in ,

Το ολυμπιακό «Τείχος της Ντροπής»

Το ολυμπιακό «Τείχος της Ντροπής»

Η διαδρομή από το αεροδρόμιο του Ρίο μέχρι την καλή πλευρά της πόλης παρουσιάζει έναν «κίνδυνο» για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων: Ο επισκέπτης είναι πιθανό να αντικρίσει και την άλλη πλευρά, καθώς περνάει δίπλα από τις χιλιάδες φαβέλες της εξαθλιωμένης περιοχής του Μαρέ. Για να το αποφύγουν αυτό, οι αρχές ύψωσαν ένα τείχος ανάμεσα στο δρόμο και τις καλύβες που συνωστίζονται δίπλα. Το «Τείχος της Ντροπής», όπως αποκαλείται.

Του Θάνου Καμήλαλη για το thepressproject.gr

Το «Τείχος της Ντροπής» έχει μήκος περίπου 5 μίλια και ύψος 10 πόδια. Η κατασκευή του κόστισε δεκάδες χιλιάδες δολάρια και καλύπτει μεγάλο μέρος της οδικής διαδρομής από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι το νότιο τμήμα της πόλης, την «καλή πλευρά» δηλαδή, όπου βρίσκονται τα στάδια που φιλοξενούν τους Αγώνες, τα πολυτελή ξενοδοχεία, οι πλούσιες περιοχές και τα αξιοθέατα, όπως η παραλία Κόπακαμπάνα.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η αιτία της δημιουργίας του ήταν ο… θόρυβος  που θα προκαλούν τα διερχόμενα οχήματα. Βέβαια το επιχείρημα ότι η πολιτεία ενδιαφέρθηκε ξαφνικά για την ηχορύπανση που θα υποστούν οι κάτοικοι των συνοικιών του Μαρέ δεν γίνεται ιδιαίτερα πιστευτό από τους ντόπιους, αλλά και δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ που καλύπτουν τους Αγώνες.

Το Μαρέ είναι μια τεράστια περιοχή στο βόρειο τμήμα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Περιλαμβάνει 16 συνοικίες με φαβέλες, στις οποίες ζουν περίπου 130.000 άνθρωποι υπό άθλιες συνθήκες. Οι συνοικίες αυτές ουσιαστικά ελέγχονται από κυκλώματα μαφίας, trafficking και εμπορίου ναρκωτικών. Κατά… σύμπτωση, η δημιουργία του τείχους εμποδίζει τους τουρίστες που συρρέουν στη βραζιλιάνικη πόλη από το να αντικρίζουν τις χιλιάδες καλύβες. Κατά… δεύτερη σύμπτωση, στα λίγα σημεία της διαδρομής των 5 μιλίων που το θέαμα δεν είναι ντροπιαστικό για τη διοργανώτρια πόλη των Αγώνων, όπως εκεί που είναι χτισμένο ένα πολυτελές ιδιωτικό σχολείο λίγο μετά το Μαρέ, το τείχος γίνεται διάφανο.

Υποτίθεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφορούν όλον τον πλανήτη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει καν για ένα σημαντικό μέρος της ίδιας της όλης που τους διοργανώνει.  Όπως τόνιζαν μέλη των αρχών της περιοχή στην Telegraph, τίποτα στο Μαρέ δεν δείχνει ότι λίγο πιο πέρα έχουν δώσει ραντεβού οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου. Καμία εκδήλωση, κανένας εορτασμός και (το κυριότερο) κανένα έργο υποδομής και αναβάθμισης της περιοχής. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2014, προσθέτουν, όταν απλά μερικοί κάτοικοι είχαν λάβει δωρεάν εισιτήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χιροσίμα: μία μαζική «τελική λύση» δευτερολέπτων. Του Δημοσθένη Δαγκλή

Το alterthess.gr πάει διακοπές