Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που παρακολούθησα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν το “Η μεγάλη, τρομακτική λέξη από Σ” της Γιαέλ Μπριτζ. Στην εποχή μας η κυριαρχία του καπιταλισμού κι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση. Μέσα απ’ αυτήν την εξαιρετική προσπάθεια προκύπτει ένας νέος δρόμος. Ως σοσιαλισμός ορίζεται από τους πρωταγωνιστές ένα σύστημα που δίνει ισότητα σε όλους. “Δούλεψα πολύ σκληρά για να πάρω αυτό το πτυχίο”. Οι εκφάνσεις του από τη Νορβηγία μέχρι τη Βενεζουέλα δημιουργούν αντιφατικούς ορισμούς στην κοινή γνώμη.
Βασικοί πυλώνες του εναλλακτικού σχεδίου η ΥΓΕΙΑ, η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, η γνώση της ιστορίας. Σε αυτές τις αξίες άλλωστε βασίζεται η πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Οι επιστήμονες που μιλούν σε αυτήν την ταινία τεκμηρίωσης είναι αποφασισμένοι να γνωστοποιήσουν στους θεατές το μέγεθος του προβλήματος. Οι υποκινητές των μεγαλύτερων οικονομικών σκανδάλων έμμεσα “ανταμείβονται” και το χρέος θα μετακυλιστεί για μία ακόμα φορά στον λαό. Οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται και μοιραία προκύπτουν συγκρούσεις κι αποσταθεροποίηση. Ένα ανάλογο πείραμα που αφορούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβη και στην πατρίδα μας, την Ελλάδα.
Καθημερινές πράξεις αντίστασης δίχως χρώμα, δίχως σαφές ταξικό πρόσημο. Η περιπέτεια της πανδημίας σε συνδυασμό με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έρχονται να ενισχύσουν τη συγκεκριμένη ατζέντα και να θέσουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την “Πράσινη Μετάβαση”. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που θορυβήθηκαν με όσα βιώνουμε από τον COVID-19 τάσσονται υπέρ των κοσμογονικών αλλαγών που προτείνουν επιστήμονες, ερευνητές, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Βασικός εκφραστής αυτής της πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Μπέρνι Σάντερς.
Μπορεί να ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν όσον αφορά το χρίσμα των Δημοκρατικών και την απόλυτη μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο στήριξε τον νυν Πρόεδρο με τους ψηφοφόρους του κι αυτός μην έχοντας επιλογή υιοθετεί πολλές από τις δεσμεύσεις του “Green New Deal” στο πρώτο εξάμηνο παρουσία του στον Λευκό Οίκο. Το θέμα είναι αν προλαβαίνουμε την κλεψύδρα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Mπορεί ακόμα και σήμερα, την ύστατη αυτή ώρα το κέρδος να παραμένει σε πρώτο πλάνο απέναντι στον άνθρωπο;
Προσωπικότητες όπως η Ναόμι Κλάιν, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Κορνέλ Γουέστ, Βίβεκ Σίμπεκ, επιφανείς επιστήμονες δίνουν ζωή σε ένα κοινωνικό κίνημα. Την ώρα που η παραίτηση μοιάζει να έχει καθηλώσει τους περισσότερους σε παγκόσμια κλίμακα, οι άνθρωποι μας λένε πως δεν υπάρχει χρόνος για εγωισμούς και στάσιμες ιδεολογίες που αφορούν μία άλλη εποχή. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Βρισκόμαστε σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης απαιτεί συγκλίσεις και συνεργασίες με στόχο την επιβίωση. Αυτό έγινε πραγματικότητα στην Αμερική κι οφείλει να λειτουργήσει ως παράδειγμα.
“Ο Σοσιαλισμός είναι κατά βάθος η απόλυτη έκφραση της Δημοκρατίας”. Τα συνδικάτα πασχίζουν να οργανωθούν ξανά. Άπαντες γνωρίζουν πως μόνο συλλογικά μπορούν να διεκδικήσουν απέναντι στα “τέρατα” του συστήματος. Η διαδικασία επανάκαμψης δεδομένα δεν είναι εύκολη, σε διαφορετική περίπτωση όμως παραχωρούμε άνευ όρων την ΕΞΟΥΣΙΑ κι ασχολούμαστε με πράγματα επουσιώδη που στην πραγματικότητα δε θα επιφέρουν καμία ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, τα λόγια τελειώσαν, πράξεις …