Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, και της Ιταλίας συντόνισαν κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του Ευρ. Συμβουλίου Χ. φαν Ρομπέι τις θέσεις τους ενόψει της συνόδου κορυφής του G8.
Στην τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα η Άγκελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάριο Μόντι «συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ανάπτυξη δεν συνιστούν αντίθετες έννοιες αλλά είναι και οι δύο αναγκαίες», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σύμφωνα με κύκλους του Βερολίνου, οι Ευρωπαίοι και κυρίως η Γερμανία κα η Γαλλία προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ισχυρές πιέσεις στη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ από τους Αμερικανούς, οι οποίοι απαιτούν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο πεδίο της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης και της κερδοσκοπίας στις αγορές. Η απάντηση που δίνει η Ευρώπη διασαφηνίζεται στις δηλώσεις Μπαρόζο και Μέρκελ που όπως υπογράμμισαν θέλουν να εγγυηθούν τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και την ανάπτυξη.
Σήμερα η κα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο CNBS επανέλαβε την ισχυρή βούλησή της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Θα ήταν καλό για την Ελλάδα και για εμάς όλους», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.
Επικίνδυνα παιχνίδια οι εικασίες περί εξόδου
«Ο επικεφαλής της Κ. Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όποιος ελαφρά τη καρδία εικοτολογεί για το θέμα αυτό παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, είπε σήμερα στο Βερολίνο ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Ο Σταϊνμάγερ διευκρινίζει πάντως ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μην καταγγείλει μονομερώς τα συμφωνηθέντα. Από τους Έλληνες αναμένει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου μια «έξυπνη και υπεύθυνη απόφαση». Είναι στα χέρια τους, όπως είπε ο πρώην υπ. Εξωτερικών.
Η φιλοευρωπαϊκή πορεία και η προσπάθεια να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα είναι ο μοναδικός δρόμος διεξόδου από την κρίση. Όλα τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και τη σοβαρότητα της κατάστασης», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ. «Οι πολίτες και η οικονομία δεν αντέχουν και νέα ταλαιπωρία για το σχηματισμό κυβέρνησης», προειδοποίησε ο Κάιτελ για να προσθέσει: «Οι εκλογές της 6ης Μαΐου έδειξαν ξεκάθαρα ότι τα 3/4 των πολιτών τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Ο κ. Κάιτελ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη αυτή πλειοψηφία υπέρ του ευρώ, τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως είπε, είναι μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η πλήρης επίγνωση των πολιτικοοικονομικών προκλήσεων της χώρας και μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Πηγή:DW