Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που αποτελεί κλιμάκωση στη κυβερνητική πορεία ιδιωτικοποίησης της υγείας ζήτησαν σωματεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, των δημόσιων δομών απεξάρτησης καθώς και η ΕΝΙΘ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο χώρο του Ψυχιατρείου.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη Βουλή, με διαδικασίες fast track, εν μέσω θέρους, και όπως καταγγέλλουν τα σωματεία η χρονική επιλογή για τη ψήφισή του οφείλεται στην εκτίμηση της κυβέρνησης ότι οι αντιδράσεις θα είναι ελάχιστες, κάτι που δεν είναι αληθές καθώς μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο γίνονται τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ότι καταργεί τη συζήτηση για δημιουργία κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και αναγνωρίζει μέσω της εξίσωσης και ένταξης τους όλα τα ιδιωτικά μορφώματα με τους δημόσιους οργανισμούς. Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, ακόμα περισσότερο χώρο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο μπαίνει και η δωρεάν πρόληψη και η απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας ένα δίκτυο απεξάρτησης και πρόληψης από εγκεκριμένους φορείς, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας και συνενώνονται σε έναν υδροκέφαλο Οργανισμό ελεγχόμενο από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα τα σωματεία κατήγγειλαν κλίμα τρομοκρατρίας στο ΨΝΘ καθώς ακόμη και σήμερα το πρωί μέλη της διοίκησης του Νοσοκομείου με την αστυνομία προσπάθησαν να απαγορεύσουν τη συνέντευξη Τύπου με πρόφαση απαγόρευση εισόδου τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων στον χώρο.
«Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είναι ένα ανέκδοτο. Ξεκίνησε με αφορμή τις κάκιστες συνθήκες που επικρατούσαν στα νοσοκομεία της Λέρου, της Πέτρας Ολύμπου και της Τρίπολης και έμεινε ανολοκλήρωτη. Εν μέσω μνημονίων ολόκληρο ΨΝΘ κρύφτηκε διοικητικά πίσω από το ΓΝ Παπανικολάου για να είμαστε σύμφωνοι με τις επιταγές του συμφώνου Αντορ Λυκουρέντζου» σχολίασε αρχικά ο Στέλιος Γκιουζέπας, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΘ, δηλώνοντας ότι λείπουν οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αντιμετώπισης των ψυχικών παθήσεων στην κοινωνία.
«Υπάρχουν μόνο τέσσερα κέντρα ψυχικής υγείας με λίστες αναμονής πάνω από έξι μήνες ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν πολλαπλάσια. Το ΨΝΘ και οι κλινικές των οξέων του υποστηρίζουν αιτήματα για μια τεράστια γεωγραφική έκταση, από τη Λαμία μέχρι και την Αλεξανδρούπολη, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν ακούσιες εισαγγελικές παραγγελίες για νοσηλεία και αυτός είναι ένας άλλος δείκτης για τη μη ολοκληρωμένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση (75% των εισαγωγών είναι ακούσιες)» τόνισε ακόμη αναφέροντας ότι οι δημόσιες κλίνες είναι μόλις 900 συγκριτικά με τις 3.500 του ιδιωτικού τομέα, κάτι που δείχνει τη σφοδρή απαξίωση του δημόσιου τομέα ψυχικής υγείας. Με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, εντάσσονται πλέον όλες οι ΑΜΚΕ, ΜΚΟ και όλες οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές σε έναν οργανισμό και έτσι «έχουμε το κέλυφος μέσα από το οποίο ένα δημόσιο ψυχιατρικό σύστημα υγείας και νοσοκομεία, όπως το ΨΝΘ, θα κλείσουν, θα αφεθούν υποστελεχωμένα με κακές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, με μη όραμα για την τροποποίησή τους σε ένα σύγχρονο ψυχιατρικό νοσοκομείο. Και αυτό παρά τις προτάσεις που υπήρξαν από επιστημονικούς φορείς. Άρα έχουμε μια εκτροπή όλων των υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό».
Όπως είπε ακόμη, καταργείται ο υπάρχων ψυχιατρικός τομέας Θεσσαλονίκης και διευρύνεται η περιοχή ευθύνης του σε μια αχανή έκταση που περιλαμβάνει την Καβάλα και την Φλώρινα. «Έχουμε μια αποκοπή των αναγκών σε επίπεδο ψυχιατρικής υποστήριξης και ένα ιεραρχικό αθηνοκεντρικό και κάθετο σχεδιασμό» σχολίασε ο Στέλιος Γκιουζέπας.
Όσον αφορά την απεξάρτηση το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του νόμου για τους φορείς θεραπείας και πρόληψης. Καταργείται ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, οι υπηρεσίες του ΨΝΘ, Αττικής, Χατζηκώστα στα Ιωάννινα και Κέρκυρας, φορείς που συνενώνονται υπό ένα διοικητικό συμβούλιο οριζόμενο από τον υπουργό, το οποίο ελέγχει και ορίζει ένα εννιαμελές επιστημονικό συμβούλιο που θα αποφασίσει τι θα υπάρξει στο πεδίο της απεξάρτησης.
«Δε γνωρίζουμε τι θα υπάρχει αύριο. Το Δίκτυο για την πρόληψη και την απεξάρτηση στήθηκε με αγώνες των εργαζομένων του πεδίου εδώ και 40 χρόνια, με πόρους του ελληνικού λαού και με βάση διεθνείς οργανισμούς είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δίκτυα παροχής φροντίδας για το ζήτημα της εξάρτησης. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα απώλεια της φυσιογνωμίας της απεξάρτησης καθώς καταργεί στα άτομα με εξαρτήσεις τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια σειρά θεραπευτικών προτάσεων. Πρόκειται για μια δραστική αλλαγή που πηγαίνει παράλληλα με μια ασαφής πρόνοια που ορίζει τις συνθηκών έγκρισης ιδιωτικών πρωτοβουλιών στον χώρο της απεξάρτησης» κατέληξε.
Από την πλευρά της η Ρούλα Γεωργιάδη, ψυχίατρος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΘ, έκανε λόγο για νομοσχέδιο «ταφόπλακα» που νομιμοποιεί και ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. «Η συγκεντροποίηση και η επιτελικότητα συνδυάζεται με τις μετακινήσεις προσωπικού του ΕΣΥ, χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση των δημόσιων δομών με προσλήψεις, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η είσοδος του ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχουν κενά. Καταλαβαίνουμε ότι αυξάνονται τα ταξικά φίλτρα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, θα διαρκούν λίγο από λίγο και θα αφορούν λίγους. Δημιουργούνται δομές με ημερομηνία λήξης» δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο τρομοκρατίας των εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τάντος, μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άλμα στο κενό» καθώς από αυτό απουσιάζει η ουσία της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. «Αυτό που πιστεύουμε μαζί με τα σωματεία των γονέων στον χώρο της απεξάρτησης είναι ότι πρέπει να γίνει μια διαδικασία διαλόγου την οποία αρνείται η κυβέρνηση. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο με επιστημονικούς φορείς, δομές και τα μέλη τους γιατί τα ζητήματα αυτά τους αφορούν» πρόσθεσε.
Για τη σημασία των δημόσιων δομών απεξάρτησης, όπως το ΚΕΘΕΑ μίλησε η Κική Ευστρατουδάκη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΚΕΘΕΑ δηλώνοντας περήφανη για το πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί και το παιδί της.
«Χωρίς τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ. Αυτή τη στιγμή το παιδί μου βρίσκεται στη θεραπευτική κοινότητα της Ιθάκης και μπορεί να ξεδιπλώσει τον εαυτό του, να ξεθάψει τα συναισθήματά του και να γίνει ένας άνθρωπος σωστός στην κοινωνία. Όταν έφτασα να ψάχνω βοήθεια κάποιος φίλος μου μου είπε να έρθω εδώ για να στηριχτώ και έτσι βρήκα μια γαλήνη, τον εαυτό μου και την ισορροπία μου. Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά δεν πρέπει να βρίσκεται καν στα χαρτιά. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν δίπλα μας γιατί χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν εδώ και δεν θα μπορούσαμε να παλέψουμε μαζί με τα παιδιά μας».
Σταυρούλα Πουλημένη