“Ήταν μια εξαιρετική, ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση” δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.» δήλωσε από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας.
Την ίδια ώρα στο πιο σκληρό έως τώρα σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές» με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά (δείτε εδώ).
“Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, και συνέχισε “γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους”.
Παρά τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνει την αλλαγή κλίματος που υπάρχει μετά την χθσινοβραδυνή τριμερή Τσίπρα-Ολάντ-Μέρκελ, δηλώνοντας ότι «μια συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup» (δείτε εδώ).
Υπενθυμίζεται ότιι οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν και την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (CELAC) που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα.
Η σύντομη συνάντηση του προέδρου Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη βοήθησε στην αποκατάσταση των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
O εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφερθεί στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει να αναφερθεί στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε, ότι το επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι θεσμοί και εκεί θα συνεχιστούν. Ελπίζουμε, όπως δήλωσε χθες και ο επίτροπος Μοσκοβισί, ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία, κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Το βράδυ της Τετάρτης- παρά το όργιο φημών που προηγήθηκε- πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της ΕΕ δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
«Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη λύση, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει με ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μία προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη»», επισήμανε.
«Είχαμε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με την Ελλάδα, η οποία συμφώνησε ότι θα εργαστεί μετ’ επιτάσεως για να κλείσει τα ανοιχτά θέματα με τους πιστωτές», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Λατινικής Αμερικής σχολιάζοντας τη χθεσινή της συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ. «Υπάρχει διάθεση στενής συνεργασίας με τους θεσμούς», πρόσθεσε η καγκελάριος.
Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου που επικαλείται η Αυγή, η ελληνική κυβέρνηση ζητά επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος κατά 9 μήνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ελληνικό αίτημα προϋποθέτει τελική συμφωνία τώρα για το σύνολο των μέτρων με βάση τις ελληνικές προτάσεις τα οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο αλλά και ρητή δέσμευση εκ μέρους των εταίρων για έναρξη της συζήτησης επί της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς δεν περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση αλλά τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.
Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.
Photo Credit: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC
Διαβάστε επίσης:
Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Α.Μέρκελ και Φ.Ολάντ: Πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση