Ξεκινά αύριο το Διεθνές Συνέδριο Ψυχανάλυσης και Φιλοσοφίας με θέμα “Το Υποκείμενο και ο Χρόνος” που θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Οκτώβρη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας .
Το πρόγραμμα
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, ώρες 18:00 – 21:15
17:30 Εγγραφές
18:00 Χαιρετισμοί
19:00 Η λογική του χρόνου, Εισαγωγή στο θέμα του συνεδρίου, Χρήστος Σιδηρόπουλος
19.30 Χρόνος και άνοιγμα υποκειμένου, Σωκράτης Δεληβογιατζής
20.00 Διάλειμμα
20.15 Η εποχή των κερασιών, Υβ Κωφμάν
Συζήτηση
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, ώρες 10:00 – 14.00
10:00 Μουσικοθεραπεία: Η δυναμική στιγμή αναμόρφωσης στην ψυχωσική δομή
Ντόρα Ψαλτοπούλου
10:30 Τα βέλη του χρόνου, Αν Μαρί Κωφμάν
11:00 Διάλειμμα
11:30 Ο χρόνος στο έργο του Νταλί, Υβ Κωφμάν
12:00 Η πολλαπλότητα του χρόνου στην λακανική ψυχαναλυτική πράξη, Κλώντ Ντυπρά
13:00 Ο άωρος χρόνος του υποκειμένου, Ελένη Μερκενίδου
Συζήτηση
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, ώρες 16:30 – 20.30
16:30 Χρόνος, εμπειρία και ταυτότητα, Βίκυ Καραβάκου
17:00 Υποκείμενο και χρόνος στη φιλοσοφία του γερμανικού ιδεαλισμού,
Θόδωρος Πενολίδης / Théodore Penolidis
17:30 Διάλειμμα
18:00 Ο χρόνος της επιθυμίας και η ώρα της αγάπης, Ιωάννα Πετρίδου
18:30 Το αθέατο υποκείμενο και το ύφος του χρόνου, Παναγιώτης Δόικος
Συζήτηση
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ώρες 10:30 – 14:30
10:30 Μεταξύ χρόνου και υποκειμένου. Μεταξύ φιλοσοφίας, ψυχανάλυσης και λογοτεχνίας
Ιορδάνης Κουμασίδης
11:00 Ο ψυχαναλυτικός χρόνος και η απόλαυση
Ιωάννης Μήτρου
11:30 Διαχείριση του χρόνου ζωής, Βάλτερ Ζάϊτερ
12:30 Διάλειμμα
13:00 (Από)Ρυθμίζοντας τα ρολόγια με δείκτες την Αφροδίτη, Δήμητρα Μήττα
Συζήτηση
Λήξη του Συνεδρίου
Διοργάνωση
– Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (Φ.Ε.Β.Ε.)
– Εργαστήριο Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.
Συνδιοργάνωση:
– G.R.A.P.P.A.F (Ομάδα Έρευνας και Εφαρμογής των Ψυχαναλυτικών εννοιών στην Ψυχιατρική της Γαλλόφωνης Αφρικής), Παρίσι.
– Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
– Τμήμα Ψυχανάλυσης του Πανεπιστημίου PARIS 8
– Institut für Philosophie der Universität Wien, Neue Wiener Gruppe / Lacan-Schule
Είσοδος ελεύθερη
Το Υποκείμενο και ο Χρόνος
Το ότι το λακανικό υποκείμενο συνδέεται άρρηκτα με το χρόνο, δεν χωράει καμία αμφιβολία για τον αναλυτή ο οποίος, μέσα στην ψυχαναλυτική διαδικασία, μαρτυρεί για τους χρόνους του αναλύοντα (δηλαδή αναλυομένου), καθώς επίσης και για τους χρόνους της ψυχανάλυσης.
Αυτό έχει ως προϋπόθεση ότι ο λεγόμενος αναλυτής δεσμεύεται να τηρεί το ηθικό του καθήκον να παρακινεί τον αναλύοντα να αναφέρεται σε αυτούς τους διαφορετικούς χρόνους, πράγμα που συνεπάγεται να διακρίνει τον μετρημένο χρόνο του ψυχαναγκαστικού, τον χρόνο, τον ανακόλουθο, του υστερικού, τον παρελθόντα χρόνο του φοβικού, και τον άπειρο χρόνο του ψυχωτικού.
Δυο θεμελιακές εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα του χρόνου σημάδεψαν τη διδασκαλία του Λακάν :
1.) Αυτή της πρωτοκαθεδρίας του «λογικού χρόνου» πάνω στον χρονολογικό χρόνο, κάτι που μπερδεύει πολύ τους αγγλοσάξονες μετα-φροϋδικούς που μετρούν το ασυνείδητο με τον πήχη του λεπτοδείκτη του ρολογιού τους.
2.) Αυτή της άρθρωσης του υποκειμένου με το σημαίνον, όχι ως συνεκτικότητα, αλλά ως ρωγμή : αυτό μέσα στην ψυχαναλυτική διαδικασία, επιτρέπει να διακρίνει το υποκείμενο, όχι μέσα στο χρόνο, αλλά στα διάκενα των χρόνων της ζωής του, όπως αυτά αρθρώνονται ακόμη και στον ψυχαναγκαστικό, μέσα σε μια τελείως διαφορετική λογική από εκείνη του ρολογιού.
Ο ψυχαναλυτής, μαζί με τον Λακάν, αντλούσε ανέκαθεν από τις κατασκευές που ενώνουν το Είναι και τον Χρόνο στη Φιλοσοφία.
Η εμπειρία της ψυχαναλυτικής διαδικασίας δημιουργεί την υποχρέωση στον αναλυτή, την ίδια που είχε και ο Λακάν, του να ξεπεράσει την διάσταση των λογικών χρόνων, της Δυναμικής του γράμματος, για να συναντήσει εκείνη των αναλυόντων (δηλαδή των «αναλυομένων»), εκείνη του Τζόυς, απορρίπτοντας μέσα στο «sinthôme» («σύνθεμα» κατά άλλους «σύνθωμα») τη διαδοχή του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος για να τα αρθρώσει σε μια πολύπλοκη και σπινθηρογόνο συγχρονικότητα στην οποία μόνο η αναφορά στα μοντέρνα μαθηματικά, επιτρέπει την πρόσβαση.