Ακροδεξιά στοιχεία προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο σχολείο Νυμφόπετρας, όπου λειτούργησε φέτος για πρώτη χρονιά η Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων. Οι δράστες πραγματοποίησαν διπλή παραβίαση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων -πρώτα στις 19 Μαΐου και μετά ξανά στις 7 Ιουνίου εκπαιδευτικοί και μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με σπασμένες πόρτες και κατεστραμμένα σχολικά είδη- στερώντας τα μαθήματα από τα παιδιά.
Του Απόστολου Λυκεσά για την Εφημερίδα των Συντακτών
Διπλή παραβίαση και καταστροφές του σχολείου στο οποίο φοιτούν προσφυγόπουλα σημειώθηκαν στο σχολείο Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης σε διάστημα λιγότερο από μήνα. Η αλληλουχία των γεγονότων, η μήνυση που κατατέθηκε με τη δεύτερη παραβίαση και η εμπλοκή της Ασφάλειας Λαγκαδά δείχνουν ότι τα περιστατικά δεν μπορούν να αποδοθούν σε «τυχαίους» βανδάλους παρά σε τοπικούς ακροδεξιούς και ρατσιστές, οι οποίοι εξάλλου έκαναν και παλαιότερα την εμφάνισή τους έξω από το σχολείο, ασχημονώντας κατά εκπαιδευτικών και παιδιών, αν και ελάχιστοι και σε αντίθεση με άλλους κατοίκους που αγκάλιασαν τα παιδιά.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που λειτούργησε η ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) στο κτίριο όπου στεγαζόταν προηγουμένως το Δημοτικό Σχολείο Νυμφόπετρας και το οποίο παρέμενε πριν από την έλευση των προσφύγων κλειστό. Στη συγκεκριμένη ΔΥΕΠ παρακολουθούν μαθήματα 130 παιδιά, με έξι τάξεις, τα οποία διαμένουν στη δομή φιλοξενίας Βαγιοχωρίου. Ας σημειωθεί πως το σχολείο απασχολεί 8 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων (δάσκαλοι αγγλικής, καλλιτεχνικών, γυμναστικής) και η «περιπέτεια» της λειτουργίας του έχει καταγραφεί αναλυτικά από την εφημερίδα μας (1.2.2021, «Αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα από Δημοτικό Σχολείο στη Νυμφόπετρα»).
Βέβαια φέτος η σχολική χρονιά ξεκίνησε με απανωτά εμπόδια και η αρχή σημειώθηκε με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, καθώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατά βάση στελεχώνουν τις ΔΥΕΠ. Οπως είπαν στην «Εφ.Συν.» άνθρωποι από τη δομή Βαγιοχωρίου –δομή που εύκολα κατατάσσεται πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα σε ό,τι αφορά την οργάνωση και λειτουργία της– «παρ’ όλες τις δυσκολίες του ξεκινήματος, το σχολείο λειτούργησε και τα παιδιά με μεγάλο ενθουσιασμό και εμφανή χαρά απέκτησαν μια νέα έννοια στην καθημερινότητά τους, αυτή της σχολικής ζωής και της “κανονικότητας” της παιδικής ηλικίας».
Δυστυχώς, όμως, τα εμπόδια συνεχίστηκαν με την αρνητική συμπεριφορά λίγων και συγκεκριμένων κατοίκων, προστέθηκε η πανδημία που ταλανίζει όλη τη χώρα, από κοντά και οι ελλείψεις σε βασικά υλικά για τη διεξαγωγή μαθημάτων δεν επέτρεψαν να λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο με τον τρόπο που θα έπρεπε και με τη συνέπεια που επιθυμούσαν οι δάσκαλοι.
Το αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η διπλή παραβίαση που έγινε στον σχολικό χώρο σε διάστημα μικρότερο από μήνα. Στο παρελθόν, και όσο το κτίριο ήταν ανενεργό, διάφορα άτομα συστηματικά παραβίαζαν παράθυρα και πόρτες, βανδαλίζοντας τον εσωτερικό χώρο. Οταν το σχολείο καθαρίστηκε και επισκευάστηκε, άτομα εμφορούμενα από ρατσιστικές αντιλήψεις έδειχναν σε κάθε ευκαιρία ότι προτιμούσαν να παραμείνει το κτίριο σε άθλια κατάσταση παρά να δοθεί προς χρήση σε παιδιά προσφύγων. Η πρώτη διάρρηξη έγινε στις 19 Μαΐου. Το πρωί της περασμένης Τετάρτης (7/6/21), το προσωπικό βρέθηκε δυστυχώς αντιμέτωπο ξανά με σπασμένες πόρτες, λουκέτα και κατεστραμμένα σχολικά είδη, στερώντας για ακόμη μια φορά την παρακολούθηση των μαθημάτων από τα παιδιά.
Οπως μας είπαν άνθρωποι της δομής Βαγιοχωρίου, «το δυσάρεστο είναι ότι όλη η γραφική ύλη και το υλικό για το μάθημα της γυμναστικής (καινούργιες μπάλες που μόλις είχαν φτάσει στο σχολείο) έχουν αποκτηθεί με μεγάλο κόπο και ύστερα από χορηγίες που έγιναν από ΜΚΟ. Η καταστροφή και η κλοπή τους αποτελεί πλήγμα για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων».
Ενδεικτικό της μανίας των ακροδεξιών εισβολέων είναι ότι, πέρα από την καταστροφή γραφικής ύλης και τη ρίψη όλων των σχολικών ειδών, στον χώρο βρέθηκαν ακόμη και ακαθαρσίες μέσα στις τάξεις, ενώ στη δεύτερη διάρρηξη πέρα από τις ζημιές σε όλες τις σχολικές αίθουσες το ίδιο συνέβη και, κυρίως, στην αίθουσα των εκπαιδευτικών. Και φυσικά όλοι είναι ανήσυχοι τώρα για την πιθανότητα πρόκλησης νέων καταστροφών στον χώρο αφού το σχολείο θα μείνει κλειστό τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οπως παρατηρούσαν μάλιστα άνθρωποι της δομής, «μπορεί κάποιοι να επικαλεστούν ότι διαρρήξεις στα σχολεία είναι συχνό φαινόμενο, όμως η δεύτερη διάρρηξη μέσα σε διάστημα περίπου τριών εβδομάδων και η ένταση της καταστροφικής μανίας των εισβολέων εγείρουν πιεστικά ερωτηματικά για την τυχαιότητά τους και χρήζουν άμεσων απαντήσεων από την πλευρά των Αρχών που δείχνουν να αντιμετωπίζουν τώρα πολύ σοβαρά τα γεγονότα».