in ,

Βεβήλωση μνημείου για τους Εβραίους της Καβάλας – Αθώοι οι κατηγορούμενοι 5 χρόνια μετά

Αθώοι κρίθηκαν και οι 4 συλληφθέντες του Ιουλίου του 2017 οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τις φθορές που προκάλεσαν στο Μνημείο των Εβραίων σε κεντρικό σημείο στην πόλη της Καβάλας. Πρόκειται για άνδρες οι οποίοι είχαν σπάσει με την χρήση ενός καλεμιού το μεγαλύτερο μέρος από τη μαρμάρινη πρόσοψη του μνημείου που ήταν στημένο στην πόλη της Καβάλας, στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της πόλης οι οποίοι βρήκαν το θάνατο από τους ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλα τονίζει πως η απόφαση αυτή βρίσκει απέναντί της τη «δικαιολογημένη αγανάκτηση και θυμό», όταν μάλιστα αυτή έρχεται «λίγες ημέρες μετά τη Διεθνή Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος».

Όπως τονίζει, «η βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου, άλλες παρόμοιες καταστροφές μνημείων για τα θύματα του ναζισμού, ακόμα και μνημείων για την ηρωική Αντίσταση του λαού μας στον κατακτητή, όπως η τιμητική πλάκα του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της πόλης από το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, έχουν στόχο να σβήσουν από τη μνήμη του λαού τις θηριωδίες των ναζιστικών τεράτων που καταδεικνύουν ότι οι φασίστες αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πολύτιμη εφεδρεία του καπιταλιστικού συστήματος που τους γεννά και τους τρέφει. Καμία “μεταμέλεια” -όπως αυτή που επικαλέστηκαν οι δράστες- δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα και σκοπιμότητα που κρύβουν τέτοιες ενέργειες.

Η αθώωση των βανδαλιστών βασίστηκε σε νόμο που άλλαξε πρόσφατα η κυβέρνηση προκειμένου να πέφτουν στα μαλακά τέτοιες περιπτώσεις, τη στιγμή που οι νόμοι για όσους αγωνίζονται και αντιστέκονται στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της (εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες, φοιτητές) γίνονται όλο και αυστηρότεροι, βγάζοντας τις απεργίες παράνομες, πριν αυτές ακόμη προκηρυχθούν, σέρνοντας στα δικαστήρια εργαζόμενους, αγρότες, ακόμη και ανήλικους μαθητές.

Αυτό είναι το κράτος τους! ΜΑΤ και κρατική καταστολή απέναντι στους αγρότες που μάχονται στα μπλόκα της αξιοπρέπειας για την επιβίωσή τους, απέναντι στους εργάτες των “Πετρελαίων” που αντιδρούν στη μετατροπή τους σε σύγχρονους σκλάβους, απέναντι στους εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά που διεκδικούν συλλογική σύμβαση εργασίας, σταθερή δουλειά, μέτρα ασφάλειας για να μην ξαναθρηνήσουν συνάδελφό τους. Και την ίδια ώρα αθωώνονται τα αποβράσματα του μίσους και του ρατσισμού, αποφυλακίζονται τα πρωτοπαλίκαρα-δολοφόνοι των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, δρουν ανεμπόδιστα οι φασίστες όπως πρόσφατα στα σχολεία και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και αλλού, μέσα και έξω από συνδέσμους και ναζιστικά μορφώματα, με τραγικό αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της δημοτικής αρχής και των νομικών της συμβούλων που δεν κατέθεσαν εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών μήνυση και αφού είχε αλλάξει ο νόμος που καθιστούσε μη αυτεπάγγελτη τη δίωξη των δραστών.

Ο λαός της Καβάλας μπορεί να βγάλει, με αφορμή και αυτή την εξέλιξη, ακόμα πιο στέρεα συμπεράσματα για το ποιανού τσιράκια τελικά είναι οι φασίστες, ποιον εξυπηρετούν και για ποιον δουλεύουν. Αποδεικνύεται περίτρανα η ορθότητα της στάσης του ΚΚΕ μετά και από την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή που κάλεσε τον λαό να μην εφησυχάσει, να δυναμώσει την πάλη του για τα δικαιώματά του και να απομονώσει με τη δράση του τους κάθε λογής φασίστες, το ρατσισμό και τον εθνικισμό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δικαίωση για πρόσφυγες που υπέστησαν βλάβη από πυρκαγιά σε καμπ στη Θεσσαλονίκη

«Έπεσε» (;) η σελίδα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας