in , , ,

«Το κράτος ξεφτιλίζει τον πολιτισμό στα διατάγματα του να βάλουμε φραγμό»

Πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη- Βίντεο και φωτογραφίες

Με ένα  καλλιτεχνικό δρώμενο αλλά και με συνθήματα ενάντια στην εξουσιαστική συμπεριφορά της κυβέρνησης σπουδαστές και σπουδάστριες των καλλιτεχνικών σχολών της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης ενάντια στον αυταρχισμό του Προεδρικού Διατάγματος 85 με το οποίο υποβαθμίζονται οι  καλλιτεχνικές σπουδές και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών και γενικότερα των καλλιτεχνών της χώρας.

Στο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος συμμετείχαν τόσο σπουδαστές-στριες της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, ιδιωτικών δραματικών σχολών, φοιτητέςν/τριες του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, το Σωματείο Εργαζομένων στον Χόρο του Χωρού, το Σωματείο Καθηγητών Χορού, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος καθώς και μέλη του Συλλόγου Αρχαιολόγων Θεσσαλονίκης. Ενωμένοι-ες ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης που εξισώνει τα πτυχία τους με «μεταλυκειακή φοίτηση» δήλωσαν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ανατραπεί το Προεδρικό Διάταγμα ενώ παράλληλα απαίτησαν αναβάθμιση των πτυχίων τους και τη δημιουργία ειδικής βαθμίδας (ΤΕ) καλλιτεχνών για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Όσον αφορά μάλιστα την τροπολογία που έφερε στις 31 Ιανουαρίου η κυβέρνηση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δήλωσαν ότι η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για εμπαιγμό και για προεκλογικούς χειρισμούς προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες σημείωσαν ακόμη πως «δεν ενστερνίζονται την καθιερωμένη αντίληψη πως οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι χορευτές και γενικότερα οι καλλιτέχνες είναι κάτι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, ότι αποτελούν κομμάτι κάποιου άλλου, αόριστου, φάσματος που δεν το αγγίζουν ή επηρεάζουν τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. . Αντιλαμβανόμαστε καθημερινά τις δυσκολίες που διανύει σε όλους τους τομείς η κοινωνία μας, της οποίας αποτελούμε και εμείς αναπόσπαστο κομμάτι»

«Είμαστε εδώ για να αιτηθούμε για ακόμη μια φορά στο δρόμο το ΠΔ 85. Προσπαθούμε να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ενάντια σε αυτό και καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τον αγώνα μας. Το κράτος την τελευταία εβδομάδα φαίνεται ότι θορυβείται. Ωστόσο σε μας οι κυβερνητικές εξαγγελίες φαίνονται κενού περιεχομένου και συνιστούν περισσότερο ένα προεκλογικό παιχνίδι που δεν αλλάζει κάτι στην ουσία του προβλήματος» σημείωσε ο Θανάσης Λανάρης, σπουδαστής της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ που συνεχίζεται να τελεί υπό κατάληψη.

«Το ΠΔ υποβαθμίζει με το χειρότερο τρόπο τις τέχνες και τον πολιτισμό καθώς θεωρεί αποφοίτους όλων των καλλιτεχνικών σχολών ανειδίκευτους και απλούς απόφοιτους Λυκείου. Αυτό έχει επίπτωση και στα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς αυτά δεν υπάρχουν και δεν θα μπορούμε να τα διεκδικούμε. Γινόμαστε έρμαια της εκμετάλλευσης και αντιμετωπιζόμαστε ως χομπίστες και όχι ως επαγγελματίες. Αιτήματα των σπουδαστ(ρι)ών είναι μεταξύ άλλων η επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, αιτήματα που δεν αφορούν μόνο τους σπουδαστές αλλά και την επαγγελματική μας πορεία στο μέλλον» σημείωσε ο Θοδωρής Κουστολίδης από την Δραματική Σχολή του Βουτσινά .

«Ούτε μια ώρα απλήρωτων προβών ενάντια στα διατάγματα των εξουσιαστών», «Το κράτος ξεφτιλίζει τον πολιτισμό στα διατάγματα του να βάλουμε φραγμό», «Τόσο βουτηγμένοι μες την διαπλοκή νομίζουν πως ξεχάσαμε τον παιδοβιαστή»,«Οι μπάτσοι πτυχιούχοι εμείς ερασιτέχνες να πιάσουμε τα γκλομπ να αφήσουμε τις τέχνες» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση που ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και ολοκληρώθηκε στο ΥΜΑΘ με την πραγματοποίηση του ίδιου δρώμενου με το οποίο ξεκίνησε η διαμαρτυρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Άλκη ζεις, δεν θα ξεχαστείς»

Ο φιλελευθερισμός ενάντια στην ελευθερία. Του Χρήστου Λάσκου