιο πολύ τους/τις πρόσφυγες κρατώντας τους σε μια ιδιότυπη ομηρία» τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

*Φωτογραφία: Το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης (πρώην Β΄ ΚΤΕΟ, Πόντου -περιοχή Λαχαναγοράς)

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος

Πηγή: stokokkino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Λεσότο και η φέτα. Του Γιώργου Κατερίνη

Καμπάνια «Ξανα-SOSTE το νερό»