in

Το Ωραιόκαστρο για άλλη μία φορά πεδίο ρατσιστικών επιθέσεων

Το Ωραιόκαστρο για άλλη μία φορά πεδίο ρατσιστικών επιθέσεων

Update: Ελεύθερος αφέθηκε ο 38χρονος με απόφαση της αρμόδιας εισαγγελέα, η οποία επίσης ζήτησε να συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με το περιστατικό και να ταυτοποιηθούν και οι υπόλοιποι δράστες. Υπό τις συνθήκες αυτές ήρθη η κράτηση του 38χρονου και για την ποινική του μεταχείριση θα αποφασίσει η εισαγγελική Αρχή μόλις ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Από τον εισαγγελέα πέρασαν σήμερα ο 38χρονος και ο 14 χρονος γιος του που συνελήφθησαν χθες το βράδυ ως φερόμενοι δράστες για την ρατσιστική επίθεση που δέχτηκαν το βράδυ του Σαββάτου ανήλικα προσφυγόπουλα, τα οποία διαμένουν στη δομή φιλοξενίας που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ωραιόκαστρο.

Να θυμίσουμε ότι περισσότεροι από 12 ακροδεξιοί στις 8:30 το βράδυ συγκεντρώθηκαν έξω από τον προαύλιο χώρο με μαχαίρια, καδρόνια και σιδερολοστούς, φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα και στη συνέχεια εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο, χτυπώντας όσα παιδιά βρίσκονταν σε αυτόν.

Από την επίθεση που δέχθηκαν τα ανήλικα προσφυγόπουλα, ένα παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από χτυπήματα στο στήθος, ενώ άλλα τρία παιδιά με ελαφρά τραύματα δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες.

Το βράδυ της Κυριακής συνελήφθησαν, αφού ταυτοποιήθηκαν μέσω σχετικού υλικού που ήρθε στα χέρια του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, δύο από τους δράστες, ένας 38χρονος και ο 14χρονος γιος του. Ο 38χρονος κρατείται μέχρι να περάσει εισαγγελέα ενώ ο ανήλικος αφέθηκε ελέυθερος.

Σαν να μην έφτανε όμως το ρατσιστικό δηλητήριο και το ξύλο που δέχτηκαν τα προσφυγόπουλα, ο 38χρονος με τον γιό του άσκησαν μήνυση σε βάρος ενός 15χρονου ανήλικου από τη Συρία που διαμένει στη δομή με την κατηγορία ότι τους επιτέθηκε. Δηλαδή ο 38χρονος με τον γιό του μήνυσαν τον ανήλικο στου οποίου το σπίτι εισέβαλαν κατηγορώντας τον ότι αυτός τους χτύπησε!
Σε βάρος του 15χρονου σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος .

«Έχουν βιώσει πόλεμο, συνθήκες πόνου και σε μια χώρα που είναι transit αναγκάζονται να βρίσκονται σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις. Τα παιδιά θα υποβληθούν σε ιατροδικαστικές εξετάσεις σχετικά με τους τραυματισμούς αλλά κυρίως μας απασχολεί η ψυχική τους υγεία για την οποία έχουν επιληφθεί οι ψυχολόγοι της δομής. Τα παιδιά βίωσαν σοκ και ανασφάλεια κάτι που είναι το τελευταίο που θέλουμε να νιώθουν» σημείωσε ο συντονιστής της δομής Κ. Τσαγγαλίδης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί εδώ και ένα εξάμηνο. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις με επιστολές των κατοίκων προς τις αρμόδιες αρχές, αλλά από τον πρώτο μήνα και μετά τα μηνύματα αγάπης που λαμβάνει αυτή από κατοίκους, ακόμη και από αυτούς που αντιδρούσαν αρχικά στη λειτουργία της, είναι πολλά. Σύμφωνα με τον συντονιστή της δομής, δεν έχουν υπάρξει ξανά παρόμοια περιστατικά εναντίον της συγκεκριμένης δομής. «Πρέπει να δείξουμε ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν χωρούν στην περιοχή» τόνισε ακόμη.

Να θυμίσουμε ότι το Ωραιόκαστρο τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει πεδίο πλήθους ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον προσφύγων είτε με αφορμή τη διαμονή τους σε δομές ανηλίκων είτε με αφορμή την φοίτησή τους σε σχολεία της περιοχής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Τον Ιανουάριο του 2015 είχε εισβάλει με όπλο στον προαύλιο χώρο του ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2002-2008) Στ. Ιωαννίδης απειλώντας και φωνάζοντας σε μια πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση για τα δεδομένα της πόλης. Ο άνδρας μάλιστα δεν δίστασε να εξυβρίσει τους εργαζόμενους, να καταφερθεί εναντίον των παιδιών με ρατσιστικές αναφορές για την καταγωγή τους χαρακτηρίζοντας τους «αλήτες Πακιστανούς» και λέγοντας ότι «έχει βαρεθεί να πληρώνει με τους φόρους του αυτούς τους βρωμιάρηδες» και πολλά άλλα. Επιπλέον, ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αμέσως μετά έβγαλε περίστροφο δηλώνοντας ταυτόχρονα «είμαι χειρότερος από τους χρυσαυγίτες».

Το δικαστήριο που έγινε για την υπόθεση αυτή εντέλει απάλλαξε τον Ιωαννίδη από την κατηγορία της οπλοφορίας με το σκεπτικό ότι κατείχε άδεια για το περίστροφο ενώ τον έκρινε ένοχο για εξύβριση και απειλή κατά συρροή, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 300 ευρώ. Ο κατηγορούμενος δεν δικάστηκε με την επιβαρυντική διάταξη των ρατσιστικών κινήτρων.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2017 μέλη της «Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου» αλυσοδέθηκαν έξω από το 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο 9 προσφυγόπουλων στο σχολείο. Έβαλαν λουκέτο στην πόρτα, την ώρα που οι παρόντες αστυνομικοί παρακολουθούσαν χωρίς να παρέμβουν. Εκείνη την περίοδο ο τότε δήμαρχος Αστ. Γαβότσης προσπαθούσε συστηματικά να δημιουργήσει ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα στην περιοχή καλώντας ουσιαστικά τους πολίτες να αντιδράσουν στην ένταξη των προσφύγων στα σχολεία. 

Οι ρατσιστικές όμως διαμαρτυρίες και επιθέσεις εναντίον προσφύγων δεν σταμάτησαν εκεί. Το βράδυ της Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου του 2018 δύο ανήλικα προσφυγόπουλα δέχτηκαν επίθεση έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο, δηλαδή έξω από το σπίτι τους.

Τα δύο αγόρια έπεσαν σε ενέδρα οκτώ – δέκα ατόμων, τα οποία τα προσέγγισαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, ρωτώντας τα επιθετικά «από που είναι». Μόλις τα παιδιά απάντησαν, δηλώνοντας τη χώρα καταγωγής τους, η ομάδα αυτή, με σαφή και δηλωμένα ρατσιστικά κίνητρα, επιτέθηκε στα παιδιά, χτυπώντας ένα από αυτά (το δεύτερο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο) στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα. Το παιδί τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο. Για το συμβάν δεν έγινε καμία σύλληψη.

Tον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ένα ακόμα περιστατικό ρατσιστικής αντιμετώπισης προσφύγων συνέβη αυτή τη φορά από οδηγό του ΟΑΣΘ, ο οποίος απαίτησε από τους ανήλικους πρόσφυγες που διέμεναν σε δομή της ΑΡΣΙΣ και κατείχαν κάρτα απεριόριστων διαδρομών να κατέβουν από το λεωφορείο.

Το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή τη λειτουργία δομής φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας, κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωναν υπογραφές, δηλώνοντας ότι τίθεται ζήτημα προσωπικής ασφάλειας των περιοίκων και των περιουσιών τους ενώ ανέφεραν τις γνωστές ρατσιστικές κατηγορίες περί εστίας μόλυνσης και διαφοράς κουλτούρας που οδηγεί σε ποινικά αδικήματα. Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούσαν για το ίδιο θέμα τη διενέργεια έκτακτου δημοτικού συμβουλίου αντιτιθέμενοι στη λειτουργία της δομής.

Δυστυχώς είναι περισσότερο από φανερό ότι παρά τα αποκρουστικά συναισθήματα που προκαλούν στους περισσότερους πολίτες τέτοιες επιθέσεις, ακόμη και μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, το Ωραιόκαστρο δεν έχει απαλλαγεί από εκδηλώσεις ρατσιστικού μίσους και ξενοφοβίας που απειλούν την σωματική ακεραιότητα και την ψυχική υγεία συνανθρώπων μας. Είναι παραπάνω από άμεση η ανάγκη αντιφασιστικής εγρήγορσης και αντίδρασης των πολιτών της περιοχής αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης για να μην μείνει ακόμη μία επανεμφάνιση του φασιστικού εσμού αναπάντητη και ατιμώρητη.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νοσταλγούμε το Απόλυτο; Του Χρήστου Λάσκου

Τρίτο μέρος: Η αποστολή