in

Ξεκίνησαν οι εργασίες των κατοίκων για το πάρκο τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου

Ξεκίνησαν οι εργασίες των κατοίκων για το πάρκο τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου

Το οικόπεδο που θα μετατραπεί σε «πάρκο τσέπης» ξεκίνησαν να καθαρίζουν το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι και οι φίλοι της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εγχείρημα της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών, καθώς αποφάσισαν να μετατρέψουν ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε πάρκο. 

Με εργαλεία και υλικά από το σπίτι τους τα μέλη της πρωτοβουλίας καθαρίσανε το έδαφος, οριοθέτησαν τους χώρους, έβαψαν τον τοίχο της εισόδου. Από την δράση όμως δεν έλειψε και η ζωντανή μουσική με τραγούδι και χορό.

Η «Πρωτοβουλία Γειτονιάς Σβώλου» ΑυτοΣχεδιάζει ένα «Πάρκο Τσέπης για τη Γειτονιά» στη διασταύρωση Αγαπηνού με Ιωάννη Μιχαήλ, ενώ εδώ και 4 χρόνια, διοργανώνει στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον ομώνυμο δρόμο, διάφορες δημόσιες πολιτιστικές δράσεις με πιο γνωστό από όλα το «Δείπνο της Άνοιξης».

Η ιδέα για τη δημιουργία του πάρκου τσέπης ξεκίνησε από τη διπλωματική εργασία των φοιτητών Νίκου Καλλίγα και Σπήλιου Ηλιόπουλου οι οποίοι μελέτησαν την εφαρμογή των πάρκων τσέπης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο παράλληλα για την έννοια του συμμετοχικού σχεδιασμού. 

Όπως αναφέρουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, για τη δημιουργία του πάρκου και τον σχεδιασμό που απαιτείται «ακολουθήσαμε μια συμμετοχική μεθοδολογία, πρωτοποριακή για τα δεδομένα της πόλης μας, καθώς ελάχιστες είναι οι προσεγγίσεις και οι παρεμβάσεις έως τώρα που εμπλέκουν ενεργά την άποψη του πολίτη για τον χώρο που ζει και χρησιμοποιεί».

 H προοπτική του συμμετοχικού σχεδιασμού αποτελεί μία σημαντική παράμετρο καθώς πλήθος ‘καλών πρακτικών’ και μελετών φανερώνουν ότι προσφέρει διεξόδους δημιουργικής έκφρασης σε ‘καθημερινούς’ πολίτες, μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσης.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία πάρκου από πολίτες που συλλογικά συζητούν και παίρνουν αποφάσεις αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς επιλέγουν να μοιραστούν σκέψεις και εμπειρίες. Παράλληλα, η δημιουργία ενός πάρκου στο κέντρο της πόλης, όπου το πράσινο είναι λιγοστό και οι ανάγκες μεγάλες, δίνει και την «απάντηση» στο τσιμέντο που μας κατακλύζει.

Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις και συνελεύσεις για την δημιουργία του πάρκου τσέπης, για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook

Πηγή: stokokkino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου: Οι ταξικοί αγώνες στην ΕΣΣΔ, του Σαρλ Μπετελέμ

«Δεν είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ» στο σινε «Φαργκάνη Art»