Σε συγκέντρωση την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 13.00 μπροστά στην πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου καλεί το σωματείο των εργαζομένων διεκδικώντας άμεση ενίσχυση των Δημόσιων Μονάδων Υγείας με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάκληση των αναστολών και μονιμοποίηση των έκτακτων και των επικουρικών εργαζομένων. Ταυτόχρονα το σωματείο ζητάει την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης οδηγίας για την μείωση της καραντίνας, συστηματικό και δωρεάν προληπτικό έλεγχο εργαζομένων και ασθενών, ένταξη στα ΒΑΕ και την παύση των εργολαβιών στα νοσοκομεία.
Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει την αντίθεσή του στον νόμο Χατζηδάκη και σημειώνει πως χρειάζεται ουσιαστικός σχεδιασμός της αναβάθμισης του ΕΣΥ.
Ανάμεσα σε άλλα το σωματείο σημειώνει:
«Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί για δεύτερη χρονιά πρακτικά ως Νοσοκομείο μίας νόσου με δεκάδες εισαγωγές covid σε κάθε γενική εφημερία, με τις κλινικές covid μονίμως γεμάτες και με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Με συγχωνεύσεις κλινικών, αναστολή των χειρουργείων ακόμα και για τα επείγοντα περιστατικά, πρακτικά ο πληθυσμός της πόλης παραμένει αθωράκιστος τόσο απέναντι στον covid όσο και στη λοιπή νοσηρότητα, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να κερδοσκοπεί. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών στον ευαίσθητο παιδιατρικό πληθυσμό, παράλληλα με την Αθήαν, είναι πολύ μεγάλη με αντίστοιχη συρρίκνωση παιδιατρικών και παιδοχειρουργικών κλινικών και αδυναμία πραγματοποίησης χειρουργείων στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.
Την ώρα που το προσωπικό του Νοσοκομείου συρρικνώνεται από τις εκατοντάδες συνταξιοδοτήσεις και τις δεκάδες παραιτήσεις συναδέλφων και ενώ δεκάδες συνάδελφοι βγαίνουν καθημερινά σε καραντίνα, οι συνεχείς μετακινήσεις του ήδη εξαθλιωμένου προσωπικού εξακολουθεί να είναι η μόνιμη συνταγή της Διοίκησης του Νοσοκομείου και του Υπουργείου Υγείας. Αποτέλεσμα όλων αυτών η υποβάθμιση της περίθαλψης (βλέπε μελέτη Τσιόδρα), η εξαθλίωση του προσωπικού, η ελλιπής, εκπαίδευση των ειδικευόμενων κλπ)».
Κάλεσμα και από την ΕΝΙΘ
Η ΕΝΙΘ στηρίζει και συμμετέχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το σωματείο εργαζομένων του Ιπποκράτειου σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος! Οι ζωές μας μετράνε, δεν είναι αριθμοί!».
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εγκληματική διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, που αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα γιατί τα θεωρεί «αχρείαστο κόστος» και «πολυτέλεια». Όσα αρνούνται να παρέχουν πρέπει να τα διεκδικήσουμε και να αναγκάσουμε κράτος και κυβέρνηση να τα κάνουν πράξη.
Η ΕΝΙΘ καλεί εργαζόμενους, σωματεία και φορείς, να ενώσουμε τις φωνές και τη δράση μας και να διεκδικήσουμε:
1. Δωρεάν μαζικά τεστ Rapid/PCR, 2 φορές την εβδομάδα σε όλους, ιχνηλάτηση των επαφών και απομόνωση. Επαναφορά της 10ήμερης καραντίνας των νοσούντων άμεσα. Πλήρης κάλυψη στα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κτλ).
2. Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε χώρους δουλειάς και ειδικότερα σε χώρους εκπαίδευσης με αραιώση των τάξεων. Άμεση αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
3. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.
4. Μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των κενών. Άρση των αναστολών εργασίας. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
5. Ενίσχυση με προσωπικό και υποδομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όλων των δομών της που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του μαζικού διαγνωστικού ελέγχου, των εμβολιασμών και της αντιμετώπισης της ήπιας νόσησης από κορονοϊό.
6. Άμεσο άνοιγμα και επαναλειτουργία των δομών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια (Λοιμωδών, Παναγία, πρώην 424) και η αξιοποίησή τους για αύξηση των κλινών νοσηλείας. Ούτε σκέψη για συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων όπως προβλέπει το «Νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης.
7. Επίταξη του συνόλου των δομών της ιδιωτικής υγείας και ένταξή τους σε εθνικό σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς όρους και αποζημιώσεις. Άμεση επίταξη όλων των κλινών ΜΕΘ των 5 μεγάλων πολυκλινικών της Θεσσαλονίκης που θα αποσυμφορήσουν σημαντικά το ΕΣΥ και θα επιτρέψουν την συνέχιση των θεραπειών, των χιλιάδων τακτικών χειρουργείων σε αναμονή.
8. Εξαντλητική και εξατομικευμένη ενημέρωση για την ανάγκη εμβολιασμού ανά κλάδο και χώρο δουλειάς. Ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία από βαριά νόσηση, όχι όμως αν δεν συνδυάζεται με τα άλλα απαραίτητα μέτρα.
One Ping
Pingback:Το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου. Συγκέντρωση των εργαζομένων, την Πέμπτη 20 Γενάρη