Της Κατερίνας Μπακιρτζή
Συνέντευξη του Γ. Παπανικολάου γονέα ενός εκ των παιδιών που διώκονται με τον τρομονόμο στην Λάρισα, μετά τις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη του 2008 για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από πυρά αστυνομικού. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των ανήλικων είναι στις 9 Δεκέμβρη στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Λάρισας.
- Πόσο χρονών ήταν η κόρη σας όταν συμμετείχε στις διαδηλώσεις του 2008 στην Λάρισα; Ηταν σε κάποια πολιτική ή άλλη οργάνωση ή συλλογικότητα;
Η κόρη μου ήταν 15 χρονών το Δεκ του 2008. Απ ότι γνωρίζω και λέει και η ίδια δεν συμμετείχε σε κάποια πολιτική οργάνωση, αλλά αυθόρμητα πήρε μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν απ τους μαθητές στην πόλη μας για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου (πρωϊνή διαδήλωση την ημέρα της σύλληψής της).
- Μπορείτε να μου περιγράψετε πως συνελήφθη και έπειτα κατηγορήθηκε η κόρη σας; Ποιά είναι η εξέλιξη από τότε έως σήμερα;
Από το σπίτι έφυγε στις 8 μμ για να βρει τους φίλους της. Τη συνέλαβαν στις 10.45 μμ. Σύμφωνα με τις περιγραφές τις δικές της και του μάρτυρα/καθηγητή που είδε τη σύλληψή της, ήταν με τους φίλους της στην κεντρική πλατεία της πόλης και λόγω των δακρυγόνων και των επεισοδίων, αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι. Την ώρα που χώρισε απ τους φίλους της, έπεσαν πάνω της 4 αστυνομικοί με πολιτικά, την έριξαν σε ένα παγκάκι και βρίζοντάς τη χυδαία, τη συνέλαβαν. Τις βρισιές τις άκουσε ο καθηγητής από απόσταση 100-150 μέτρων που παρακολουθούσε την σκηνή. Ο μάρτυρας αστυνομικός ισχυρίζεται ότι την είδε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς και στο δικαστικό μέγαρο.
- Πως αντιμετώπισε η κοινωνία της Λάρισας τα γεγονότα;
Στη Λάρισα τις μέρες των γεγονότων, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Άρης Ψύχας στην τοπική εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την ανησυχία και τον φόβο ενέτειναν φήμες που παρουσιάζονταν σαν «έγκυρες» και «αξιόπιστες» πληροφορίες, για πρόκληση επεισοδίων από ομάδες μεταφερόμενων νεαρών από άλλες πόλεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι έμποροι- με την προτροπή του Δημάρχου και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης- να βγουν στους δρόμους «για να διαφυλάξουν την πόλη και τις περιουσίες τους», αντικαθιστώντας τις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό προκάλεσε την κατάθεση ερώτησης στη βουλή από 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση του ποιοι και γιατί διέρρεαν αυτές τις φήμες.
Θέλω να επισημάνω ότι οι καταθέσεις των αστυνομικών κινούνται σ ένα βασικό μοτίβο, που επαναλαμβάνεται αυτούσια από όλους, τουλάχιστον όσον αφορά την περιγραφή του πως ξεκίνησε η διαδήλωση την ημέρα της σύλληψης της κόρης μου και διαφέρει όσο η αλήθεια από το ψέμα, από την περιγραφή του δημοσιογράφου Άρη Ψύχα, που δημοσιεύτηκε την άλλη μέρα στην τοπική εφημερίδα και με την οποία συμφωνεί και άλλος δημοσιογράφος που ήταν παρών, καθώς και συμπολίτες που πήραν μέρος στη διαδήλωση. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί λένε πως στις 6.30 μμ ξεκίνησαν από την πλατεία Ταχυδρομείου 700 άτομα, που όλοι φορούσαν κουκούλες και οι περισσότεροι έφεραν σακίδια στην πλάτη τους με βόμβες μολότοφ μέσα σ αυτές. Ο δημοσιογράφος αντίθετα μιλά για 2000-2500 διαδηλωτές, που κανένας τους δεν φορούσε κουκούλα, τουλάχιστον στην αρχή. Στην πορεία ξεπεταγόντουσαν απ τη διαδήλωση νεαροί και προέβαιναν σε ζημιές στις τράπεζες. Στο τέλος ξεχώρισαν 200-250 άτομα, οι οποίοι συνέχισαν τις καταστροφές. Το περίεργο είναι ότι σ όλη την πορεία των ερευνών μέχρι σήμερα, δεν κλήθηκε καν να καταθέσει ο δημοσιογράφος και οι εισαγγελείς δέχτηκαν μόνο τις καταθέσεις των αστυνομικών. Κατά την άποψή μου αυτό δείχνει πως δεν υπήρξε καμιά βούληση για την αντικειμενική διερεύνηση της υπόθεσης.
Nα λάβετε επίσης υπόψη ότι κρατούσαν τα παιδιά όλη τη νύχτα, χωρίς να ειδοποιούν τους γονείς τους και τα έβαλαν να υπογράψουν ότι τα ενημέρωσαν για τα δικαιώματά τους –ιδίως ότι δικαιούνται να παρίστανται μετά συνηγόρου λέει το χαρτί- και αυτά υπέγραψαν λέει, ότι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους. Και αυτό το χαρτί το διάβασαν λογικοί άνθρωποι και παρέμειναν απαθείς; Πόσο πρέπει να υποτιμήσουν ακόμη τη νοημοσύνη μας;
- Ποία είναι η στάση της αστυνομίας σε διαδηλώσεις και πορείες που πραγματοποιούνται στην Λάρισα;
Νομίζω πως τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, διαφέρουν ουσιαστικά από κάθε άλλη χρονική περίοδο στην πόλη μας. Τις ημέρες εκείνες υπήρξε ένα κλίμα τρομοκρατίας από την αστυνομία (αθρόες συλλήψεις και προσαγωγές νεολαίων). Είναι χαρακτηριστικό πως έγινε καταγγελία στο δημοτικό συμβούλιο και από τον πρόεδρο του ΤΕΕ που πρόσκειται στην παράταξη της ΝΔ, για προσαγωγή και κακοποίηση των παιδιών γνωστών του προσώπων.
- Γιατί θεωρείτε ότι ενώ εκείνο το διάστημα υπήρχαν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στην Λάρισα έγιναν τόσες πολλές συλλήψεις και στήθηκε κατηγορητήριο; Ποιος παράγοντας δημιούργησε αυτή την ιδιομορφία στην Λάρισα;
Δεν μπορώ να ξέρω πως σκέφτηκαν κάποιοι, αλλά είμαι σίγουρος ότι επιλέχθηκε η Λάρισα για την πειραματική «εφαρμογή» του τρομονόμου σε διαδηλωτές ή πολίτες που τυχαίνει να βρίσκονται σ έναν χώρο, με αφορμή τα γεγονότα του Δεκέμβρη, με σκοπό την τρομοκράτηση των πολιτών. Ο γελοίος και αναιδής τρόπος που επιμένουν να τον «εφαρμόζουν» σε ανήλικα παιδιά, το επιβεβαιώνει. Αλλά μια επιπλέον επιβεβαίωση ήρθε τις τελευταίες μέρες που μάθαμε ότι λαθραία το καλοκαίρι άλλαξαν τον τρομονόμο προς το χειρότερο, ώστε να μπορούν να κατηγορηθούν σαν τρομοκράτες, πολίτες, για τη συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση, ενόψη και της γενικής πεποίθησης ότι ο κόσμος θ αντιδράσει στην επίθεση που δέχεται σήμερα στο βιωτικό του επίπεδο, στα εργασιακά και δημοκρατικά του δικαιώματα.
- Θα ενθαρρύνατε την κόρη σας να συμμετάσχει ξανά σε διαδηλώσεις και ίσως και σε κάποια πολιτική οργάνωση η συλλογικότητα;
Εγώ εκείνο που μπορώ να κάνω και προσπαθώ, είναι να δείξω στις κόρες μου σε τι κόσμο ζούμε και να τις προβληματίσω να σκεφτούν για το πώς μπορεί να καλυτερέψει-ουσιαστικά- αυτός. Τις αποφάσεις θα τις πάρουν μόνες τους.
- Ψάχνοντας στο διαδίκτυο είδα ότι έχει δημιουργηθεί μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Λάρισα ( http://protobouliapoliton.blogspot.com/ ) . Τι σχέση έχετε μαζί της; Σε τι δράσεις έχει προχωρήσει;
Η πρωτοβουλία αυτή είναι μια από τις κινήσεις που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο στη Λάρισα. Έγινε μάλιστα προσπάθεια να συντονιστούν οι δράσεις τους και αυτό είχε αποτελέσματα. Ένας αριθμός γονέων συλληφθέντων συμμετείχαμε σ αυτές. Πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις εκείνη την περίοδο, όπως πορείες, συζητήσεις, ψηφίσματα, συλλογή υπογραφών κ.ά. Έχει δημιουργηθεί θετικό έδαφος για νέες δράσεις το επόμενο διάστημα.
- Γιατί πιστεύετε ότι το κράτος αντιμετωπίζει με τέτοιο τρόπο πολίτες της χώρας;
Σήμερα είναι φανερό στην τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι το ελληνικό κράτος έχει διαβρωθεί στους βασικούς θεσμούς του, όπως στη δικαιοσύνη, για να μην αναφέρουμε την αστυνομία, σε σημείο που να μην διασφαλίζει ούτε ένα στοιχειώδες κράτος δικαίου στους πολίτες. Αυτό πρέπει ν αλλάξει. Το απαιτούν σήμερα οι συνθήκες, αλλιώς η χώρα μας οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα. Πιστεύω ότι δημιουργούνται συγχρόνως και οι συνθήκες για τη συνειδητοποίηση της ανάγκης των αλλαγών και από τους πολίτες. Το διαβρωμένο καθεστώς αντιδρά, αλλά η ανάγκη αλλαγών ομολογείται πλέον απ όλους (θυμηθείτε τις δηλώσεις παραγόντων μετά το Δεκέμβρη του 2008). Το ουσιώδες αυτής της αλλαγής για μένα είναι ο πολίτης ν αποκτήσει συνείδηση των δικαιωμάτων του και της δυνατότητας και ικανότητας να τα υπερασπιστεί.