in ,

Το Τάβλι – Μια παρτίδα που παίζεται δεκαετίες

Γράφει η Λουκία Αργυριάδου

Φωτογραφία: Ζαφείρης Σαλμανλής (zafirisphotography)

Μία παρτίδα τάβλι μια καλοκαιρινή μέρα στο Θησείο αποτελεί την αφορμή για να παρακολουθήσουμε μία αέναη κραυγή για αυτοπραγμάτωση, στο ομώνυμο έργο του Κεχαΐδη που μεταφέρει ο Γιάννης Μαυρόπουλος στη σκηνή του Θεάτρου Τ, με πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και τον Χρήστο Τσάβο, με μία φρέσκια ματιά σε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του δημιουργού.

“Το Τάβλι”, γραμμένο την δεκαετία του ‘70, με ήρωες δύο λούμπεν προλετάριους που “διψάνε για ουρανό” και εφευρίσκουν μία κομπίνα με στόχο το εύκολο χρήμα και τη δόξα, περιγράφεται ως μία εμβληματική κωμωδία της μεταπολεμικής δραματουργίας. Και εκεί είναι που η σκηνοθετική ματιά του Μαυρόπουλου ανατρέπει την συνήθη συνθήκη, μεταφέροντας το έργο ως μία σύγχρονη dramedy, “ψηλαφώντας” το πίσω κείμενο και επαναδημιουργώντας ένα σύγχρονο συγκείμενο με επίκεντρο την σημερινή γενιά 30άρηδων, “καυτηριάζοντας” την πατριαρχική κανονικότητα, τον εμπεδωμένο ρατσισμό, την mainstream ποπ κουλτούρα και τα αδιέξοδα της δικής μας καθημερινότητας.

Αυτή την φορά ο Φώντας και ο Κόλιας ενυπάρχουν και συγκρούονται στο σήμερα, επαναδιατυπώνοντας τα όρια και τα “κοντά όνειρα” μιας τραυματισμένης γενιάς, που διατηρεί και διαιωνίζει τα στερεότυπα, μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες, καταστρώνει τα ίδια σχέδια και βουλιάζει στην ίδια κινούμενη άμμο με τις προηγούμενες. Γιατί η φτώχεια και το “δικαίωμα στο όνειρο” είναι διαχρονικές έννοιες που ταλανίζουν τον άνθρωπο. 

Ο γρήγορος ρυθμός, η μοναδική χημεία των δύο πρωταγωνιστών – προϊόν της επί χρόνια κοινής τους πορείας στο ελεύθερο θέατρο – και η σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση, με έναν προβοκατόρικο σκληρό ρεαλισμό που θυμίζει σχολή Οικονομίδη, έρχονται να αντικρίσουν μία σχεδόν μπεκετική κωμωδία με την ατέρμονη αναζήτηση, την επανάληψη των ίδιων ερωτημάτων και τον ευσεβή πόθο για εξωγενή λύση να αναδεικνύονται ως κύρια γνωρίσματα του κειμένου.

Ένα θεατρικό αποτέλεσμα που ανατρέπει τον τετριμμένο τρόπο ανάδειξης του έργου, ενώ ταυτόχρονα σέβεται απόλυτα τις υφές και τον σκοπό του κειμένου. Μία παράσταση που δικαιώνει τον θεατή και ανανεώνει την εμπιστοσύνη μας στις εξαιρετικές προσπάθειες του ελεύθερου θεάτρου, συστήνοντας με τον καλύτερο τρόπο στο κοινό της Θεσσαλονίκης την Εταιρεία Θεάτρου MONKS που ανέλαβε την παραγωγή. 

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Έως τις 27 Νοεμβρίου 2022, κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00 στο Θέατρο Τ. 

Διάρκεια παράστασης: 75’

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

————————————————————————————————————————

 

Ταυτότητα παράστασης:

 

Κείμενο: Δημήτρης Κεχαΐδης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαυρόπουλος

Παίζουν: Αλέξανδρος Νικολαΐδης (Φώντας), Χρήστος Τσάβος (Κόλιας)

Σκηνικά – Κοστούμια: Εύα Κουρελιά

Ηχητική επιμέλεια: Μάριος Αποστολακούλης

Φωτισμοί: Γιώργος Μιχαλάκος

Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Κουκότα

Trailer: Ανθούλα Αηδώνη

Φωτογραφίες: Zafiris Photography (Ζαφείρης Σαλμανλής)

Ιδέα αφίσας: Εύα Κουρελιά

Γραφιστική επιμέλεια: Νίκος Χίντζιος

Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου MONKS

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδήλωση-Βιβλιοπαρουσίαση: Τα τρία Ε και ο εμπρησμός του Κάμπελ

Όλοι/ες στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου ενάντια στην ακρίβεια και την φτώχεια