“Είναι μία κρίσιμη στιγμή”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
“Προσπαθώ να διεκδικήσω το δίκιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά συμφέροντα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: “Έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν εν μέσω απειλών”.
Δεν αποδέχθηκα τον εύκολο συμβιβασμό ώστε να διατηρήσω εύκολα την πρωθυπουργία, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δώσαμε μάχες δύσκολες και με άνισες δυνάμεις.
Πλέον βρισκόμαστε σε ναρκοπέδιο και δεν μπορώ να το κρύψω, τόνισε ο Α. Τσίπρας ενώ παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έκανε λάθη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τη συμφωνία σε ακραία συντηρητικούς κύκλους στην ΕΕ επιδιώκουν την απαλλαγή από μία αριστερή κυβέρνηση, επεσήμανε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση.
“Η συμφωνία απέχει από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και από ό,τι πιστεύουμε ότι είναι το σωστό”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως “πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των εναλλακτικών που έχουμε”.
“Ο λαός δεν έδωσε εντολή ρήξης. Έδωσε εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας”, είπε χαρακτηριστικά.
“Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω μία καλύτερη συμφωνία”, τόνισε και ξεκαθάρισε πως εξέλαβε το “όχι” ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Οι όροι για μια βιώσιμη συμφωνία, όπως συμφωνήθηκαν και στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, είναι η επαρκής χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και η δέσμευση για το χρέος.
“Μέχρι τώρα έχουμε τη δέσμευση για επαρκή χρηματοδότηση, για ένα αναπτυξιακό πακέτο και για μία σοβαρή συζήτηση για το χρέος”, τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε “δύσκολο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητούν”.
“Δεν υπάρχει βεβαιότητα, αλλά πιθανότητα συμφωνίας”, τόνισε και υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική να τερματίσει οριστικά η συζήτηση για το χρέος.
Σχετικά με την ουσία της πρότασης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα κλείσει την συζήτηση για το grexit ενώ θα οδηγήσει σε αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τριετή διάρκεια χωρίς να είναι συμβαλλόμενο το ΔΝΤ και με στόχο την έξοδο της Ελλάδας πριν το πέρας της τριετίας στις αγορές.
Επιπλέον ανέφερε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας ενώ με το δάνειο από τον ESM η χώρα θα πληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ.
Η μετατροπή του χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του, τόνισε και αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα της βιώσιμότητας του χρέους. Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο.
“Είναι εφικτό να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ουσιαστική δέσμευση και χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της συζήτησης και την οριστική λήψη της απόφασης για το χρέος”, τόνισε.
“Φέραμε το αίτημα για τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη και σε όλο το κόσμο”, επεσήμανε.
“Ελπίζω ότι φθάνουμε στο τέλος μίας σκληρής μάχης”, τόνισε και πρόσθεσε πως διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη.
“Δώσαμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη. Ισως αυτό να μη φαίνεται εφικτό με βάση τους παρόντες συσχετισμούς. Ρϊξαμε όμως τον σπόρο. Ελπίζω ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε να φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
“Η εξουσιοδότηση στον υπ. Οικονομικών δεν συνιστά ψήφο σε ένα νομοσχέδιο, είναι μία ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία”, τόνισε και πρόσθεσε “έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον ελληνικό λαό να συνεχίζει να αγωνίζεται με πείσμα για προκοπή και ευημερία και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε”.
Θα καταφέρουμε να μεινουμε στην Ευρώπη, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια, κατέληξε.
