in ,

Σύσκεψη για την τραγική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας πραγματοποιεί σήμερα η ΕΝΙΘ με σωματεία και φορείς

Σύσκεψη για τα ζητήματα της τραγικής υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας πραγματοποιείται σήμερα από φορείς και σωματεία στη Θεσσαλονίκη μετά από κάλεσμα της ΕΝΙΘ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στις 11μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στους Νέους Επιβάτες.

Τριάντα δύο γιατροί, νοσηλευτές και μέλη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού με ανοιχτή τους επιστολή κατήγγειλαν προ ημερών τις ακραίες ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας και στα υπαγόμενα σε αυτό περιφερειακά ιατρεία που κάνουν δύσκολη έως αδύνατη την παρεχόμενη περίθαλψη στους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που προσβλέπουν στην εξυπηρέτησή τους από αυτό.

Η ΕΝΙΘ καλεί τα σωματεία και τους φορείς να συζητήσουν τα αιτήματα για την πραγματική ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Υγείας που πρέπει να γίνουν πράξη καθώς και τον συντονισμό της δράση μας για την διεκδίκηση αυτών των άμεσων μέτρων για την ενίσχυση του Κ.Υ. Μηχανιώνας.

 

Ανοιχτή επιστολή 32 γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού

Οι τραγικές ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Ν.Μηχανιώνας έχουν οδηγήσει στην συστηματική αποδυνάμωσή του με συνέπεια σήμερα να υπηρετούν μαζί με την Διευθύντρια, που έχει και πολλά διοικητικά καθήκοντα, μόνο 10 Γενικοί γιατροί, δηλαδή μόλις το ένα τρίτο του στοιχειωδώς απαιτούμενου για έναν πραγματικό πληθυσμό 70.000 κάτοικων του Δήμου Θερμαϊκού, ο οποίος μάλιστα διπλασιάζεται τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, αυτός ο αριθμός γιατρών-πολλοί απο τους οποίους είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης και με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ μία ακόμη παραμένει με πολλαπλές συνεχιζόμενες παράτασεις πέραν των 67- δεν επιτρέπει την παρουσία 2 εφημερευόντων ειδικών γιατρών τις καθημερινές ήμερες (όπως επιβάλλεται από την κίνηση στα επείγοντα, άλλα και την ανάγκη να υπάρχει 2ος Γιατρός για συνοδεία σοβαρού περιστατικού με το ΕΚΑΒ) και το κενό καλύπτεται μερικώς με ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής, που κάνουν το τμήμα εκπαίδευσης τους στο ΚΥ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ειδικότητας τους, κάτι το οποίο όμως έχει ημερομηνία λήξης σύντομη καθώς δεν δηλώνονται παρά ελάχιστοι νέοι γιατροί για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Ο ανεπαρκέστατος αυτός αριθμός των 10 υπηρετούντων μόνιμων γιατρών δεν επιτρέπει επίσης την καθημερινή παρουσία ειδικευμένου Γενικού Ιατρού στα Περιφερικά Ιατρεία που υπάγονται στο ΚΥ (Περαίας, Επανομής , Νέων Επιβατών, Πλαγιαρίου) τα οποία εξυπηρετούν πολύ μεγάλο πληθυσμό .

Έτσι οι κάτοικοι που  έχουν εγγραφεί στους 10 αυτούς  προσωπικούς γιατρούς του ΚΥ (και οι οποίοι στελεχώνουν τα Περιφερικά Ιατρεία  κατά τις ημέρες που δεν εφημερεύουν στο ΚΥ, δεν έχουν ρεπό και δεν είναι σε άδεια), μπορούν στην πράξη να εξεταστούν από τον γιατρό τους σε λιγότερες από τις  μισές εργάσιμες μέρες του κάθε μήνα, αλλά φυσικά το ίδιο ισχύει και για αυτούς (τους περισσότερους)που δεν έχουν εγγραφεί, όχι επειδή δεν επιθυμούν, αλλά γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.

Η δε λειτουργία των Περιφερικών Ιατρείων γίνεται σε περισσότερες από τις μισές ημέρες κάθε μήνα, χωρίς υποστήριξη νοσηλεύτριας ή επισκέπτριας υγείας ή έστω διοικητικού προσωπικού με ό,τι αυτό σημαίνει για την δυνατότητα σωστής περίθαλψης σοβαρού επείγοντος περιστατικού , αλλά και βοήθειας στα πάμπολλα αιτήματα -τηλεφωνικά ή δια ζώσης -που γίνονται για έκτακτες ανάγκες και απορίες του πληθυσμού, ο οποίος δυσκολεύεται πολύ να βρει έγκαιρο ραντεβού ακόμη και για την τακτική παρακολούθηση χρόνιων προβλημάτων . Ο δε προσωπικός γιατρός , τις λιγοστές αναγκαστικά ημέρες που κάνει τακτικό ιατρείο στην κοινότητα, έχει τόσο φόρτο εργασίας για τους 2000 εγγεγραμμένους στην λίστα του, αλλά και τους άλλους τόσους που δεν κατάφεραν να εγγραφούν, ώστε δεν προλαβαίνει ούτε ατομικό φάκελο υγείας να συμπληρώσει , ούτε τον αναγκαίο χρόνο για τις ανάγκες του ασθενή του να αφιερώσει , παρά το γεγονός ότι εργάζεται και πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου μέχρις εξαντλήσεως.

Ένας παιδίατρος αντί για πέντε

Υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος στο ΚΥ Ν.Μηχανιώνας έναντι 4-5 παλαιότερα, που φυσικά αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις τακτικές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά επίσης και στην κάλυψη των επειγόντων, καθώς εφημερεύει μόνο με μικτή εφημερία 7-8 ημέρες τον μήνα και μόνο καθημερινές. Η 2η υπηρετούσα παιδίατρος είναι σε μακροχρόνια άδεια ανατροφής τέκνου και επανήλθε πρόσφατα μόνο για πρωινό ωράριο χωρίς εφημέρευση. Αυτό σημαίνει οτι ο βρεφικός και παιδικός πληθυσμός μένει ακάλυπτος υγειονομικά μετά το μεσημέρι τις περισσότερες καθημερινές, όλα τα βράδια και όλα τα Σαββατοκύριακα. Ο εφημερεύον Γενικός Γιατρός δεν είναι εξ ορισμού σε θέση να καλύψει αυτήν την ανάγκη, ειδικά σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά , όση διάθεση και αν επιδείξει και όση προσπάθεια και αν καταβάλλει, γιατί οι γνώσεις του και η εμπειρία του είναι περιορισμένες.

Αναζητούνται επισκέπτες ιατροί, ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι

Δεν υπάρχουν επισκέπτες γιατροί άλλων ειδικοτήτων , ενώ παλαιότερα είχαμε καθημερινά καρδιολόγο και μια φορά την εβδομάδα χειρουργό , ορθοπεδικό, ψυχίατρο, ΩΡΛ , γυναικολόγο, οφθαλμίατρο και δερματολόγο. Δεν υπάρχει εδώ και χρόνια ούτε καν επισκέπτης γιατρός Ακτινολόγος, παρά μόνο τεχνολόγος τις πρωινές ώρες για την εκτέλεση των ακτινογραφιών. Έτσι όλη η λειτουργιά του τμήματος επειγόντων του ΚΥ γίνεται χωρίς γνωμάτευση των ακτινογραφιών από ειδικό Ακτινοδιαγνώστη και τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνουν αναγκαστικά οι Γενικοί Γιατροί , ρισκάροντας καθημερινά λάθος διαγνώσεις ( τις οποίες όμως χρειάζονται σε πραγματικό χρόνο στο επείγον περιστατικό) και οι οποίοι έχουν βέβαια κάποιες γνώσεις και εμπειρία , άλλα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ειδικό. Η δε δυνατότητα λήψης ακτινογραφίας αφορά μόνο το πρωινό ωράριο καθημερινής κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της εφημερίας του τμήματος επειγόντων , εκτελείται , χωρίς την υποστήριξη ακτινολογικού εργαστηρίου. Το ίδιο άφορα και το μικροβιολογικό μας εργαστήριο που διαθέτει γιατρό και παρασκευάστριες μόνο για το πρωινό ωράριο και κάποια απογεύματα με μικτή εφημερία της μοναδικής μας Μικροβιολόγου.

Μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου που κι αυτός συνταξιοδοτείται!

Από τους 6 οδηγούς -πλήρωμα ασθενοφόρου που διέθετε το ΚΥ το ετος 2000, έχει παραμείνει τα τελευταία χρόνια μόνο ένας και αυτός συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι πολύ λίγες από τι 3 καθημερινές 8ωρες βάρδιες καλύπτονται μηνιαίως, με αποτέλεσμα να περιμένουμε ,στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βαρέως περιστατικού που χρήζει διακομιδής, την έλευση ασθενοφόρου από τη πλησιέστερη βάση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, με ότι αυτό σημαίνει στην καθυστέρηση αντιμετώπισης , η οποία μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική και για την έκβαση του περιστατικού, δηλαδή την ίδια τη ζωή ή την σωματική ακεραιότητα του ασθενούς. Με την ελλιπέστατη δε στελέχωση του ΕΚΑΒ, εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα (πολλών ετών), το πρόβλημα καθίσταται εκρηκτικό.

Η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας και η υιοθέτησή της από την 4η ΥΠΕ με την εγκύκλιο της 7ης Ιουλίου 2023, η οποία απαιτεί να καλύπτονται οι διακομιδές από τα Κέντρα Υγείας με δικό τους υγειονομικό προσωπικό που θα συνοδεύει τον οδηγό , όταν αυτός δεν είναι και διασώστης του ΕΚΑΒ (ενώ ολοφάνερα το προσωπικό αυτό δεν υπάρχει για να διατεθεί, αλλά και στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει δεν είναι εκπαιδευμένο για διακομιδές , ούτε στην επείγουσα – προνοσοκομειακή ιατρική) επιδεινώνει την παροχή περίθαλψης στα όρια του επικίνδυνου και όχι απλώς του μη ποιοτικού.

Χωρίς φύλαξη το Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας

Δεν υπάρχει φύλαξη στο ΚΥ εδώ και πολλά χρόνια με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των εφημερευόντων κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες , αλλά και των ασθενών , καθώς μάλιστα τα περιστατικά βίας κατά υγειονομικών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ,με πρόσφατο θύμα και στο δικό μας ΚΥ ,ειδικευόμενη γιατρό μας.

Απουσιάζει η άμεση τεχνική υποστήριξη για τις ποικίλες βλάβες που εμφανίζονται καθημερινά (υπολογιστών και εκτυπωτών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών προβλημάτων κλπ).

Εν κατακλείδι:

Η τρομακτική αυτή υποβάθμιση της υγειονομικής κάλυψης ενός ολόκληρου Δήμου αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου για τους κατοίκους του και απαιτεί επομένως την λήψη, άμεσων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας και της 4ης ΥΠΕ, στην κατεύθυνση της άμεσης στελέχωσης και εξοπλισμού του ΚΥ Νέας Μηχανιώνας.

Η τοπική κοινωνία, τόσο με τις εκλεγμένες αυτοδιοικητικές αρχές σε όλα τα επίπεδα, όσο και με τις υπόλοιπες ζωντανές συλλογικότητες( σωματεία εργαζομένων, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, κόμματα, , επαγγελματικούς φορείς κλπ) είναι απαραίτητο να διεκδικήσει αποφασιστικά και αδιαπραγμάτευτα:

-Να προσληφθούν άμεσα όσοι-ες γενικοί γιατροί και νοσηλευτές-τριες έχουν βάλει υποψηφιότητα στις λιγοστές θέσεις που προκηρύχθηκαν και έχουν «κολλήσει τα χαρτιά τους» στο Υπουργείο Υγείας ή στην 4η ΥΠΕ.

-Να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες θέσεις κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και επισκεπτών υγείας ,οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρου και υπηρεσίας φύλαξης με στόχο την άμεση ασφαλή και επαρκή λειτουργία του ΚΥ σε 24ωρη βάση και την πλήρη , ποιοτική και ασφαλή λειτουργία των Περιφερικών του Ιατρείων κατά την πρωινή τους λειτουργία τις καθημερινές.

-Να διοριστεί Ιατρός Ακτινολόγος τουλάχιστον για την καθημερινή τακτική λειτουργία σε πρώτη φάση και 2ος Μικροβιολόγος για κάλυψη περισσότερων ημερών απογευματινής εφημέρευσης για τις ανάγκες των επειγόντων, να διπλασιαστεί το προσωπικό των παρασκευαστριών του Μικροβιολογικού και των Τεχνολόγων του Ακτινολογικού Εργαστηρίου και να προσληφθεί επιτέλους κοινωνική λειτουργός.

-Να επανέλθει ο θεσμός των επισκεπτών άλλων ειδικοτήτων σε τακτική εβδομαδιαία βάση.

Αλεξίου  Αθανασία,  Νοσηλεύτρια

Βάλαρη Ζωή , ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Βόκα Σμαράγδα, ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Γαβανά Μάγδα ,Γενικός Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ

Γεωργούλα Αναστασία , Νοσηλεύτρια

Γιαννακόπουλος Ευστάθιος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ

Ζδούκος  Θεόδωρος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ

Καλουσοπούλου Δέσποινα, Μαία

Καλυμνίου Αντώνιος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ

Κατσανίδης Δημήτριος, Παιδίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ

Κίτσιου Φωτεινή, Γενικός  Ιατρός, Επιμελήτρια Α

Κόγια Αθανασία, Νοσηλεύτρια

Κοκοκκύρη Μαρία, Διοικητικός

Κύρλα Εφη, Διοικητικός

Μαρμαρίδου Σοφία , Νοσηλεύτρια

Μπαρκιτζιδέλη Αντιγόνη, ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Μπιρμπιτσούκη Ελένη , Νοσηλεύτρια

Μπίτα Αριόλα ,ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Νερουλίδης Μιχάλης, ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής

Νίκζα Πολυξένη, Μικροβιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ

Παπαδημητρίου Ντίνα, Γενικός Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ

Παμπουχίδου Νικολέτα, Γενικός Ιατρός, Διευθύντρια  ΕΣΥ

Παπάζογλου Νικολέτα, ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Σάαντ  Μαρία,  ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Όχι στην εξόρυξη χρυσού»-Μια διαφορετική εκδήλωση

Το ΣτΕ ακυρώνει «φωτογραφικό» διαγωνισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης