Το “Αστείο μυστήριο” (Mistero Buffo) της ύπαρξης, των οργανωμένων κοινωνιών και κυρίως αυτό της εξουσίας με την όποια μορφή της (της πολιτικής, της εκκλησιαστικής κ.α.) έγινε από τον Ντάριο Φο (τον βραβευμένο με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1997 Ιταλό “ταγμένο” αντιεξουσιαστή-αντικομφορμιστή συγγραφέα ) θεατρικό έργο.
Γράφτηκε και πρωτοανέβηκε στα 1969 στην Ιταλία. Έκτοτε μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες, ανέβηκε σε δεκάδες σκηνές ανά τον κόσμο (το θέμα της “εξουσίας” και του τρόπου άσκησης της απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους στα… χιλιάδες χρόνια της ζωής).
Το “Αστείο-Κωμικό Μυστήριο” -το ιερό- θρησκευτικό δράμα του καθολικού μεσαίωνα (με άμεση αλλά όχι απόλυτα δεσμευτική αναγωγή) είναι η κωμική (Buffa) “ανάγνωση” του σύγχρονου γελωτοποιού Ντάριο Φο στα ιερά δράματα της εποχής με σύγχρονες πολιτικές-αντιεξουσιαστικές αναγωγές.
Οι ήρωες των σκηνών του Φο είναι οι απλοί άνθρωποι που ζουν πλάι στο θαύμα, είναι οι θεατές του Θείου Δράματος και παραμένουν ταλαίπωρα πλάσματα που αγωνίζονται να κατανοήσουν τα όρια της ανθρώπινης τραγικοκωμικής υπόστασής τους η οποία συγκρινόμενη με την ιδανική εκείνη φύση του Θεανθρώπου καταδεικνύεται σπαρακτικά ευάλωτη έτσι που τελικά δεν ξέρεις αν τα δάκρυα που σου προκαλούν αυτά τα “ανθρωπάκια” είναι δάκρυα γέλιου ή συγκίνησης που προκαλείται καθώς αναγνωρίζεις οικείες αδυναμίες.
Έτσι, πλήθη συρρέουν για να παρακολουθήσουν την ανάσταση του Λαζάρου ενώ μικροπωλητές εκμεταλλεύονται την κοσμοσυρροή για να πουλήσουν το εμπόρευμά τους, ζητιάνοι τρέμουν μην περάσει από δίπλα τους η πομπή της Σταύρωσης γιατί έτσι και ο Ιησούς τους λυτρώσει θαυματουργά από τις αναπηρίες τους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καθ’ όλα βολική ζητιανιά και να εργαστούν…
“Στόχος των σκηνών εκτός από το να καταδείξει την ανθρώπινη αδυναμία είναι να στηλιτεύσει την κατάχρηση εξουσίας, τον δογματισμό, τον παραλογισμό και τη βία που σταυρώνει μαζί Θεάνθρωπο και ανθρώπους. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο σε απόλυτη αντίθεση με τη ματαιοδοξία, την απληστία και την αρχομανία”, σημείωσε ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος που, όπως είπε χθες στη διάρκεια συνέντευξης για την παρουσίαση των επικείμενων παραστάσεων του έργου στη Θεσσαλονίκη, “στόχος της παράστασης είναι να δώσει την αίσθηση ενός παραμυθιού τόσο παλιού που… όλοι, κάπου το ξέρουμε, κάποιος μας το έχει διηγηθεί, ίσως και να το έχουμε ζήσει”.
Το έργο “Μistero Buffo”, την σπονδυλωτή καυστική σάτιρα του Ντάριο Φο, επέλεξε για να εγκαινιάσει την ίδρυση και λειτουργία της η νεοσύστατη θεατρική ομάδα “Επτάρχεια” του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου.
Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων από την έναρξη του χρόνου (Ιανουάριος 2013) στο “Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες” στην Αθήνα, η παράσταση ανέβηκε από την Τετάρτη 8 Μαΐου στο θέατρο “Αυλαία” της Θεσσαλονίκης.
“Καλός σκηνοθέτης είναι ο αόρατος σκηνοθέτης”, σημείωσε στη συνέντευξη τύπου ο Θωμάς Μοσχόπουλος που έκανε και τη μετάφραση του έργου.
Η παράσταση ανεβαίνει χωρίς… σκηνικά και κοστούμια (οι ηθοποιοί “ντύνονται” τους ρόλους τους) με μόνο “υποκριτικό αξεσουάρ” το πολύχρωμο καπέλο του γελωτοποιού με τα κουδουνάκια.
Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Άννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου.
Οι παραστάσεις θα δίνονται έως Κυριακή 19 Μαΐου και τα εισιτήρια κοστίζουν 18 και 15 ευρώ (φοιτητικό -ανέργων).
Θέατρο Αυλαία, κτήριο ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 237 700