To μέλλον των ευρωπαϊκών δασών

Από την κατασκευή επίπλων και την παραγωγή χαρτιού μέχρι τη χρήση για θέρμανση, το ξύλο κυριαρχεί σε διάφορες πτυχές της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και της καθημερινότητας. Ωστόσο η αποψίλωση, η αλόγιστη ξυλεία και η κλιματική αλλαγή αποτελούν απειλή για τα ευρωπαϊκά δάση. Ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ με 4 δισ. ευρώ αφορά στην πειραματική αναδάσωση περιοχών στις ακτές του Ατλαντικού με νέα είδη δέντρων. Στόχος, η διακρίβωση της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητάς τους.

To πρόγραμμα Reinforce

Στο πρόγραμμα «Reinforce» συμμετέχουν ομάδες επιστημόνων από όλη την Ευρώπη. Αντικείμενο είναι η εναλλακτική αναδάσωση με 30 είδη δέντρων από όλον τον κόσμο σε 37 τοποθεσίες κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού. Τα δέντρα θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες μέχρι να «ωριμάσουν», ωστόσο οι επιστήμονες φαίνονται υπομονετικοί. Παρακολουθούν και καταγράφουν στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη των δέντρων, στη φυσική τους κατάσταση, καθώς και στις επιμέρους ασθένειες στις οποίες είναι ευάλωτα.

Εν αρχή ην η Μεγάλη Βρετανία

Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει στη Μ. Βρετανία. Το εθνικό δενδροκομείο Westonbirt της Μ. Βρετανίας αποτελεί μια τεράστια έκταση καλλιέργειας δασικών δέντρων . Το Westonbirt παραχώρησε ήδη τρία εκτάρια γης για αυτές τις πειραματικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τα νέα είδη αναμένεται να αντικαταστήσουν ήδη υπάρχουσες «γερασμένες» δασικές εκτάσεις στη χώρα.

«Η ανάπτυξη των δασικών εκτάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται σε συγκεκριμένες μονοκαλλιέργειες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε μεταδοτικές ασθένειες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ιαπωνικού πεύκου, το οποίο έχει προσβληθεί μαζικά από την ασθένεια phytophora remorum» αναφέρει ο Ρούπερτ Πίγκοτ, επικεφαλής δασικής πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Confor.

H M. Βρετανία καλύπτει τις ανάγκες της σε ξυλεία κυρίως μέσω εισαγωγών. Ωστόσο έχει θέσει ως στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής της σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με την Βρετανική Ομοσπονδία Ξυλείας. Το «Reinforce» φαίνεται πάντως να χαιρετίζεται ένθερμα τόσο από περιβαλλοντικούς φορείς όσο και από τη βιομηχανία ξύλου. Ο Μαρκ Μπάλαρντ, ένας από τους υπεύθυνους του προγράμματος στο Westonbirt, πιστεύει πως σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικές μέθοδοι προστασίας του δασικού πλούτου και να δοθούν νέα κίνητρα για μια υπεύθυνη αειφόρα ανάπτυξη.

Πηγή: DW
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διήμερο εκδηλώσεων στη Libertatia

Ναυάγησαν οι διερευνητικές εντολές