in ,

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης διεκδικεί γάμο, όνομα και σεβασμό

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης διεκδικεί γάμο, όνομα και σεβασμό

Ξεκινάει την Παρασκευή το 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, τοThessaloniki Pride το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 20 Ιουνίου με πλήθος εκδηλώσεων και συζητήσεων στο πρόγραμμα του. Φετινό σύνθημα το «Δικαιούμαι- απαιτώ γάμο, όνομα και σεβασμό» που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα της LGBTQI κοινότητας.

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα παρουσιαστούν εικαστικές εκδηλώσεις και θα διεξαχθούν συζητήσεις, ενώ το Σάββατο, 20 Ιουνίου θα υπάρχουν περίπτερα στον Λευκό Πύργο από όπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αρχίσει και η πορεία – παρέλαση. 

Στο επικέντρο του ενδιαφέροντος την Παρασκευή θα βρεθεί το σύμφωνο συμβίωσης αλλά και συζητήσεις γύρω από τα θεσμικά και νομικά αιτήματα και δικαιώματα των LGBTQI και συζήτηση με εκπροσώπους κρατικών και κοινωνικών θεσμών. Το απόγευμα θα ακολουθήσει  STREET PARTY στην  πλ. Μοριχόβου

Το Σάββατο τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στην μεγάλη πορεία υπερηφάνειας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και το βράδυ θα ακολουθήσει συναυλία κάτω από το φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο με συμμετοχή των: STORM String Quartet, Ξανά Μανά, Bimboys Drama Unicorns, Queen V, BrightSide, OtherView, Shaya.

“Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας τείνει πλέον να γίνει ένας ξεχωριστός θεσμός για τη πόλη. Ένα βαθύ πολιτικό γεγονός, μιας και περιλαμβάνει αγώνες για διεκδίκηση δικαιωμάτων”, ανέφερε ο Μάκης Γκίκας από την Homophonia- Thessaloniki Pride σε συνέντευξη τύπου για τη διοργάνωση το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο κ. Γκίκας εκτίμησε πως το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης έχει συμβάλλει στην κατεύθυνση για ισότιμη και ισόνομη αναγνώριση από τη πολιτεία.

Αναφερόμενος στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης υπογράμμισε πως “για εμάς για πρώτη φορά προχωράει σε νόμο για κατοχύρωση νομικά των σχέσεων ανθρώπων του ίδιου φύλου”.

“Από εδώ και πέρα διεκδικούμε ως άνθρωποι που μας αποδέχεται η πολιτεία ισότιμα και μας συμπεριλαμβάνει στο νομοθετικό της έργο”, τόνισε και πρόσθεσε πως παράλληλα συνεχίζει ο αγώνας για πολιτικό γάμο και τη δυνατότητα σε όσους και όσες επιθυμούν για αλλαγή του ονόματος στα επίσημα έγγραφα με μία δήλωση.

Επιπλέον ζήτησε έστω και την ύστατη ώρα να μη γίνει δεκτή από το Δήμο η χορηγία του Προξενείου των ΗΠΑ ενώ επεσήμανε την ανάγκη η ΛΟΑΔ κοινότητα και οι φορείς και οι οργανώσεις του κινήματος να “πάρουν στα χέρια τους αυτή την διοργάνωση.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις από την εκκλησία τόνισε πως οι αντιδράσεις προέρχονται από μια ομάδα, η οποία είναι μακριά από το “μήνυμα αγάπης” της θρησκείας.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αποκλεισμό της συλλογικότητας Sylvia Rivera o κ. Γκίκας υπογράμμισε πως “δεν ήταν στο χέρι μας” και πρόσθεσε πως “εμείς το ζητήσαμε” όταν “μάθαμε ότι αποκλείστηκαν από τον δήμο μετά την ανακοίνωση της Sylvia Rivera”. 

“Ο Δήμος δεν είναι αυτός που μπαίνει μπροστά σε αυτή την διοργάνωση ,είναι οι ίδιες οι οργανώσεις και μάλιστα είμαστε διατεθειμένοι να πάμε ένα βήμα πιο πέρα”, είπε ο Αντιδήμαρχος του Δ. Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και πρόσθεσε πως τα πρώτα χρόνια στηρίξαμε πολύ να σταθεί στα πόδια του.

“Θέλουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε αλλά να μπούμε ένα βήμα πιο πίσω να μπουν οι οργανώσεις και τα κινήματα μπροστά και μάλιστα σκεφτόμαστε να μη το χρηματοδοτούμε όπως κάναμε μέχρι σήμερα”, τόνισε καθώς όπως εξήγησε πλέον η διοργάνωση έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ωρίμανσης  για να σταθεί στα πόδια του.

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις από κύκλους της εκκλησίας υπογράμμισε πως “δεν είναι ο Μητροπολίτης Άνθιμος που τις υποκινεί αλλά άλλες οργανώσεις” ενώ πρόσθεσε πως η σχέση Μπουτάρη- Ανθιμου είναι καλύτερης από ότι παρουσιάζεται.

Σε σχέση με το αίτημα της Homophonia- Thessaloniki Pride για την μη αποδοχή της χορηγίας του Προξενείου των ΗΠΑ o κ. Πέγκας απάντησε πως “ο δήμος έχει εκφραστεί υπέρ αυτής της χορηγίας”.

“Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από τα δικαιώματα μας, που ξεκινούν με την επέκταση επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και δεν τελειώνουν με σ’ αυτό”, ανέφερε από τη πλευρά του ο Θάνος Βλαχογιάννης, από το ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride. 

“Πλήρης εξίσωση σε γάμο και παιδοθεσία, νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για τους τρανς ανθρώπους, προστασία από το bullying της διαφορετικής έκφρασης φύλου στα σχολεία και διεύρυνση της προστασίας από τα κηρύγματα μίσους είναι μερικές μόνο από τις διεκδικήσεις της κοινότητάς μας”, πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Από την ανοχή στην αποδοχή. Του Παναγιώτη Πάντου

Η «Τελετή» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3