in ,

Τρανς άτομα και δικηγορική άσκηση στη Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος*

Για όσες και όσους δεν γνωρίζουν, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (στο εξής ΕΑΝΔΙΘ), αποτελεί τον θεσμικό φορέα έκφρασης των ασκούμενων και  νέων δικηγόρων της πόλης από το 2013. Πρέπει δε να τονιστεί ότι η συνδικαλιστική,  επιστημονική και επαγγελματική παρουσία της είναι αδιαμφισβήτητη.[1]

Προσφάτως όλα τα μέλη της ΕΑΝΔΙΘ έλαβαν πρόσκληση για συνεδρίαση του ΔΣ την Παρασκευή 7-4-2023 και ώρα 7μμ.[2] Όπως προβλέπεται, τα μέλη μπορούν να υποβάλουν προτάσεις, να τις υποστηρίξουν και στη συνέχεια το ΔΣ τις υιοθετεί ή τις απορρίπτει. Ως μέλος της Ένωσης έθεσα την εξής πρόταση: «Αίτημα ΕΑΝΔΙΘ προς τον ΔΣΘ (Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης) για προτεραιοποίηση των διεμφυλικών και διαφυλικών (intersex) ατόμων ως προς τις διαθέσιμες θέσεις άσκησης στο Σύλλογο». Η πρόταση συμπληρώθηκε με την εξής αιτιολογία: «Το συγκεκριμένο αίτημα είναι ένα μικρό βήμα, ώστε ο Σύλλογος να αγκαλιάσει εμπράκτως άτομα που ξεκινούν τη δικηγορική τους άσκηση και αδυνατούν να βρουν γραφείο/εταιρεία κλπ λόγω ταυτότητας ή και χαρακτηριστικών φύλου. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι διεμφυλικά και διαφυλικά άτομα αποφοιτούν από κάποιο Τμήμα Νομικής αλλά την ίδια ώρα, όταν τα ίδια άτομα ξεκινήσουν τη δικηγορική τους άσκηση αντιμετωπίζουν  μια συνεχή απόρριψη, μια διάψευση, ένα ζόφο. Ας υποστηρίξουμε λοιπόν αυτό το θετικό μέτρο στην κατεύθυνση της συμπεριληπτικότητας στον κλάδο μας.»

Να σημειωθεί ότι η ώρα συνεδρίασης άλλαξε για τις 4μμ, αιφνιδιαστικά και χωρίς ειδοποίησή μας. Τη πρότασή μου, όπως την παρουσιάζω παραπάνω την υποστήριξε στο ακέραιο ο συνάδελφος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασκουμένων Γ. Σαχπατζίδης,[3] καθώς λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής της ώρας κατέστη αδύνατο να παραστώ στη συνεδρίαση.

Το ΔΣ απέρριψε την πρόταση (1-3) με δικαιολογίες τύπου «αυτό θα μπορούσε να γίνει σε μελλοντικό στάδιο με ξεχωριστό αίτημα εάν καταστεί αναγκαίο»[4] Δηλαδή το σεβαστό ΔΣ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα τρανς ή διαφυλικά άτομα. Από που προκύπτει αυτό; Και τι σημασία έχει στο κάτω κάτω; Πότε θα «είναι αναγκαίο» κατά την πλειοψηφία, που καταψήφισε την πρόταση να διευκολύνουμε συναδέλφους και συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, ώστε να έχουν ίσες εργασιακές ευκαιρίες με εμάς;

Θέλω δε να τονίσω (όπως προκύπτει και από τα πρακτικά) ότι η πρότασή μου δεν συνδέονταν με την προτεραιοποίηση των ατόμων ΑμΕΑ ως προς τις διαθέσιμες θέσεις άσκησης στο Σύλλογο.

Δεν θα πω περισσότερα, δεν αξίζει, είμαι σίγουρος ότι η πρόταση θα επανέλθει, με στενοχωρεί η αναβλητικότητα στα δικαιώματα και πάντα σκέφτομαι την εικόνα ενός τρανς ατόμου να παρουσιάζεται σε συνέντευξη για δικηγορική άσκηση σε μια comme il faut εταιρία στην «συμπρωτεύουσα».

*Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

[1] https://eandith.gr/poioi-eimaste/

[2] https://eandith.gr/synedriasi-ds-eandith-tin-paraskeyi-7-4-2023/

[3] https://eandith.gr/praktika-apofaseis-ds-eandith-7-4-2023/ παρ. 8

[4] https://eandith.gr/praktika-apofaseis-ds-eandith-7-4-2023/ παρ.8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μάη

ΣΦΕΑ: Να δημοσιευθεί ο φάκελος για τους νεκρούς του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών