Το σχέδιό του για την “ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά”, τη συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, δημοκρατικής συμμαχίας και την ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης.
Από την αρχή της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες”, ενώ διαβεβαίωσε ότι: “Συμβιβασμούς, που διατηρούν το σημερινό, φθαρμένο status quo, συμβιβασμούς, που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας”.
Απαντώντας στα περί συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία και διεμήνυσε: “Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο, να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τον λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί”.
Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι πρώτος και άμεσος στόχος μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η επιβίωσή της μέσα από εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή Προέδρου είναι μια αποφασιστική καμπή, που θα ανοίξει τον δρόμο για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.
Συμμαχίες
Παρουσιάζοντας τη θέση του για την πολιτική συμμαχιών, που δεν διαφέρει από την πρόταση, όπως διατυπώνεται στην εισήγηση που ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας “με ξεκάθαρο προσανατολισμό, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, σαφείς δεσμεύσεις και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο”.
Η πρόταση μιας δημοκρατικής, πατριωτικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, απευθύνεται πρώτα από όλα στην ίδια την κοινωνία, είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως παράλλληλα, απευθύνεται στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους Οικολόγους Πράσινους, σε δυνάμεις και προσωπικότητες που με ανοιχτή καρδιά στήριξαν την ευρωπαϊκή καμπάνια της Αριστεράς και ενίσχυσαν την υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη προεδρία της Κομισιόν, αλλά και σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: “Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν”.
Το πρόγραμμα που θα συσπειρώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από συγκεκριμένους στόχους, όπως το περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, σε γενικές γραμμές είναι:
* Η άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την πολιτική που αναπαράγει την ύφεση και την κοινωνική δυστυχία.
* Το ξήλωμα των νόμων που κάνουν το μνημόνιο καθεστώς.
* Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.
* Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.
* Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
* Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.
* Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη, και όχι η κοινωνία στην στήριξη των τραπεζιτών.
* Η αναδιανομή του εισοδήματος. Με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, και στήριξη των ασθενέστερων και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.
* Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.
* Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
* Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας.
Για τη λειτουργία του κόμματος
Για την οργανωτική υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπολείπεται κατά πολύ της πολιτικής επιρροής του κόμματος και η αποτελεσματικότητα των κομματικών δυνάμεων υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων τους.
Εκφράστηκε, δε, αρνητικά για τις “πολλαπλές εκφωνήσεις τα παράλληλα κέντρα συνεννόησης που υποβαθμίζουν την ενιαία συλλογική λειτουργία του κόμματος, τις προσωπικές στρατηγικές”, σημειώνοντας: “Φαινόμενα παραγοντισμού άνθισαν τον τελευταίο καιρό για ευνόητους λόγους και πρέπει να βρούμε όλοι μαζί τρόπους για να τα κόψουμε από τη ρίζα τους πριν μας κόψουν αυτά από τις δικές μας ρίζες”.
Αναπτύσσοντας περαιτέρω τις θέσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο κομματικός ιστός, με κριτήριο, όχι τις εσωτερικές ισορροπίες και τις εσωκομματικές αναμετρήσεις, αλλά τη σύνδεση με την κοινωνία και την πολιτική αποτελεσματικότητα.
“Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να στηθούν οργανώσεις σε κάθε χωριό της χώρας” είπε “να συγκροτηθούν εκλεγμένα περιφερειακά συμβούλια, που θα δρουν στο πλάι των περιφερειακών μας παρατάξεων, να συνταχθούν αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα”.
Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός ενιαίος ανασχεδιασμός για την πολιτική στα ΜΜΕ του κόμματος και όχι μόνον, ενώ ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της Επιτροπής Προγράμματος και να τεθεί σε συζήτηση με στόχο να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός.
