in

Τοπικό δημοψήφισμα για τη συμφωνία Δήμου -Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Τοπικό δημοψήφισμα  για τη συμφωνία Δήμου -Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Τοπικό δημοψήφισμα για τη συμφωνία Δήμου – Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά επιδιώκει η “Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά”  τονίζοντας ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για τέτοια μείζονα κοινωνικά,  περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα δεν μπορούν  να λαμβάνονται ερήμην και στο όνομα των πολιτών-δημοτών, παρά μόνο αδιαμεσολάβητα από τους ίδιους. Η πρωτοβουλία καλεί σήμερα Πέμπτη και ώρα 19.00 σε συνάντηση για την οργάνωση της υπεράσπισης του πρώην στρ. Παύλου-Μελά στο κυλικείο του Πολιτιστικού Κέντρου Χρ. Τσακίρης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά” “η προωθούμενη, από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, συμφωνία «παραχώρησης» μεταξύ του Δήμου Παύλου Μελά και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά με τους γνωστούς επιβαρυντικούς όρους για το περιβάλλον και τα οικονομικά του Δήμου, έφθασε για επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να επιτευχθεί λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων. Ακολούθησε ο κυνικός εκβιασμός του Π. Καμένου «ή θα παραχωρηθούν τα 52 στρ. για κατασκευή κατοικιών στρατιωτικών ή δεν έχει συμφωνία» και η προθυμία του Δημάρχου να ενδώσει άμεσα. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήταν απόλυτη η διαφωνία του κινήματος για την διεκδίκηση των στρατοπέδων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε οποιαδήποτε δόμηση εντός των ελεύθερων χώρων. Ακόμη η μη αποδοχή της συμφωνίας αυτής εκφράσθηκε σε κάθε περίπτωση και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο απ’ όλες τις παρατάξεις εκτός από αυτή του πρώην Δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλου που προωθούσε τα δικά του σχέδια προσπαθώντας να υλοποιήσει το νόμο του πολιτικού του πάτρωνα Τσοχατζόπουλου. Δεν  νομιμοποιείται λοιπόν το Δ.Σ. να αποφασίσει για θέμα για το οποίο οι περισσότεροι σύμβουλοί του εκλέχθηκαν με άλλες απόψεις. Το θεσμικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να δώσει λύση δημοκρατική είναι το τοπικό δημοψήφισμα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και όπως πραγματοποιήθηκε το 2014 στην πόλη μας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ”.

Γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα ουσίας της συμφωνίας: 

-Η προνομιακή στεγαστική μεταχείριση μιας ειδικής κοινωνικής κατηγορίας (στρατιωτικών), την εποχή των πλειστηριασμών κατοικιών των θυμάτων της μνημονιακής κρίσης , συνιστά προκλητική κοινωνική αδικία  με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία κομματικής πελατείας  για τον υπουργό.

-Η μη διασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την διαμόρφωση του χώρου και την ανακατασκευή των υφισταμένων κτιρίων ( τα 10 εκατ.-από τα 100 εκατ. για όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, δεν είναι διασφαλισμένα  ούτε επαρκή, προοιωνίζει την είσοδο ιδιωτών με συμβάσεις παραχώρησης  και την εμπορευματοποίηση του χώρου, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σύμβαση. 

“Οι κρίσιμες αποφάσεις για τέτοια μείζονα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα δεν μπορούν  να λαμβάνονται ερήμην και στο όνομα των πολιτών-δημοτών ,παρά μόνο αδιαμεσολάβητα από τους ίδιους με τοπικό δημοψήφισμα. Εκφυλισμός και στρέβλωση της δημοκρατίας είναι  η εν λευκώ εξουσιοδότηση για 4-5 χρόνια των εκπροσώπων , να αποφασίζουν κατά το δοκούν επί παντός επιστητού, όταν μάλιστα έτσι δημιουργούνται  ανεπίστροφα τετελεσμένα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
 Όσοι από τους αγωνιστές του κινήματος διεκδίκησης των ελεύθερων χώρων δεν προσχώρησαν στον «ρεαλισμό» της διαχείρισης που υπονομεύει το μέλλον του τόπου μας, με κοινωνική μεροληψία, καλούνται σε συνάντηση για να συζητήσουμε την οργάνωση της υπεράσπισης του πρώην στρ. Παύλου-Μελά”  καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πόσο σύμμαχοι είναι οι μικρομεσαίοι; Του Δημήτρη Λαβατσή

Ευρωπαϊκές πόλεις υπό τον φόβο νέου χτυπήματος