Συνεδριάζει αυτήν την ώρα η διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση του νομοσχέδιου στην Ολομέλεια.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να ξεκινήσει στις 20.00. Το ΚΚΕ έχει ήδη προαναγγείλει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί του μοναδικού άρθρου.
Η ψήφιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Εγκρίθηκε στη συνεδρίαση των κοινών επιτροπών της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Το νομοσχέδιο μετά από την αποδοχή της πρότασης των ΑΝΕΛ θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής σε ένα άρθρο.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 14.30 το μεσημερι.
Είναι μια δύσκολη συμφωνία, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως υπάρχουν και υφεσιακά μέτρα και μεταρρυθμίσεις σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση αλλά και άλλα, που υπό τον όρο της λύσης του ζήτηματος του χρέους και της ύπαρξης ενός δυνατού επενδυτικού προγράμματος μπορεί τελικά η συνισταμένη των υφεσιακών και των μη υφεσιακών μέτρων να είναι προς την ανάπτυξη. Ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη, εκτίμησε.
Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε πως αύριο Πέμπτη θα γίνει Eurogroup που χρειάζεται να επικυρώσει τα προαπαιτούμενα που θα έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων, για να μπορούν κάποιες χώρες να πάνε στα δικά τους Κοινοβούλια έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας τόνισε πως “δεν υπερασπίζομαι το νομοσχέδιο, ως προϊόν εκβιασμού, αλλά την ανάγκη ψήφισής του”. “Ο καθένας στέκεται απέναντι στον καθρέφτη του, αλλά και απέναντι στην πραγματικότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης”, είπε χαρακτηριστικά.
Επίθεση στην κυβέρνηση για 6μηνη «καθυστέρηση» έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη αποφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Χθες ήταν το Καστελόριζο του κ. Τσίπρα, είπε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι. “Η χώρα πήρε μια καραμπίνα, αυτοπυροβολήθηκε και τώρα ζητάμε επίδομα αναπηρίας”, τόνισε και ζήτησε: “Αλλάξτε την κυβέρνηση, ενώστε τις δυνάμεις της χώρας”.
Από τη πλευρά του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως ο προσανατολισμός και το περιεχόμενο είναι ξεκάθαρος. το νέο μνημόνιο θα ειναι ακόμα πιο βαρύ, τα νέα βάρη θα προστεθούν στην απλή λαϊκή οικογένεια.
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Δημήτρης Καμμένος, εξήγησε πως είναι λογικό να στηριχθεί το κατεπείγον της διαδικασίας, ενώ ζήτησε να υπάρξει διαβούλευση για το ζήτημα της επιλογής του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης πρότεινε το άρθρο 1 να περάσει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου με μία βελτίωση, επειδή με αυτό κυρώνεται η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ευρωζώνης (Eurosummit).
«Ηταν τυχοδιωκτική και άτυχη η επιλογή του δημοψηφίσματος», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισε πως «Δεν θα επιτρέψουμε να διακυβευθεί το κεκτημένο της Ευρώπης».
«Έχοντας ο καθένας το χέρι στην καρδιά, με αίσθηση ευθύνης θα πρέπει να υπερψηφίσει αυτή τη συμφωνία για να μπορεί να υπάρχει ελπίδα και το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Η ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πούμε όχι δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής Ν. Μεσσηνίας.
«Δεν είναι χτύπημα στην κυβέρνηση είναι ενίσχυση και άνοιγμα προοπτικής και για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το όχι δίνει ελπίδα ότι μπορεί να αναγκάστηκε ο Πρωθυπουργός να αποδεχτεί την ήττα, αλλά δεν επιτρέπει να στείλουμε λάθος μήνυμα στον λαό. Το λάθος μήνυμα είναι ότι αν αποδεχτούμε τον εκβιασμό το μήνυμα είναι ότι οι λαοι δεν μπορούν να τα βάλουν με τους δυνατούς» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πετράκος.
Σήμερα, με το πακέτο που καλούμαστε να εγκρίνουμε, επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων, χωρίς καν χρηματοδότηση, απλώς και μόνο με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης, τόνισε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Μαξίμου: Η συμφωνία αποτρέπει το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας
Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της, ενώ αποτρέπει το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, την κατάρρευση των τραπεζών και την εξαέρωση των καταθέσεων που απεργάζονταν αντιευρωπαϊκοί κύκλοι, επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι παραδέχονται ότι οι προτάσεις που αποδέχτηκε τελικώς η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολες και θέτουν σκληρά διλήμματα.
Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου ήταν σκληρές και αρκετές φορές έφθασαν πολύ κοντά στο σημείο να «εκτροχιαστούν».
Παράλληλα κάνουν λόγο για σχέδιο που είχαν προετοιμάσει και είχαν αρχίσει να υλοποιούν «ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις» προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης και να υλοποιήσουν το όραμά τους για μια τελείως διαφορετική Ευρώπη. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η πορεία είναι μακρά και δύσκολη και είναι λάθος να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα καθώς οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις καιροφυλαχτούν.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση πρέπει «συνεχίσουν να δίνουν μάχες, προκειμένου να αποκρούσουν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ασφυξίας, μέσω του οικονομικού πραξικοπήματος που επιχειρείται».
«Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι αξίες του Διαφωτισμού δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την πάλη ο ένας εναντίον του άλλου. Οι οπισθοδρομικές δυνάμεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναγυρίσουν την Ευρώπη στον 19ο αιώνα. Απαιτείται βαθύτερη οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση» τονίζουν οι κύκλοι του Μαξίμου.
«Αν, κάποιος, πάντως, αξιολογήσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας τα περισσότερα –άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο- είναι χρεοκοπημένα. Αν δεν αλλάξει η Ευρώπη, στην επόμενη οικονομική κρίση θα βιώσουμε άσχημες καταστάσεις, με περισσότερη οικονομική καταπίεση. Εκτός και αν οι λαοί εξεγερθούν», συμπληρώνουν.
Όπως εξηγούν, η συμφωνία προβλέπει και αναδιάρθρωση/αναμόρφωση για το χρέος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ σημειώνουν ότι οι Γερμανοί φαίνεται να κατανοούν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους χωρίς, όμως, να αποδέχονται ένα «κλασικό» κούρεμα.
«Το ΔΝΤ, βέβαια, το τελευταίο διάστημα πιέζει για “κούρεμα” χρέους, είτε δημοσιοποιώντας την προηγούμενη έκθεσή του, είτε, όπως σήμερα, με την επικαιροποιημένη έκθεσή του, που σαφώς έκανε λόγο για μη βιώσιμο χρέος, προτείνοντας στις ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ετών, σε όλα τα δάνεια που χορηγούν προς την Ελλάδα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
Συνεχίζοντας, τονίζουν ότι η συμφωνία προβλέπει και τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ που θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα των προστασία. Όπως διευκρινίζουν, από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10-25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (12,5 δισ. ευρώ) και χρέος (12,5 δισ. ευρώ).
Το νέο ταμείο, σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου, έρχεται να διασφαλίσει τις καταθέσεις [να μην χρειαστεί, δηλαδή, «κούρεμα» καταθέσεων – bail in], ενώ η ενεργοποίηση από την Βουλή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας [BRRD] γίνεται για να διασφαλιστεί, για πρώτη φορά με νόμο, η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα έσοδα του νέου ταμείου, θα προέρχονται από τον ESM [θα διαθέσει άμεσα 10 δισ. ευρώ], ενώ θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών [ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και εξωτερικό]. Ακόμα στο νέο Ταμείο θα ενταχθούν τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι έδρα του ταμείου θα είναι η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, για το οποίο επέμεναν οι δανειστές, ενώ εξηγούν ότι θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, με την Κομισιόν να εποπτεύει.
«Να σημειωθεί ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πουληθούν, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν όλα προς πώληση. Κάποια, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.
Το νομοσχέδιο
Σε ένα άρθρο θα ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές στο σύστημα του ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό με δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 4 δισ. ευρώ, (3,175 δισ. ευρώ από τα νέα φορολογικά μέτρα και 1 δισ. ευρώ από εξοικονομήσεις στο ασφαλιστικό).
Σύμφωνα λοιπόν με το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής η ελληνική Βουλή έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει ψηφίσει:
•Τον εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την αύξηση των εσόδων
•άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
• την διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
• την πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πριν από την οριστικοποίηση του μνημονίου συμφωνίας και την εισαγωγή οιονεί αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος αφού ζητηθούν συμβουλές από το Φορολογικό Συμβούλιο και υπόκεινται σε προηγούμενη έγκριση των κοινοτικών οργάνων.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει άρθρα που αφορούν την κύρωση της συμφωνίας και τα μέτρα: