Με μια μεγάλη επιχείρηση της οικονομικής αστυνομίας φαίνεται πως ξεκίνησε να ξηλώνεται το απόστημα στον αμαρτωλό χώρο των εργολαβικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών καθαρισμού, οι οποίες μετά την είσοδο των εργολαβικών σχέσεων εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες αποκομίζουν για δεκαετίες εκατομμύρια ευρώ.
Οι εταιρείες του χώρου γνωστές για τις αμαρτωλές εργασιακές σχέσεις, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει την υπόθεση Κούνεβα, αναλάμβαναν συμβάσεις της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από φορείς του δημοσίου μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια, τα υπουργεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και δημόσιες υπηρεσίες από τις οποίες μέσω των υπερτιμολογήσεων, της χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων και των εξευτελιστικών μισθών αποκόμιζαν μεγάλο κέρδος.
Εξηγήσεις βέβαια οφείλουν να δώσουν οι υπέρμαχοι των εν λόγω εταιρείων – οι ίδιοι που απέλυσαν τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών- οι οποίοι όχι μόνο είναι υπέυθυνοι για την ζημία του δημοσίου αλλά και για την επιλογή υπογραφής εργολαβικών συμβάσεων που κοστίζουν πολύ περισσότερο στο ελληνικό δημόσιο.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, λοιπόν, εξιχνίασε δεκάδες περιπτώσεις χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων από εταιρείες καθαρισμού για την αποκόμιση ιδιαίτερα μεγάλου οικονομικού οφέλους, προκαλώντας οικονομική ζημιά στο Κράτος.
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, πρωινές ώρες της Τετάρτης σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν δεκατέσσερις ημεδαποί, ηλικίας από 35 έως 66 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Επιπλέον, συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω τυγχάνουν άλλα 21 άτομα ηλικίας από 28 έως 73 ετών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε, οι εμπλεκόμενοι, ως ιδιοκτήτες τριών εταιρειών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, αναλάμβαναν την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού σε δημόσιες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Υπουργεία, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού και την ανάληψη του έργου, παρουσίαζαν και αποτύπωναν στα φορολογικά τους βιβλία την εκτέλεση του ως υπεργολαβία με συνεργαζόμενες εταιρείες – ατομικές επιχειρήσεις, επί της ουσίας ανύπαρκτες (κέλυφος), που για το σκοπό αυτό είχαν συσταθεί από συνεργούς τους. Από αυτές τις εταιρείες (κέλυφος), λάμβαναν και χρησιμοποιούσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία και εμφάνιζαν την εκτέλεση των έργων καθαριότητας, ως προϊόν συνεργασιών.
Αποτέλεσμα της λήψης και χρήσης των εικονικών φορολογικών στοιχείων ήταν η προσαύξηση των δαπανών και η αποφυγή καταβολής άμεσων φόρων και απόδοσης Φ.Π.Α.
Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που έλαβαν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία, χρησιμοποίησαν τις πληρωμές των παραστατικών αυτών, κυρίως μέσω τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, προκειμένου οι ίδιοι να καρπωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, καθότι οι επιταγές πληρώνονταν προς όφελός τους.
Από την επεξεργασία και ανάλυση του υλικού, που συλλέχθηκε στο πλαίσιο της ενδελεχούς και πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, προσδιορίστηκε ότι κατά τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012, διακινήθηκαν (903) εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθαρής αξίας 21.135.759,77 ευρώ, συν Φ.Π.Α. 4.581.774,01 ευρώ και άρα συνολικής αξίας 25.717.533,78 ευρώ.
Επιπλέον, όπως προέκυψε, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών εκμεταλλευόμενοι την ανωτέρω κακουργηματική φοροδιαφυγή, οικειοποιήθηκαν τα ακόλουθα χρηματικά ποσά:
-οι ιδιοκτήτες της μίας εταιρείας, το ποσό 3.067.732,66 ευρώ,
-οι ιδιοκτήτες της δεύτερης εταιρείας, το ποσό 6.629.446,27 ευρώ και
-οι ιδιοκτήτες της τρίτης εταιρείας, το ποσό 1.874.232,73 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες -κατά περίπτωση- Δ.Ο.Υ. για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
