in

Βίαιη εκκένωση του καμπ προσφύγων στον Ελαιώνα

ΜΑΤ, ξύλο και χημικά με στόχο τον εκτοπισμό των προσφύγων εκτός Αθήνας

Photo Credit: Μάριος Λώλος

Συνεχίζεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης με ένα ακόμη επεισόδιο βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών, αυτή τη φορά στο καμπ προσφύγων στον Ελαιώνα.

Η κυβέρνηση επιστράτευσε ΜΑΤ, και με ξύλο και ρίψη χημικών τα ξημερώματα προκειμένου να  κλείσει το καμπ, τη μοναδική δομή του Δήμου Αθηναίων που ζουν ευάλωτες περιπτώσεις ανθρώπων.

Λίγο μετά τις 4 ΜΑΤ και ΕΚΑΜ μπήκαν στη δομή και συγκρούστηκαν με δεκάδες μετανάστριες και αλληλέγγυους μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και παιδιά που αρνούνταν να προχωρήσει η διαδικασία εκκένωσης. Όπως καταγγέλλει η συλλογικότητα Solidarity With Migrants πρόκειται για μια προειλημμένη απόφαση του Δήμου Αθηνών και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την σταδιακή εκκένωση του camp, και τον εκτοπισμό των μεταναστριών εκτός Αθήνας.

«To αποτέλεσμα της επιχείρησης, παρά την κινητοποίηση μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων, ήταν απλώς η μεταφορά 30 μεταναστών που ”πείστηκαν” να μετακινηθούν σε άλλα camps, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο camp του Σχιστού». Η συλλογικότητα καταγγέλλει ακόμη πως «τις κατασταλτικές επιχειρήσεις ”συντόνιζε”, ανάμεσα στα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ και εμφανώς περήφανη για το έργο καταστολής, η νέα διοικήτρια του camp, Μαρία – Δήμητρα Νιουτσίκου, γνωστή στο παρελθόν για την κατασταλτική θητεία της στα στρατόπεδα της Σάμου και Σκαραμαγκά».

Η μάχη των μεταναστριών με τις δυνάμεις καταστολής ξεκίνησε από τον εξωτερικό χώρο μπροστά από το camp, με επίκεντρο μια πύλη εισόδου-εξόδου, όπου τα ΜΑΤ κλώτσησαν καθισμένους/καθισμένες μετανάστριες μπροστά από την πύλη και αλληλέγγυους/ες, και μεταφέρθηκε στη συνέχεια μέσα στο camp, όπου ακολούθησαν επεισόδια, πετροπόλεμος και κυνηγητό.

«Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όλες τις επόμενες εβδομάδες, όσο η πλειοψηφία των κατοίκων του camp αρνείται να δεχτεί την εξαναγκαστική μετακίνησή της εκτός Αθήνας.

Ο αγώνας των μεταναστριών του Ελαιώνα είναι αγώνας να μην μετακινηθούν οι μετανάστριες από τον Ελαιώνα σε ακόμα πιο δυσμενείς συνθήκες, αλλά να αποκτήσουν αξιοπρεπή στέγαση μέσα στις πόλεις και χαρτιά. Είναι αγώνας ενάντια στο ρατσιστικό σύστημα των αποκλεισμών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που μεταχειρίζεται τους ανθρώπους σαν σκουπίδια που μεταφέρονται από το ένα camp στο άλλο, ως αντικείμενα αποκλεισμού ή εκμετάλλευσης» σημειώνει η Solidarity with Migrants τονίζοντας πως ταυτόχρονα «και έναν αγώνα ενάντια στον ”εξευγενισμό” της Αθήνας που προωθεί συστηματικά το ελληνικό Κράτος, η κυβέρνηση και ο δήμαρχος Μπακογιάννης, που κρύβει πίσω από ένα ”εναλλακτικό” προσωπείο τον ακραίο ρατσισμό και το ταξικό μίσος του απέναντι στους φτωχούς, προωθώντας τη “διπλή ανάπλαση” του Βοτανικού και του Ελαιώνα, την επίθεση στο Λόφο του Στρέφη και στην πλατεία των Εξαρχείων (με πρόσχημα το Μετρό), και άλλα σχέδια εξαναγκαστικής ”ανάπλασης” γειτονιών με μόνο κριτήριο τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών».

Photo Credit: Μάριος Λώλος

«Ο αγώνας των μεταναστριών του Ελαιώνα είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στα σύνορα, του Έβρου, του Αιγαίου, της Ελλάδας, της Ευρώπης, με άλλα μέσα.

Ο πόλεμος και η στρατιωτικοποίηση είναι η απάντηση των καπιταλιστικών Κρατών στην κίνηση των μεταναστριών. Η αλληλεγγύη και οι κοινοί διεθνιστικοί αγώνες μεταναστριών-ντόπιων είναι η δική μας απάντηση.

Οι μετανάστριες του Ελαιώνα δεν τρομοκρατούνται από τους φασίστες του ελληνικού Κράτους και τα πολιτικά σχέδιά τους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και καλούν σε στήριξή τους» αναφέρεται ακόμη.

ΜεΡΑ25: «Τα ΜΑΤ, τα χημικά και η καταστολή είναι η απάντηση του παρακράτους της Μητσοτάκης Α.Ε. σε κάθε διαμαρτυρία»

«Φαίνεται ότι τα ΜΑΤ, τα χημικά και η καταστολή είναι η απάντηση του παρακράτους της Μητσοτάκης Α.Ε. σε κάθε διαμαρτυρία. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτές τις ωμότητες, την βιαιότητα και την καταστολή του καθεστώτος του κ. Μητσοτάκη για τα «μάτια» του δημάρχου, πρωθυπουργικού ανηψιού και την εκκένωση της δομής. Η Κυβέρνηση που μόλις διέσυρε την χώρας μας διεθνώς με τα εγκλήματα και τα ψέματα της στον Έβρο, «αντεπιτίθεται» με αυτές τις αθλιότητες για να ικανοποιήσει τον φασιστικό εσμό. Δεν θα της το επιτρέψουμε» δηλώνει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜεΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ανοιχτή Πόλη: «Οι πρόσφυγες χρειάζονται πολιτικές στέγασης και ένταξης, όχι ξύλο από τα ΜΑΤ»

Η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα, με δεδομένο το κενό σε πολιτικές στέγασης και ένταξης, αποτελεί κίνηση εχθρική προς τους εκεί φιλοξενούμενους πρόσφυγες, η οποία δεν σέβεται τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά τους ενώ αναφέρει ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων έγινε κάτω από τη βία και τα χημικά των δυνάμεων καταστολής που, για μια ακόμα φορά, «καταπάτησαν κάθε έννοια ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων, επιτιθέμενες ακόμα και σε παιδιά και εγκύους, σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απεργιακή συγκέντρωση στη Μαλαματίνα παρά τις συλλήψεις και την αστυνομοκρατία

Σκότωσαν με πυροβόλο όπλο τρεις αρκούδες μέσα σε ένα μήνα στην περιοχή του Σκλήθρου Φλώρινας