Τροπολογία για τα εργασιακά που κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης καταργεί νομοθετημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση διάταξη που προστάτευε τους εργαζομένους από τις απολύσεις.
Η αιφνίδια κατάθεση δύο τροπολογιών από τον Γ. Βρούτση προκάλεσε αρχικά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25. Εκπρόσωποι των κομμάτων κατήγγειλαν παραβίαση του κανονισμού χαρακτηρίζοντας τις τροπολογίες δώρο στο ΣΕΒ με στόχο να διευκολυνθούν οι απολύσεις.
Στη συνέχεια, η κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση των δύο τροπολογιών προκάλεσε την αντίδραση και του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για το άσυλο, εισήλθαν στην αίθουσα της Βουλής και ψήφισαν το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, και η Ελληνική Λύση.
Από την ψηφοφορία απείχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25.
Με την πρώτη τροπολογία καταργείται η υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση εργαζόμενου ενώ παράλληλα καταργείται και η προστασία των εργαζομένων σε εργολαβίες δεδομένου ότι την ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας θα την έχει αποκλειστικά ο εργολάβος και όχι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει πλαφόν στα συντάξεις.
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «κρίσιμες, σημαντικές και θετικές» τις διατάξεις των τροπολογιών που κατέθεσε στη Βουλή «για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα, γιατί η Ελλάδα δεν περιμένει».
Σχετικά με την διάταξη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, ο υπουργός υποστήριξε ότι αποδείχθηκε βλαπτική και ότι προκάλεσε αύξηση απολύσεων από το 2018 στο 2019.