in

Το Βερολίνο απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης- Μαξίμου: Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι

Το Βερολίνο απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης- Μαξίμου: Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη,  κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup αποφασίστηκε για την Παρασκευή, στις 15.00 με φυσική παρουσία υπουργών, ενώ ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι παρέλαβε το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες. 

Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαριτης Σχοινάς χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». Όπως είπε, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euroworking Group και αύριο στο Εurogroup.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ, απορρίπτει την ελληνική πρόταση για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, λέγοντας πως το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα χωρίς να εκπληρώνει το πρόγραμμα.

Αμεση ήταν, πάντως, η «απάντηση» της Κομισιόν. «Δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται μεταξύ των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης», λένε πηγές της επιτροπής.

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την πάγια τακτική για όλες τις χώρες που έχουν συμφωνήσει προγράμματα με το ΔΝΤ, αυτά προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες.

Ο κ. Ράις ανέφερε συγκεκριμένα: «Τα προγράμματά μας είναι ευέλικτα, εξελίσσονται, ανάλογα με τις αλλαγές και την προσαρμογή με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες». Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα τόνισε ότι πρόκειται για «δυο προγράμματα». Από πλευράς του ΔΝΤ δεν υπάρχει θέμα επέκτασης του δικού του προγράμματος, όπως είπε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός και ότι επαφίεται στην ΕΕ και την Ελλάδα να αποφασίσουν «πώς να χειριστούν την πιθανή επέκταση».

“Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την δήλωση του εκπροσώπου τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. “Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι“, προσθέτουν.

Kύκλοι του Μ. Μαξίμου τονίζουν πως η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. “Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας” τονίζουν.

Η παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο σημερινό Euro Working Group, σχετικά με την επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ “κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή” από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2, τόνιζουν πηγές του Μαξίμου.

Δείτε την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη:

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης. 

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές  και  ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.

Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της  Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια  περίοδο  έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση,  προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι :

α) Να συμφωνήσει στους  αμοιβαία αποδεκτούς  χρηματοπιστωτικούς  και διοικητικούς  όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους,  ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές,  ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.

η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.

θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,  η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού  επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Photo Credit: The Council of the European Union / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Bloomberg: Βλακώδης γερμανική αυστηρότητα προς την Ελλάδα

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στα call centers του ΟΤΕ