Μέχρι τις 20 Οκτώβρη διοργανώνεται στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου με παραχώρηση του χώρου από το Δήμο Παύλου Μελά η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης,Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.
Η Συνέλευση παραγωγών και χειροτεχνών Τοπικής Γιορτής Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της:
“Η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στη Θεσσαλονίκη είναι ένα εγχείρημα που επαναφέρει αξίες και στοχους του παρελθόντος και τονίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα των γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.
Αρχές της Γιορτής
Η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας είναι τελείως αυτοοργανωμένη, δεν συνδιοργανώνεται με τον δήμο, απλά ζητείται η άδεια για το χώρο της γιορτής. Δεν θέλουμε επιχορηγήσεις, δεν θέλουμε να έχει ο δήμος τον λόγο για το ποιος θα συμμετέχει, ούτε καμία αρμοδιότητα και εξουσία πάνω στην οικογιορτή. Η συνέλευση της γιορτής συνεννοείται πάνω στις εξής αρχές:
– Η οικολογική παραγωγή και δράση και ο σεβασμός προς το περιβάλλον.Στηρίζουμε την φυσική καλλιέργεια ενάντια στα χημικά λιπάσματα και τα μεταλλαγμένα και προτείνουμε την οικολογική παραγωγή,μεταποιήση και χειροτεχνία μέσα στην καθημερινότητά μας.
-Η αλληλεγγύη στη γιορτή εκφράζεται με μοίρασμα των γνώσεων για την οικολογική καλλιέργεια και μεταποίηση, το μοίρασμα των εργασιών κατά τη διάρκεια της γιορτής, την αλληλοστήριξη των παραγωγών και των χειροτεχνών της γιορτής σε όλη τη διάρκεια του έτους.
-Το αλληλέγγυο εμπόριο σύμφωνα με το οποίο δίνεται η ευκαιρία σε καλλιεργητές και χειροτέχνες να διαθέτουν τα προιόντα τους άμεσα,χωρίς μεσάζοντες,χωρίς να υπάρχει το ανταγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στην ελεύθερη αγορά.
-Στη τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης στηρίζουμε τόσο στη συνέλευση της διοργάνωσης όσο και στην ίδια τη γιορτή μια οριζόντια δομή όπου αμεσοδημοκρατικά παίρνουμε όλοι μαζί αποφάσεις.
-Στη γιορτή συμμετέχουμε όλοι με βάση σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας και δημιουργούμε τέτοιες σχέσεις με τους επισκέπτες της γιορτής.
-Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για μια κοινωνία με αυτάρκεια προιόντων στηρίζοντας τη γνώση των ντόπιων σπόρων, την τοπική παραγωγή και τις μεθόδους της οικολογικης γεωργίας για να λειτουργούμε σε αρμονία με το άμεσο φυσικό μας περιβάλλον.
Στόχοι της γιορτής:
-Η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ παλαιότερων και νεώτερων καλλιεργητών και χειροτεχνών τόσο μέσα από τα σεμινάρια όσο και μέσα από την προσωπική επαφή.
-Η διακίνηση των ιδεών της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας ώστε συμβατικοι παραγωγοί της περιοχής μας να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και παράγουν.Με τα σεμινάρια κατά τη διάρκεια της γιορτής μεταδίδουμε τις συνταγές μας και στους επισκέπτες για έναν οικολογικό τρόπο ζωής.Η οικολογική παραγωγή και καθημερινότητα δεν είναι ουτοπία.
-Η προώθηση της συνεργασίας των καλλιεργητών της γιορτής μεταξύ τους,των χειροτεχνών μεταξύ τους και η δημιουργία έτσι συνεργατικών δομών που θα λειτουργούν και πέρα από τη διάρκεια της γιορτής .
-Η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης,Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στηρίζει τις ανταλλαγές προιόντων τόσο κατά τη διάρκεια της γιορτής όσο και τον υπόλοιπο χρόνο,ενισχύοντας την συμμετοχή των παραγωγών και των χειροτεχνών στα διάφορα δίκτυα ανταλλαγής προιόντων που έχουν ήδη δημιουργήθει σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας.
Είναι σημαντικός για μας ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της γιορτής,σε μια έποχή που πολλοί νέοι άνθρωποι λόγω της εκτεταμένης ανεργείας και των απολύσεων κάνουν στροφή προς την καλλιέργεια ή τη χειροτεχνία.
Πάνω σε αυτές τις βάσεις κάνουμε κάλεσμα σε συλλογικότητες της πόλης της Θεσσαλονίκης και όμαδες που έχουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την καλλιέργεια,την άμεση διάθεση προιόντων ή άλλες κοινωνικές δράσεις και συμφωνούν με τις αρχές της Γιορτής και σας καλούμε να συμμετέχετε στη γιορτή με κάποια δράση,συζήτηση ή σεμινάριο”.