in ,

Τελευταίες παραστάσεις για την «Άλκηστη» στο «Ακτίς Αελίου»

Τελευταίες παραστάσεις για την «Άλκηστη» στο «Ακτίς Αελίου»

Για ακόμα 2 τελευταίες παραστάσεις, το Σάββατο και την Κυριακή 16 Μαρτίου θα ανέβει το έργο “Άλκηστη” του Ευρυπίδη στο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», Χριστοπούλου 12 (κάθετος στην Ιασωνίδου).

Η παράσταση προσεγγίζει τον αρχαίο μύθο ως μια επιστημονική υπόθεση εργασίας («τι θα συνέβαινε αν…») που ανατέμνει την ανθρώπινη συνθήκη: στη σημερινή εποχή, λίγο πριν ή και λίγο μετά από αυτήν, στήνεται μια πινακοθήκη προσώπων που σημαίνουν την περασμένη και τη μελλούμενη πολιτική, οικονομική και καλλιτεχνική «ελίτ» και, με αφετηρία έναν νεκρικό προθάλαμο, μας ξεναγούν στα ενδότερα δώματα του δράματος, τόπους συνάντησης του θανάτου και της ανάστασης, της φιλίας και της προδοσίας, του νόμου και της υπέρβασης, της θυσίας και της αξιοπρέπειας. Κύριο όχημα σε αυτή τη διαδρομή ο ποιητικός λόγος και η αυστηρή του φόρμα στην απόδοση του σκηνοθέτη Νίκου Σακαλίδη, που έγινε ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης. Συνοδοιπόροι η πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Πάρι Παρασχόπουλου, το εσωτερικό τοπίο της σκηνοθετικής σύλληψης σε εκτέλεση της Μαρίας Μυλωνά και τα σύγχρονα κοστούμια της Μένης Τριανταφυλλίδου.

Το έργο

«[…]τα αναμενόμενα δεν πραγματοποιήθηκαν,
για τα απροσδόκητα βρήκε τρόπο ο θεός.»

Ο Απόλλων ανταμείβοντας τον ενάρετο βασιλιά Άδμητο τού προσφέρει τη δυνατότητα να ξεφύγει τον θάνατο αν κάποιος άλλος πεθάνει «αντ’ αυτού». Μόνο η σύζυγός του, η Άλκηστη, δέχεται να δώσει τη ζωή της, και η δράση εκκινεί την πεπρωμένη μέρα που ο Θάνατος έρχεται να την παραλάβει. Στο ανάκτορο καταφτάνουν πολίτες για να αποχαιρετήσουν και να πενθήσουν τη βασίλισσά τους• ενώπιόν τους η Άλκηστη θα ξεψυχήσει, ο Άδμητος θα της ορκιστεί αιώνια πίστη, θα συγκρουστεί με τον πατέρα του, Φέρη, που αν και γέρος δεν θυσιάστηκε για το παιδί του, ενώ η απροσδόκητη εμφάνιση ενός ξένου, του ημίθεου Ηρακλή, θα αιφνιδιάσει και τελικά θα ανατρέψει την επικήδεια τελετή.
 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Σε περιόδους τέτοιες, που μια μεγάλη οικονομική κρίση (πλαστή ή πραγματική) αποκαλύπτει μια βαθύτερη πολιτιστική, μια κάποια λύση είναι να στρέφεται κανείς στους κλασικούς.

Επέλεξα την Άλκηστη για λόγους αντικειμενικούς, αλλά και πολύ προσωπικούς. Το αρχαιότερο σωζόμενο έργο του Ευριπίδη, αμφιλεγόμενο, προκλητικό, θαυμαστό, εσαεί επίκαιρο. Τόσα και τόσα θέματα που πρέπει πάντοτε να μας απασχολούν, να μας προβληματίζουν, να μας κινούν. Η θυσία, η αξιοπρέπεια, η αγάπη, η φιλία, η φιλοξενία, το πένθος, ο θάνατος, αλλά και η υποκρισία, η συμβατικότητα –ηθελημένη ή αθέλητη–, η εξουσία, ο εγωισμός. Και πάνω από όλα αυτό το απραγματοποίητο όνειρο, η τρελή ελπίδα της ανάστασης των αγαπημένων νεκρών, η απεγνωσμένη μάχη της θνητότητας με την ανυπαρξία, ο πόθος της αθανασίας.

Μια πολύ συγκεκριμένη άποψη με ώθησε να τολμήσω την απόδοση του έργου στη σύγχρονή μας γλώσσα. Αν και την χαρακτηρίζω απόδοση, η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα να μείνω όσο ήταν δυνατό πιο πιστός στο ύφος και στο ήθος του πρωτότυπου. Μου πήγαινε πολύ η πυκνότητα, η αυστηρότητά του.

Με αυτή την παράσταση, που το ανέβασμά της έγινε μετ’ εμποδίων όχι αποκλειστικά θεατρικών, πραγματοποιείται ένας μακροχρόνιος στόχος δικός μου και του συγκεκριμένου θεάτρου. Συμμετέχουν σ’ αυτήν άνθρωποι που βγήκαν από το εργαστήρι του, που είναι παιδιά του και που μπορεί να δώσουν την αίσθηση μιας (επιθυμητής) συνέχειας σ’ αυτόν τον μικρό πολιτιστικό θεσμό της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως πιστεύω ότι είναι πια το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου». Τους ευχαριστώ, όπως και τους παλιότερους και καταξιωμένους συνεργάτες, που η πολύτιμη δουλειά, η συνεισφορά και η βοήθειά τους έκαναν εφικτό το ανέβασμα αυτής της παράστασης.

Νίκος Σακαλίδης
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου»
Ιανουάριος 2014

Συντελεστές

Απόδοση -Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης
Σκηνικό: Νίκος Σακαλίδης, Μαρία Μυλωνά
Κοστούμια: Μένη Τριανταφυλλίδου
Μουσική : Πάρις Παρασχόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Ευτυχία Καβαλίκα, Αθηνά Γκούμα
Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης
Μακιγιάζ: Ουρανία Γιαρματζή
Βοηθοί  Σκηνοθέτη: Άννα-Μαρία  Ιακώβου, Μαρίνα  Καζόλη

Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Μελίνα Γαρμπή, Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Τζίμης Κούρτης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Κωνσταντίνα Λιάκου, Ελένη Σαμαντζή, Κωνσταντίνος Χατζηκυπραίος

Παραστάσεις: Από 17 Ιανουαρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9.15΄μ.μ., στο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», Χριστοπούλου 12 (κάθετος στην Ιασωνίδου).

Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη, 2310. 229 249 [email protected], www.aktisaeliou.gr, www.facebook.com/aktis.aeliou , www.facebook.com/groups/18354907900

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Διαβάστε επίσης:

Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Σύνδρομο της Άνοιξης

Κυβερνοεπιθέσεις σε ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ