«Δεν ξέρω καμιά καταγεγραμμένη περίπτωση όπου Ρομά, Τσιγγάνοι,Ταξιδιώτες (Travellers) έχουν κλέψει παιδιά μη-Τσιγγάνων», δήλωσε ο καθηγητής Ιστορίας των Ρομά Τόμας Άκτον στην Guardian, ανατρέποντας την εικόνα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες από την υπόθεση της μικρής Μαρίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή στην Guardian,στην Ελβετία από το 1926 μέχρι το 1972 εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια Ελβετών Ρομά πάρθηκαν από τα σπίτια τους δια της βίας από τις αρχές. Τα παιδιά τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία ή σε σπίτια για ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες ενώ στις οικογένειές του απαγορευόταν κάθε επικοινωνία.
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ρομά ξεκίνησαν με το μου εισήλθαν στην Ευρώπη, από την Ινδία. Οι χώρες που τους δεχόταν πολλές φορές περνούσαν νόμους και μέτρα για να καταστείλουν την κουλτούρα τους και να τους κρατήσουν στο περιθώριο. Από τον μεσαίωνα, υπάρχουν μύθοι για το ότι οι τσιγγάνοι απαγάγουν παιδιά , παρόμοιες με εκείνες τις ιστορίες για τους εβραίους που καρφώναν παιδιά σε σανίδες για να τους πιουν το αίμα.
Η εικόνα όμως που βγάζει η αντιμετώπιση του θέματος της μικρής Μαρίας, θυμίζει πιο πολύ Μεσαίωνα και ένα πρωτοφανές «κυνήγι μαγισσών», παρά την εποχή που ζούμε.
Από την πρώτη κιόλας μέρα που βρέθηκε το κοριτσάκι στον καταυλισμό στα Φάρσαλα διάφοροι άνκορμεν και δημοσιογράφοι μιλούσαν για απαγωγείς και δίκτυα trafficking έχοντας μάλιστα προκαταβολικά καταδικάσει το ζευγάρι που κρατούσε το κοριτσάκι δείχνοντας πως πιο πολύ ενοχλούνται από το γεγονός ότι ήταν ένας ξανθός «άγγελος» σε έναν καταυλισμό Ρομά, παρά το ότι κάποιος το παράτησε εκεί.
Αυτό που δεν έχει αναφερθεί, σημειώνουν ξένοι δημοσιογράφοι, είναι πως η ανεπίσημη υιοθεσία είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στις κοινωνίες των Ρομά που τα παιδιά μεγαλώνουν συλλογικά από οικογένειες με πολυάριθμα μέλη. Επίσης σε όλο τον κόσμο γονείς που δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους τα αφήνουν στους παππούδες ή του θείους τους να τα μεγαλώσουν. Αυτό όμως αγνοείται από μία μεγάλη μερίδα του κόσμου που βιάστηκε να ξεστομίσει τις λέξεις «εμπόριο παιδιών» ανερυθρίαστα.
Το πρόβλημα όμως δεν υπήρξε μόνο στα media καθώς ο ίδιος ο ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, με δηλώσεις του σκιαγράφησε ένα μάλλον αρνητικό προφίλ για τη φυλή των Ρομά. Σε σχόλιο του μάλιστα στην Daily Mail για ένα βίντεο που δείχνει το κοριτσάκι σε μια τοπική γιορτή, δήλωσε πως «χορεύει γύρω-γύρω σαν εκπαιδευμένη αρκούδα για χρήματα». Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Irish Times δήλωσε «Έχουμε τσιγγάνους που δουλεύουν στα χωράφια έχουν οικογένειες και αγαπούν τα παιδιά τους. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι τσιγγάνοι που ακολουθούν άλλο δρόμο. Βλέπουν τους καταυλισμούς ως ένα κλειστό κύκλωμα όπου μπορεί να γίνει διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες». Όταν ρωτήθηκε εάν έχει χρησιμοποιηθεί κάποιος διερμηνέας για να βοηθήσει την μικρή Μαρία να επικοινωνήσει, απάντησε: «Όχι, διότι δεν θέλαμε να το ρισκάρουμε. Αλλά η μικρή κατάφερε να μάθει πολλά ελληνικά αυτές τις μέρες και επικοινωνεί μέσα από ζωγραφιές και τις κούκλες τις».
Ο Παναγιώτης Δημητράς, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνει πως αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες δημιουργεί μία λίστα ρατσιστικών στερεοτύπων για τους Ρομά.
Παρόλο που πιστεύει ότι η παράνομη δήλωση της Μαρίας στο ληξιαρχείο, με σκοπό την είσπραξη επιδόματος είναι μια σοβαρή υπόθεση, τονίζει ότι: «η κατηγορία για απαγωγή υπάρχει μόνο επειδή οι συλληφθέντες είναι Ρομά και αυτό είναι εντελώς ρατσιστικό».
«Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το παιδί είναι θύμα απαγωγής», προσθέτει, λέγοντας πως η Ιντερπόλ επιβεβαίωσε αυτήν την εβδομάδα ότι κανείς με DNA που να ταιριάζει με αυτό της Μαρίας, δεν υπάρχει στην βάση δεδομένων ως αγνοούμενος.
Ο κ. Δημητράς δεν είναι ο μόνος που καταδικάζει, αυτήν την στάση καθώς ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς σε επιστολή του προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, δήλωσε πως τα ΜΜΕ επιμένουν λανθασμένα και με επικίνδυνο τρόπο, να καλλιεργούν τον μύθο ότι οι Ρομά είναι από τη φύση τους εγκληματίες.
«Οι αναφορές επικεντρώθηκαν στην εθνικότητα των οικογενειών στις οποίες βρέθηκαν τα παιδιά σε οικογένειες Ρομά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία και οι Ρομά παρουσιάστηκαν ως απαγωγείς παιδιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε. Επίσης πρόσθεσε «ότι η δαιμονοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε φαύλες πολιτικές και δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες».
«Πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι οι Ρομά θα ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες όταν, σε κάθε περίπτωση, τα ΜΜΕ δεν χάνουν την ευκαιρία να τους υπενθυμίσουν ότι είναι ανεπιθύμητοι;», υπογράμμισε ο κ. Μούιζνιεκς.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την στιγμή που βρέθηκε η μικρή Μαρία, υπάρχουν παρόμοιες υποθέσεις και σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, όπου οι αρχές πήραν από μία οικογένεια Ρομά το ξανθό κοριτσάκι που ζούσε μαζί τους που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν το φυσικό τους παιδί.
Πηγές: Enet με πληροφορίες από theguardian.com, irishtimes.com