Ένα μεγάλο θέμα σε σχέση με το δημοκρατικό τέλμα μέσα στους ισχύοντες θεσμούς και συσχετισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκύψει με την υπόθεση του Πάμπλο Χασέλ. Ο ράπερ που έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για την παρομοίωση του Βασιλιά της Ισπανίας με μαφιόζο, αλλά και γενικά για τους πολιτικούς στίχους στα τραγούδια του που έχουν αναφορές στην εναντίωση στον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό, το θεσμό της Βασιλείας, είχε καταδικαστεί πριν λίγες μέρες για ακόμη μια φορά για τη συμμετοχή του σε διαδήλωση.
Η ποινή αυτή, αθροισμένη με τις υπόλοιπες ποινές του που είχαν προέλθει από τον τρομονόμο για τα τραγούδια (νόμο που η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να φέρει και τον οποίο περνάει αυτές τις ημέρες κουτσουρεμένο -προς το παρόν- μετά τις μαζικές αντιδράσεις), τον ανάγκαζε να βρεθεί στη φυλακή. Ο ίδιος αρνήθηκε να παραδοθεί και βρέθηκε μαζί με χιλιάδες φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Lleuda.
Κατάληψη στο πανεπιστήμιο και διαδηλώσεις συμπαράστασης από χιλιάδες Ισπανούς
Στο πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε κατάληψη, ενώ απ’ έξω διαδηλωτές με τα σώματα τους μπλόκαραν τους δρόμους στην αστυνομία που πήγε να τον συλλάβει και πραγματοποιούσαν μαζικές διαδηλώσεις.
Ο ίδιος δήλωσε στο twitter: «Είμαι κλειδωμένος με πολλούς αλληλέγγυους στο Πανεπιστήμιο της Lleuda, θα πρέπει να το ανατινάξουν για να με συλλάβουν και να με φυλακίσουν. Είμαι στην πρυτανεία της Rambla d’Arago σε περίπτωση που κάποιος από εδώ θέλει να βοηθήσει».
«Καταλάβαμε το Πανεπιστήμιο κυρίως για τρεις λόγους: για να κάνουμε γνωστό το τι κάνουν, για να δυσκολέψουμε την κράτηση μου και για να καλέσουμε και να οργανώσουμε την υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου και άλλων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Έχει επιτευχθεί.» σημείωσε ενώ στο πρακτορείο Reuters δήλωσε: «Πρέπει να έρθουν να με αρπάξουν και αυτό θα είναι χρήσιμο για να εκθέσει το πραγματικό πρόσωπο του κράτους, το πρόσωπο μιας ψεύτικης δημοκρατίας».
Η κινητοποίηση τέλειωσε σήμερα το πρωί με τη σύλληψη του Πάμπλο Χασέλ, αλλά ένας μεγάλος αγώνας μόλις ξεκίνησε, και όπως όλα δείχνουν θα εξελιχθεί σε όλη την Ευρώπη
Πριν λίγες ώρες εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο και συνέλαβαν τον Πάμπλο Χασέλ, σπάζοντας τον κλοιό προστασίας που είχαν φτιάξει οι φοιτητές δηλώνοντας τη «συνενοχή» και την αλληλεγγύη τους: Ο ίδιος στις τελευταίες λέξεις που έγραψε πριν συλληφθεί σημείωσε:
«Σήμερα το πρωί εκατοντάδες αστυνομικοί κατάφεραν να εισβάλουν στο πανεπιστήμιο και να συλλάβουν τον ράπερ, αλλά το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης μάλλον μόλις ξεκίνησε να διεκδικεί την απελευθέρωση του αλλά και εν γένει να παλεύει για πραγματική ελευθερία έκφρασης ενάντια σε μία Ισπανία αλλά και σε μία Ευρώπη που εν μέσω μίας τεράστιας οικονομικής κρίσης συρρικνώνουν όλο και πιο πολύ, όχι μόνο τα εισοδήματα των φτωχότερων, αλλά και τις ελευθερίες τους.
Η ποινή αυτή, αθροισμένη με τις υπόλοιπες ποινές του που είχαν προέλθει από τον τρομονόμο για τα τραγούδια (νόμο που η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να φέρει και τον οποίο περνάει αυτές τις ημέρες κουτσουρεμένο -προς το παρόν- μετά τις μαζικές αντιδράσεις), τον ανάγκαζε να βρεθεί στη φυλακή. Ο ίδιος αρνήθηκε να παραδοθεί και βρέθηκε μαζί με χιλιάδες φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Lleuda.
Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να έρθει αυτή η καταντημένη στρατιωτική κατοχή για να σταματήσουν τα μεγάφωνα μας. Υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που λένε πως έχουν φτάσει αστυνομικοί από άλλα μέρη για ενίσχυση. Αν αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που γράφω πριν φυλακιστώ και παρόλο που τα έχω πει χρόνια τώρα, πρέπει να κάνω έκκληση να αντιμετωπίζετε τον φόβο και να αμφισβητείτε τις αδικίες και επιβολές μιας τυραννίας που κρύβεται όλο και λιγότερο. Είτε θα το κάνουμε αυτό είτε θα συνεχίζουν να κάνουν ότι κάνουν χωρίς να σταματούν.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μας μας υπαγορεύουν το τι θα λέμε, τι να νιώθουμε και τι να κάνουμε. Αν το επιτρέψουμε αυτό τότε η καταστολή τους θα έχει πετύχει, αν κάνουμε το αντίθετο θα αποδυναμωθεί. Είναι πολύ καλά οργανωμένοι και έτσι αρνούνται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, εμείς πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να τα κατακτήσουμε.
Έμεινα εδώ και αρνήθηκα την εξορία για να συμβάλω περισσότερο στη διάδοση του μηνύματος, στην κινητοποίηση και πάνω απ ‘όλα στην οργάνωση. Θα με φυλακίσουν με το κεφάλι ψηλά γιατί δεν υποχώρησα στον τρόμο τους, επειδή έβαλα το λιθαράκι μου σε όλα αυτά που λέω. Όλοι μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Οι αδικίες έχουν κάποιους ενόχους και τους έχω δείξει δυνατά και καθαρά, με δίκαιο και αναγκαίο θυμό. Θέλουν να μας εμποδίσουν να λέμε για τις εγκληματικές και εχθρικές τους πολιτικές στην εργατική τάξη για να αποφύγουν την ευαισθητοποίηση και επομένως τον οργανωμένο αγώνα του κόσμου. Δεν θα πετύχουν.»