Κριτική στα λάθη του παρελθόντος και προεκλογικές δεσμέυσεις ήταν τα βασικά στοιχεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την Τετάρτη το βράδυ.
Παραδέχτηκε πως ήταν λάθος η θέση του κόμματος του το 2009 πως «λεφτά υπάρχουν» γιατί «χαλάρωσε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και της κοινωνίας». «Νομίζαμε ότι μπορούμε με ήπιο τρόπο ή ακόμη και με παροχές, επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης για παράδειγμα, μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», δήλωσε.
Επισήμανε πως έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα ήδη από το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009. «Έπρεπε να κινηθούμε πολύ ταχύτερα, έπρεπε να ληφθούν μέτρα που θα έπειθαν και τις αγορές, αλλά και κυρίως μέτρα τα οποία θα μάζευαν το έλλειμμα από την αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως ήταν κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κράτησε δε σαφείς αποστάσεις, λέγοντας πως «δεν ήμουνα μέσα στο σύστημα που έκανε τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις, εγώ ήμουνα υπουργός Εθνικής Άμυνας και ήμουνα εναντίον της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχα αυτή την αντίληψη για τα πράγματα». «Βέβαια δυστυχώς», συνέχισε, «στο ΔΝΤ δεν έχει προσφύγει μόνον η Ελλάδα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχει προσφύγει η Ευρωζώνη συνολικά, η πιο αναπτυγμένη περιοχή του κόσμου, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου. Αυτό είναι το τραγικό πρόβλημα της Ευρωζώνης».
«Ναι» σε μετεκλογικές συνεργασίες
Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, ζητώντας «να έχουμε κοινή λογική και να παρακολουθούμε την απλή αριθμητική».
«Πουθενά στον κόσμο δε γίνονται ξανά εκλογές» πρόσθεσε αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας πρέπει να υπάρξει σύντομα και νέα αναμέτρηση. «Η επανάληψη των εκλογών είναι απειλή του κ.Σαμαρά. Αυτό σημαίνει διάλυση της οικονομίας, διάλυση της αξιοπιστίας, διάλυση του κράτους. Σημαίνει κίνδυνο για τον απλό πολίτη, για τον αδύναμο και αβοήθητο πολίτη, για τον άνεργο» τόνισε.
Επίσης άσκηση δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά καταλογίζοντας του «εμμονή με την πρωθυπουργία» λέγοντας ότι «θεωρεί ότι του χρωστά η χώρα και ότι είναι σειρά του να γίνει πρωθυπουργός». Αντίθετα για τον ίδιο δήλωσε πως «Εγώ έχω μια -θα έλεγα- πιο αποστασιοποιημένη και ελεύθερη προσέγγιση στα θέματα αυτά», συνέχισε, «δε θεωρώ ότι μου χρωστάει η χώρα κάτι, είμαστε εδώ για να προσφέρουμε και να αναλάβουμε κόστος».
Εμφανίστηκε ανοιχτός στη δημιουργία συμμαχικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές χωρίς να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός. Στην ερώτηση για το τι θα έκανε αν θα είχε διερευνητική εντολή ως αρχηγός του πρώτου κόμματος αλλά χωρίς αυτοδυναμία, σημείωσε ότι «εμένα δε με ενδιαφέρει να είμαι ο πρωθυπουργός». Πρόσθεσε δε ότι «θέλω τη διερευνητική εντολή, θεωρώ ότι αυτό που έκανα τους προηγούμενους εννιά μήνες ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είναι μια εμπειρία που εμένα με έχει σφραγίσει κι έκανα μια αγωνιώδη προσπάθεια για τη χώρα» «Θέλω τη διερευνητική εντολή γιατί πιστεύω ότι έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε μία πραγματική συμμαχία δυνάμεων υπευθυνότητας, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης», είπε ακόμη.
Για τον πρόεδρο της ΝΔ πρόσθεσε: «ο κ. Σαμαράς λέει: ‘Διεκδικώ αυτοδυναμία’, αλλά δε θα την έχει. ‘Δε θέλω συνεργασία’, απορρίπτει όλες τις συνεργασίες μετά βδελυγμίας, έτσι βδελύσσεται και το ΠΑΣΟΚ. Και μετά λέει: ‘Και πάντως θέλω να είμαι πρωθυπουργός έστω ως αρχηγός του πρώτου κόμματος’. Με ποιες συνεργασίες, με ποιο πρόγραμμα, με ποια αξιοπιστία;».
Σε άλλη ερώτηση για το τι θα πράξει στο ενδεχόμενο να λάβει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διερευνητική εντολή επισήμανε ότι «τους βλέπω όλους» και θα δει «ποιες είναι οι δυνάμεις αυτές οι οποίες με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, με διεκδικητική διάθεση απέναντι στο μνημόνιο και την τρόικα, μπορούν να συνεργαστούν για να πάμε από το μνημόνιο στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και να κυβερνήσουμε τον τόπο και να τον κυβερνήσουμε εξασφαλίζοντας τις θυσίες των πολιτών, γιατί αλίμονο αν θέσουμε σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν κάνει ως τώρα οι πολίτες, και κάνουν. Έχει δημιουργηθεί ένα εθνικό κεφάλαιο που πρέπει να το προστατεύσουμε».
«Το μνημόνιο να ολοκληρωθεί το 2015»
Σχετικά με το Μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρχικά επισήμανε ότι «το Μνημόνιο καλύπτει μια πολύ στενή λωρίδα των πολιτικών που πρέπει να ασκήσει η χώρα». «Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που είναι πρώτον πως διαχειριζόμαστε το Μνημόνιο», συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «το Μνημόνιο είναι πάντα υπό διαρκή διαπραγμάτευση και εξέλιξη, κάθε δυο – τρεις μήνες έχουμε στην πραγματικότητα μια νέα εκδοχή».
Το Μνημόνιο I «αντιμετώπιζε τα προβλήματα δανεισμού, όχι τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε και διευκρίνισε ότι «βασιζόταν στην παραδοχή ότι το χρέος χωρίς μείωση, χωρίς κούρεμα, χωρίς PSI, ήταν βιώσιμο».
Επανέλαβε δε την πρόταση του η δημοσιονομική προσαρμογή να μην ολοκληρωθεί μέχρι το 2014 αλλά μέχρι το τέλος του 2015.
Όσον αφορά το Δημόσιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιομ σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται απολύσεις όσο αναδιατάξεις». Όπως διευκρίνισε, «η υποχρέωση που έχουμε από το Μνημόνιο είναι να μειώσουμε το προσωπικό του κράτους κατά 150.000» και πρόσθεσε: «αν απολύσεις 100.000 άτομα αυτό που κερδίζεις είναι περίπου 1,1 δις. Σου χρειάζονται πολύ περισσότερα».
«Δεν θα μπουν νέοι φόροι»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε πως «μπορώ να πω υπεύθυνα με το χέρι στην καρδιά και να εγγυηθώ προσωπικά ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Και δεν θα μπουν νέοι φόροι. Δεν θα μπουν σε καμία περίπτωση νέοι φόροι». «Άρα λοιπόν εγώ δεν λέω ότι δεν θα κάνουμε καμία περικοπή. Αυτό είναι ψέμα. Όποιος το λέει, λέει ψέμα. Απροκάλυπτο ψέμα. Λέω όμως με ποιο τρόπο μπορούμε να εγγυηθούμε και εγγυώμαι ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές».
Υπενθύμισε τέλος ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος παρουσίασαν «πολύ συγκεκριμένα μέτρα που επιτρέπουν στην αγορά να αναπνεύσει, στις επιχειρήσεις να κινηθούν και κυρίως στους ανέργους να ελπίσουν ότι θα βρουν δουλειά».
«Δεν ξαναείχαμε τόσο καθαρή ανάληψη πολιτικής ευθύνης»
Η μόνη ερώτηση την οποία αρχικά θέλησε να αποφύγει αφορούσε στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε αν έχει συγχωρήσει τον πρώην πρωθυπουργό από τη στιγμή που ο ίδιος έχει ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό εκ μέρους της παράταξης εν όψει των εκλογών.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να απαντήσω και μάλιστα δημόσια», δήλωσε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αρκέστηκε στη δήλωση πως ο Γ. Παπανδρέου «είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μέσα σε 2,5 χρόνια εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και εγκατέλειψε και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω να έχουμε άλλες πράξεις ανάληψης πολιτικής ευθύνης τόσο καθαρές στο παρελθόν», υπενθύμισε, αναφέροντας απλώς γεγονότα ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εν συνεχεία δήλωσε ότι το κεφάλαιο του Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού έκλεισε.
«Δεν αξιολογείται τώρα ο Γ. Παπανδρέου, δεν είναι υποψήφιος και το γεγονός ότι δεν είναι υποψήφιος σημαίνει κάτι, έτσι δεν είναι;», επανήλθε διατηρώντας αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Παπανδρέου, χωρίς όμως επιθετικό τόνο, ο κ. Βενιζέλος, καλώντας τον κόσμο να αξιολογήσει τώρα τον κ. Σαμαρά και τον ίδιο. «Ο Ελληνας πολίτης κρατάει τη μοίρα του τόπου στα χέρια του», επανέλαβε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με προφανή διάθεση να προκαλέσει τη σύγκριση των δύο προτάσεων και των επικεφαλής των δύο κομμάτων που έχουν το τιμόνι στην πλέον κρίσιμη στιγμή.
«Εγώ μιλάω με μεγάλη επίγνωση, ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει, έχω την πλήρη εικόνα τώρα για την Ευρώπη, για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, άλλων μεγάλων χωρών, ξέρω τι γίνεται με τα δημόσια οικονομικά, πόσα λεφτά έχουμε στο ταμείο, ξέρω ότι η κάθε λέξη μας μετράει – λοιπόν εγώ μετράω τις λέξεις και μιλάω πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα και το κακό είναι ότι αυτό δεν γίνεται από όλους», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
«Ο κ.Τσοχατζόπουλος έχει αποκοπεί από το σώμα του ΠΑΣΟΚ»
Σχετικά με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς -και αυτό μας ντροπιάζει όλους- υπήρξαν και υπάρχουν στελέχη και του δικού μας χώρου, τα οποία είναι αναμεμειγμένα σε υποθέσεις οι οποίες όζουν και οι οποίες είναι υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα».
Υποθέσεις υπήρχαν και «από την άλλη μεριά», είπε και συνέχισε: «Τώρα ευτυχώς δεν υπάρχει παραγραφή, το μαύρο χρήμα είναι απαράγραπτο και άρα θα δούμε τι έχει γίνει με διάφορες υποθέσεις. Δε θέλω να θυμίζω τώρα ούτε Βατοπέδι, ούτε δομημένα ομόλογα, ούτε κουμπάρους.
Επανέλαβε τέλος ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει αποκοπεί από το σώμα του ΠΑΣΟΚ κι έχει διαγραφεί προ πολλού, εάν ξέραμε το 2005 στην Εξεταστική Επιτροπή αυτά που ξέρουμε τώρα, τα οποία αποκαλύφθηκαν λόγο Βατοπεδίου, θα ήταν διαφορετική η στάση μας, γιατί υπήρξε μια περίεργη συμπλοκή των υποθέσεων με το Βατοπέδι. Και εμείς κάναμε την Εξεταστική Επιτροπή το 2011 που κωδικοποίησε τα στοιχεία επί τη βάση των οποίων κινείται τώρα η δικογραφία αυτή.
Για την φυλάκιση του πρώην υπουργού, ο Ευ.Βενιζέλος πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι κάτι το οποίο δε θέλω να το ζήσει κανείς άνθρωπος, αλλά ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του».
Η απάντηση της ΝΔ για τις δηλώσεις Βενιζέλου
Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνέντευξη του στο Mega.
O εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για «θέατρο και τα ψέματα Βενιζέλου», ενώ χαρακτήρισε εκ νέου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «διάδοχο και συνεχιστή της πολιτικής Παπανδρέου».
Συγκεκριμένα ο κ. Μιχελάκης δήλωσε πως «Το θέατρο και τα ψέματα Βενιζέλου δεν έχουν, τελικά, ούτε αρχή, ούτε τέλος. Πανικοβλημένος από την κατάρρευση του κόμματός του, ψεύδεται ασύστολα. Έφτασε στο σημείο να πει, σήμερα, για το εγκληματικό δημοψήφισμα, που στήριξε με πάθος, ότι ήταν… ‘λάθος εκτίμηση’.Κανείς, όμως, δεν ξεχνά την πραγματικότητα: Στις 31.10.2011, έλεγε για την τυχοδιωκτική πρόταση Παπανδρέου ότι ήταν ‘κίνηση εκτόνωσης και λύτρωσης’! Και όχι μόνο αυτό. Προσπάθησε, σήμερα, να εμφανιστεί ότι ήταν αντίθετος και με το Μνημόνιο! Το χαρακτήρισε, μάλιστα…’ελλιπές’!. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όμως, τον έχει ήδη καρφώσει για το ρόλο που έπαιξε και, μέχρι σήμερα, δεν του έχει απαντήσει. Ότι, δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος ήταν από τους βασικούς συντάκτες του Μνημονίου, όχι μόνο ως υπουργός, αλλά και ως νομικός. Δηλαδή, στην ουσία, ο κ. Βενιζέλος, διάδοχος και συνεχιστής της πολιτικής Παπανδρέου, είναι αυτός που συνέταξε, επέβλεψε και εκτέλεσε το Μνημόνιο».