Τραγική παραμένει η κατάσταση των υποδομών δύο εβδομάδες μετά την πτώση του ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου. Φοιτητές και φοιτήτριες που διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την κατάσταση αυτή βρέθηκαν κατηγορούμενοι ενώ, όπως καταγγέλλεται από φοιτητικούς συλλόγους καμιά απόφαση δεν έχει παρθεί για να αλλάξει η κατάσταση.
Και ενώ οι πρυτανικές αρχές και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να αποποιούνται τις ευθύνες τους, η αρμόδια για τις φοιτητικές εστίες αρχή και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Νεότητας και Δια Βίου Μάθησης, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, υποστήριξε προ ημερών ότι τα ασανσέρ στις εστίες συντηρούνται κανονικά.
«Οι φοιτητές-τριες δεν νιώθουμε ασφαλείς στο ίδιο μας το σπίτι, υπάρχει το έγκλημα της διαρκούς υποχρηματοδότησης που οδηγεί σε τέτοια ατυχήματα. Το σύστημα των ασανσέρ αλλά και οι ίδιες οι εστίες είναι πεπαλαιωμένες, είναι σε λειτουργία 7 δεκαετίες, δεν έχει γίνει συντήρηση και ανακαίνιση, κάτι που αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματά μας μαζί με τον αντιπυρικό και αντισεισμικό έλεγχο και φυσικά την επέκτασή τους» δήλωσε ο Βασίλη Άρμεν, γραμματέας του ΔΣ του ΣΟΦΕΘ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης φοιτητικοί σύλλογοι στο ΥΜΑΘ.
«Το σύστημα αυτό που πετάει το μπαλάκι των ευθυνών από την πρυτανεία στον ΙΝΕΔΙΜΙΒ και από εκεί στο Υπουργείο Παιδείας μας προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση» ανέφερε ο Γιώργος Πολύζος, πρόεδρος του ΦΣ Φυσικού του ΑΠΘ. Ο φοιτητής υπενθύμισε κάτι που και η αρμόδια εταιρεία για τους ελέγχους έχει δηλώσει, δηλαδή ότι το ασανσέρ δεν είχε πιστοποιητικό ασφάλειας εδώ και δύο χρόνια. Αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του Φυσικού, διερευνούν πώς θα μπουν ξανά σε λειτουργία, γιατί σε ένα κτίριο 8 ορόφων εδώ και δύο βδομάδες το ασανσέρ δε λειτουργεί. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που βλέπουν τις ανάγκες μας ως κόστος και όχι ως δικαίωμα» κατέληξε.
Στις 28 Ιανουαρίου η δίκη των τριών συλληφθέντων φοιτητών
Αναβολή για τις 28 Ιανουαρίου πήρε η δίκη των τριών συλληφθέντων (από τους πέντε) για τη διαμαρτυρία στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στις 10 Οκτώβρη ενάντια στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών και με αφορμή την πτώση ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες.
Σύμφωνα με τη δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας εις βάρος τους, οι φοιτητές κατηγορούνται για παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία, όπως επίσης για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια.
Φοιτητικά σχήματα και συλλογικότητες της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια ζητώντας την παύση της δίωξης.
Στις 10 Οκτώβρη μετά την πτώση του ασανσέρ στις Γ’ φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης, ο ΣΟΦΕΘ κάλεσε σε συγκέντρωση στη πρυτανεία του ΑΠΘ. Ωστόσο ο πρύτανης βρισκόταν στο κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής σχολής και έτσι η διαμαρτυρία του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) μεταφέρθηκε εκεί, όπου οι φοιτητές-τριες ζήτησαν να λάβουν απαντήσεις για τη δολοφονική αμέλεια συντήρησης των εστιών.
Όπως έχει ήδη αναφέρει ο Σύλλογος Οικότροφων Εστιακών Φοιτητών «ο πρύτανης όχι απλώς αρνήθηκε να δεσμευτεί στην άμεση αντικατάσταση των ασανσέρ αλλά κάλεσε τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στους φοιτητές. ΜΑΤ και ΟΠΚΕ εισέβαλαν στην παλιά φιλοσοφική όπου συζητούσαμε με τον Πρύτανη και αφού έδειραν δεκάδες φοιτητές, έκαναν 5 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις, μια εξ αυτών και εστιακή φοιτήτρια». Ο ΣΟΦΕΘ μαζί με πλήθος συλλογικοτήτων και φοιτητικών σχημάτων στέκεται αλληλέγγυος στους συλληφθέντες απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους και να απαλλαχτούν απ’ όλες οι κατηγορίες.
Αντί να αναζητούνται ευθύνες στους αρμόδιους για την πτώση του ασανσέρ, διώκονται φοιτητές
«Πλέον κατοικούμε σε ένα κόσμο όπου οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς να ιδρώσουν οι αρμόδιοί μπορεί να πέσει ένα ασανσέρ στις εστίες και να σκοτώσει όποιον άτυχο επιβάτη κουβαλούσε. Στην απόλυτη αδιαφορία των αρμόδιων για τις ζωές μας έρχεται να προστεθεί ένα παράλογο και κυνικό αφήγημα περί “ατομικής ευθύνης” και “δολιοφθορές”. Δηλαδή άμα πέσει το ασανσέρ ενώ το χρησιμοποιείς στις εστίες του ΑΠΘ, εσύ θα φταίς επειδή το χάλασες» τονίζει το Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού σε ανακοίνωσή του .
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό αυτό προστίθεται σε μια αλυσίδα «ατυχημάτων» που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στο πανεπιστήμιο: πτώση φοιτητή από παράθυρο αίθουσας με υπεράριθμο ακροατήριο, κατάρρευση οροφών σε εργαστήρια, βιβλιοθήκες και διδακτικές αίθουσες, πυρκαγιές κ.ο.κ.
«Κινδυνεύουμε από τις κακές, φθαρμένες, ασυντήρητες υποδομές, κινδυνεύουμε και από τις επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και πιο συχνές και βάρβαρες. Σε λίγο θα μένουν και ασχολίαστες» επισημαίνει η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη των συλληφθέντων-εισών της φοιτητικής διαμαρτυρίας αλλά και να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας άμεσα τη χρηματοδότηση, συντήρηση και επέκταση των φοιτητικών εστιών.
«Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν απροσχημάτιστα βίαιη και αυθαίρετη, και είχε ως μοναδικό στόχο να παρουσιάσει τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές ως παραβατικά στοιχεία, να συσκοτίσει τα δίκαια αιτήματά τους, και να αποτρέψει οποιαδήποτε φοιτητικό αγώνα, κινητοποίηση η διαμαρτυρία στο χώρο του Πανεπιστημίου, απαξιώνοντας τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών/τριών και να εμπεδώνοντας ως κανονικότητα τις εισβολές της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, με όποια αφορμή μπορεί να επικαλείται η εκάστοτε πρυτανική αρχή» αναφέρει το Δίκτυο για τα Πολιτικά Δικαιώματα σχετικά με την υπόθεση.
«Ενώ δεν είδαμε κανέναν από τους υπευθύνους –είτε σε τεχνικό είτε σε πολιτικό επίπεδο– να οδηγείται στο Εισαγγελέα για την πτώση του ασανσέρ σε φοιτητική εστία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαρύτατο τραυματισμό ή και θάνατο όσους τυχόν βρίσκονταν μέσα σε αυτό κατά την πτώση, ασκείται ποινική δίωξη με βαριές κατηγορίες στους φοιτητές που διαμαρτύρονται για το αυτονόητο: να αισθάνονται ασφάλεια στις δομές του ΑΠΘ» δηλώνει ακόμη καταλήγοντας ότι «ζούμε σε μια χώρα με γνώμονα το “πάμε και όπου βγει”: το κράτος και η κυβέρνηση δεν αξιολογούν ως προτεραιότητα την τηλεδιοίκηση στα τρένα, παιδιά σκοτώνονται σε λούνα-παρκ στο βωμό του ρουσφετιού και του κέρδους, επιχειρήσεις μπορούν να ασυδοτούν και φοιτητές μπορούν να σκοτωθούν στις φοιτητικές εστίες γιατί πήραν το ασανσέρ, σε μια περίοδο πρωτοφανούς υποχρηματοδότησης. Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών του ΑΠΘ».