Ένα μεγάλο ποτάμι φοιτητών-τριών, μαθητών και εκπαιδευτικών που αντιτάσσεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμιο διαδήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε μια κλιμάκωση των κινητοποίησεων της ακαδημαϊκής κοινότητας που απαιτεί να μην κατατεθεί νομοσχέδιο που παρακάμπτει το άρθρο 15.
Προηγήθηκαν ιδιαίτερα μαζικές συνελεύσεις στους φοιτητικούς συλλόγους των Τμημάτων και Σχολών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ με τους φοιτητές-τριες όπου δηλώθηκε η κατηγορηματική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Πάνω από 20 σχολές τελούν υπό κατάληψη στο ΑΠΘ ενώ ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ χθες αποφάσισε κατάληψη στο ίδρυμα.
Στη διαδήλωση ακούστηκαν συνθήματα που παρέπεμπαν στο μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006-2007 για την υπεράσπιση του αρ. 16 του Συντάγματος. «Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, τέρμα πια οι εκτονώσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις, το ποτάμι πίσω δεν γυρνά» ακουγόταν από τα στόματα των φοιτητών-τριών ενώ φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν αναφορά στο έγκλημα των Τεμπών φωνάζοντας «Πουλάτε την παιδεία για τα δικά σας κέρδη, την ανάπτυξή σας την είδαμε στα Τέμπη».
Στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι τονίζουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων θα έρθει χέρι χέρι με την περαιτέρω υποβάθμιση της εργασιακής προοπτικής.
Ιδιωτικά παενπιστήμια σημαίνει απαξίωση των πτυχίων, μετατροπή των απόφοιτων σε φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό και τη δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός, σε πολλούς κλάδους.
Οι φοιτητές-τριες υπενθυμίζουν ότι μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση.
Ήδη η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής απέκλεισε, σύμφωνα με εκτιμήσεις,15.000 παιδιά από από τη δημόσια τριτοβάθμια ενώ η υποχρηματοδότηση της παιδείας έχει ήδη απτά αποτελέσματα στα κτίρια και τις υποδομές που καταρρέουν.
Την εναντίωση τους στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που παρακάμπτει το άρθρο 16 και θεμελιώνει ένα καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης δηλώνουν οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ ο ΕΣΔΕΠ προχώρησε σήμερα σε στάση εργασίας για να συμμετέχει στην πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Καμάρας.
Οι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για 8.000 κενές θέσεις στα δημόσια ΑΕΙ, θέσεις που χάθηκαν την τελευταία δωδεκατία, και δε θα αναπληρωθούν με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ η κυβερνητική απορρύθμιση των πανεπιστημίων δεν θα ανακόψει την έξοδο φοιτητών στο εξωτερικό. Αντίθετα θα καταργηθούν πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα γενικευτούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Η διαδήλωση ξεκίνησε από την Καμάρα με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και κατέληξε στα πανεπιστήμια.