Tέσσερα Βιβλία για τον Ιούλιο

Επιλέγει ο Ιορδάνης Κουμασίδης

 Μπρετ Ίστον Έλις

Αυτοκρατορικές Απολαύσεις

(Κέδρος, 2011)

 

Ο Μπρετ Ίστον Έλις, παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, είναι ένας καταξιωμένος συγγραφέας. Με κάθε του νέα κυκλοφορία προκαλεί συζητήσεις στην Αμερική, ενώ έγινε γνωστός και από κινηματογραφικές μεταφορές των μυθιστορημάτων του, με γνωστότερο το American Psycho. Οι Αυτοκρατορικές Απολαύσεις αποτελούν τρόπο τινά το σίκουελ του magnus opus του, του Λιγότερο από το Μηδέν – το οποίο παρεμπιπτόντως θα επανακυκλοφορήσει σύντομα σε νέα μετάφραση. Στις Απολαύσεις, οι ήρωες του Λιγότερο Από το Μηδέν επιστρέφουν στην Καλιφόρνια, για να διαπιστώσουν πως πολλά έχουν αλλάξει, κατά κανόνα όμως προς το χειρότερο. Το παιχνίδι ξαναρχίζει – τούτη τη φορά με πιο δυσμενείς όρους. Καλή μεταφραστική δουλειά από το Δημήτρη Αθηνάκη.

 

Νίκου Σταθούλη

Αλέξανδρου Ιόλα – Η ζωή μου

(Οδός Πανός, 2012)

 

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν το προνόμιο, ή τη δυστυχία κατά περίπτωση, να ζουν μυθιστορηματικές ζωές. Ο Αλέξανδρος Ιόλας είναι μια κλασική τέτοια περίπτωση. Μεγαλοαστός, από τους σημαντικότερους συλλέκτες έργων τέχνης, προσωπικότητα έντονη και αντιφατική, συναναστράφηκε με όλα τα ιερά τέρατα της τέχνης του 20ου αιώνα μέχρι τη σύγκρουση με την εφημερίδα Αυριανή και τον ‘αυριανισμό’ ως δημοσιογραφική πρακτική χυδαιότητας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Ιόλας αποτελεί τον ορισμό του μαικήνα της τέχνης, συνάμα όμως εκκεντρικός και ιδιόρρυθμος, θα καταλήξει να έχει προβλήματα με την ελληνική δικαιοσύνη και το ελληνικό κράτος, με το τελευταίο να αρνείται τη δωρεά της εντυπωσιακής του συλλογής. Βιογραφία από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

 

Νέστορας Πουλάκος

Πένυ

(Απλές Εκδόσεις, 2012)

 

Μικρό, δυσεύρετο, δωρεάν βιβλιαράκι του κριτικού κινηματογράφου και επικεφαλής του περιοδικού γραμμάτων και τεχνών ‘Βακχικόν’ Νέστορα Πουλάκου. Κειμενάκι ημερολογιακού τύπου, χωρίς όμως γραμμική χρονική συνέχεια. Μικρά στιγμιότυπα, σκέψεις και ποιητικές εξάρσεις. Και πάνω απ’ όλα; Ένα ατελές αγόρι που βάζει αγγελία προς ανεύρεση ατελούς κοριτσιού.

 

 

 

 

 

 

Τσιράκου Μαρία

 

 

 

 

Επιστροφή από την ΑπόΣταση

(Μανδραγόρας, 2012)

Δεύτερη συλλογή από την Πατρινή ποιήτρια και φωτογράφο Μαρία Τσιράκου, η οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί το Εν Πορεία… του 2010. Στην Επιστροφή από την ΑπόΣταση εμφανίζεται ωριμότερη, μα 

εξίσου προσωπική. Χρόνος, θηλυκότητα, αισθήσεις οι βασικές της αναφορές. Ειδική ενότητα ποιημάτων για τη Θεσσαλονίκη.

 

‘Μιλάω για σένα

σαν μια μετάφραση του ανώφελου της συγκίνησης’ .

(‘Μιλάω για σένα’)

 

Αξίζει προσοχής.  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ποιος είναι «V.I.P.»;, του Paul Krugman

Γιατρός αυτοκτόνησε από τον 5ο όροφο του νοσοκομείου της Λαμίας