Μια ιστορική απόφαση ετοιμάζεται να πάρει ο δήμος του Ντουμπρόβνικ, αφού όπως ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος της πόλης Μάτο Φράνκοβιτς θα απαγορευτεί η κατασκευή νέων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων σε τουρίστες στην πόλη, καθώς η περαιτέρω επέκταση του τουρισμού είναι μη βιώσιμη. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τις δεκάδες συλλογικότητες, τα κινήματα πόλης, και τις οργανώσεις για το δικαίωμα στη στέγαση, που τους τελευταίους μήνες έκαναν μια μεγάλη εκστρατεία μαζεύοντας περισσότερες από 15.000 υπογραφές τις οποίες κατέθεσαν στο Δήμο, σε μια προσπάθεια να φανεί η αντίθεση των κατοίκων απέναντι στην υπερτουριστικοποίηση, αφού από την αρχή του χρόνου οι αφίξεις έχουν ξεπεράσει το 1.300.000, και να ασκηθεί πίεση για να παρθούν μέτρα.
Σήμερα στο Ντουμπρόβνικ, που έχει 41.000 κατοίκους και επίσημα διαθέτει 48.000 κλίνες για τις ανάγκες του τουρισμού, επικρατεί μια χαώδης κατάσταση, αφού υπάρχουν χώροι που νοικιάζονται ακόμα και σε γκαράζ, σε αποθήκες και σε υπόστεγα. Παράλληλα, οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται ακόμη πιο δύσκολες για τους ντόπιους και από το γεγονός ότι αρκετές χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι μετακομίζουν στην πόλη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την επέκταση της κατασκευής νέων διαμερισμάτων επιβεβαιώθηκαν περαιτέρω και από την έκθεση της Eurostat για τις τιμές των ενοικίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δημοσιεύτηκε χτες, η οποία αναφέρει ότι η Κροατία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε την μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ενοικίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, με το κόστος στέγασης να έχει αυξηθεί κατά 13,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα έσοδα από τον τουρισμό φτάνουν το ένα πέμπτο της ΑΕΠ της Κροατίας, όμως λόγω των πολλών προβλημάτων που προκαλούνται από τον υπερτουρισμό, ιδιαίτερα στις δημοφιλείς τοποθεσίες, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι φωνές αυτών που ζητούν να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση τους. Αυτό οδήγησε πρόσφατα την κροατική κυβέρνηση να ψηφίσει έναν νέο νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον οποίο οι δήμοι θα έχουν την υποχρέωση να υιοθετήσουν ένα σχέδιο διαχείρισης για τις τουριστικές ροές και να πληρώνουν οικολογικές επιβαρύνσεις, ενώ παράλληλα θα μπορούν να επιλέξουν τον περιορισμό του αριθμού, του τύπου και της κατηγορίας των τουριστικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην περιοχή τους. Η νομοθεσία αυτή επιτρέπει στις τοπικές αρχές να απαγορεύσουν το άνοιγμα νέων διαμερισμάτων, εστιατορίων και καφέ, και τους δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν πόσο τουρισμό θέλουν στην περιοχή τους. Και σε αυτόν ακριβώς το νόμο πάτησε και η κινηματική εκστρατεία που έγινε στο Ντουμπρόβνικ.
Πολλοί θεωρούν ότι το παράδειγμα του Ντουμπρόβνικ σύντομα θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν και άλλες κροατικές πόλεις, στις οποίες ο τουρισμός έχει γίνει προβληματικός και οι άνθρωποι αναγκάζονται να φεύγουν από το κέντρο και να μένουν στα περίχωρα. Και ήδη, πολλές τοπικές κινηματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην περιοχή των Δαλματικών Ακτών αγωνίζονται προς αυτήν κατεύθυνση, για να γυρίσουν οι πόλεις στα χέρια των κατοίκων τους, όπως λέει και το σύνθημα της Πόλης Ανάποδα.