in

Θάνατοι από τροχαία 2024: Στασιμότητα στην Ευρώπη, αύξηση στην Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου

Στις 24 Ιουνίου 2025 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) δημοσιοποίησε την έκθεση του για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη το 2024 (ΕΔΩ). Για μια ακόμα χρονιά οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαία στην Ευρώπη απέχουν πολύ από τους στόχους που τέθηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, 20.017 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ το 2024, μια μείωση κατά 2% σε σύγκριση με το 2023, μείωση που θα αποδειχθεί μικρότερη όταν κατατεθούν τα οριστικά στοιχεία από όλες τις χώρες, τη στιγμή που προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για μείωση 50% έως το 2030 ήταν απαραίτητη η μείωση κατά 6,1% κάθε χρόνο.

Ο στόχος ή καλύτερα ή ευχή για μείωση των θανάτων κατά 50% στη δεκαετία είναι πρακτικά ανέφικτος ενώ βρισκόμαστε στο μέσον της δεκαετίας. Με εξαίρεση το 2020 όπου λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας λόγω COVID είχαμε μια δραστική μείωση των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις τα υπόλοιπα χρόνια η πτωτική τάση είναι εξαιρετικά μικρή.

Διανύουμε την τρίτη συνεχόμενη δεκαετία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που οι στόχοι που τέθηκαν για μείωση κατά 50% των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις αποδεικνύονται ψευδεπίγραφοι. Αποτυχία το 2001 -2010. Αποτυχία το 2011- 2020. Αποτυχία το 2021 -2030.

Χωρίς να συνοδεύονται από κανένα υποχρεωτικό μέτρα πρόληψης από τα κράτη μέλη οι «στόχοι» αποδείχθηκαν απλές ευχές.

Για μια ακόμα χρονιά ανάμεσα στις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης περιλαμβάνονται τρεις χώρες που ΔΕΝ ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Νορβηγία (με τον μικρότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη το 2024), το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία καθώς και δυο χώρες μέλη της ΕΕ, η Σουηδία και η Φινλανδία που ακολουθούν δική τους πολιτική κωδικοποιημένη ως Όραμα Μηδέν – Vision Zero που διαφέρει ουσιαστικά από το Ευρωπαϊκό ευχολόγιο. Το γεγονός δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου αυτούς που χαράσσουν την «Ευρωπαϊκή πολιτική για την οδική ασφάλεια».

Για την Ελλάδα τα (προσωρινά) στοιχεία που παρατίθενται είναι δυστυχώς ακόμα χειρότερα: 665 νεκροί το 2024 σημαίνει αύξηση κατά 2.9% σε σχέση με το 2023, αύξηση  που θα είναι μεγαλύτερη όταν γίνουν γνωστά τα τελικά στοιχεία.

Το 2024 η Ελλάδα με 64 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, κατόρθωσε να ανέβει στην 29η θέση ανάμεσα σε 32 χώρες συνεχίζοντας την αιματηρή παράδοση: 26η θέση το 2023, 27η το 2022, 26η το 2021.

Ο αριθμός των 64 νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων  στη χώρα μας υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό «μέσο όρο» (45) ενώ υπολείπεται ακόμα και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2014 (55)!

Η πιθανότητα θανάτου για ένα χρήστη του οδικού δικτύου στην Ελλάδα το 2024 ήταν πάνω από τριπλάσια από ότι στη Νορβηγία στη Σουηδία και τη Μάλτα και πάνω από διπλάσια από ότι στη Δανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λουξεμβούργο στην Ελβετία και στη Σλοβενία και πολύ μεγαλύτερη από ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άποψη της οδικής ασφάλειας η Ελλάδα σταθερά παραμένει στην χειρότερη ομάδα στην Ευρώπη μαζί με τις Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, χώρες στις οποίες δεν υπάρχει διαχρονικά καμία θετική εξέλιξη.

Είναι προφανές πως και για την Ελλάδα η ευχή για μείωση των θανάτων κατά 50% μέχρι το 2030 ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν με την έκθεση του ETSC ακόμα μια φορά υπογραμμίζουν πως υπάρχουν χώρες και πολιτικές που μπόρεσαν να περιορίσουν δραστικά τις τροχαίες συγκρούσεις και τα θύματα τους και πως υπάρχουν  χώρες/πολιτικές που θεωρούν την βίαιη απώλεια του ανθού της νεολαίας του σαν φυσικό φαινόμενο, «παράπλευρη απώλεια» της περίφημης «ανάπτυξης».

Κανένας θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

15 Ιουλίου 2025               Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

ΥΓ1. Για μια ακόμα χρονιά η χώρα μας συνεχίζει το καλαμπούρι (τί αστείο…) να ανακοινώνει ότι της κατέβει σαν αριθμό σοβαρά τραυματιών από τροχαίες συγκρούσεις. Είπαμε δεν έχουμε Μητρώο Τραύματος, δεν συλλέγουμε στοιχεία από τα νοσοκομεία αλλά από την αστυνομία αλλά να δηλώνουμε πως στην Ελλάδα για κάθε νεκρό από τροχαίο αναλογεί λιγότερο από ένας σοβαρά τραυματίας όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι για κάθε νεκρό 7 σοβαρά τραυματίες αυτό δεν είναι απλά παράδοξο. Είναι νοσηρό!

Καμία άλλη χώρα δεν εμφανίζει τόσο χαμηλά στοιχεία για τους σοβαρά τραυματίες. Υπάρχουν χώρες που δηλώνουν από 2 τραυματίες/νεκρό (Ρουμανία) μέχρι και περίπου 20 (Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Μάλτα)

ΥΓ2. Επαναλαμβάνονται ξανά στην έκθεση τα πολλαπλά μεθοδολογικά προβλήματα που επέλεξε να κανονικοποιήσει το ETSC. Για ακόμα μια χρονιά στον πίνακα προστίθενται (ή αφαιρούνται) κάποιες  Ευρωπαϊκές χώρες και το …απαραίτητο Ισραήλ, σε μια εμφανή προσπάθεια οι αριθμοί να ευημερούν.

Στην ίδια λογική η, χωρίς καμία κριτική παρατήρηση, παράθεση του ορισμού που έχει επιβάλει η αυτοκινητοβιομηχανία πως νεκρός από τροχαίο είναι αυτός που πεθαίνει την στιγμή της σύγκρουσης ή μόνο μέχρι 30 ημέρες μετά. Απίστευτα, κι όμως ευρωπαϊκά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πόλη Ανάποδα: Ανεπιθύμητα τα McDonald’s στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Κάλεσμα σε συμβολική κινητοποίηση