in

Σύσκεψη φορέων για το μετρό Θεσσαλονίκης

Σύσκεψη φορέων για το μετρό Θεσσαλονίκης

Σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Επιχειρηματικών-Επιστημονικών και Παραγωγικών Φορέων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι υπέγραψαν, πρόσφατα, το κοινό Υπόμνημα για τη λειτουργία του Μετρό, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψε ο Υπουργός Πολιτισμού κ.Αρ.Μπαλτάς, για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σκάμμα του σταθμού “Βενιζέλου”, στη συμβολή με την οδό Εγνατία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τελευταία εξέλιξη στις εργασίες κατασκευής του Μετρό, η οποία υιοθετεί την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, απαγορεύει, πλέον, την απόσπαση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βιώσιμη οικονομικά και τεχνικά λύση κατασκευής του  σταθμού Βενιζέλου.

Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης, για μια ακόμη φορά, όπως προστίθεται, επισημάνθηκε ρητά ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο.

Θα πρέπει, ταυτόχρονα, να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει ανακύψει στον σταθμό Βενιζέλου με τις αρχαιότητες. Λύσεις υπάρχουν και έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, αναφέρεται επίσης.

Για μια ακόμη φορά τονίστηκε, ότι επιθυμία όλων αποτελεί η διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, όπως αυτή αποτυπώνεται στα αρχαιολογικά ευρήματα της οδού Βενιζέλου. Ωστόσο, ο σταθμός Βενιζέλου δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, οι συμμετέχοντες Φορείς συμφώνησαν να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες και προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου το έργο να προχωρήσει, και να ολοκληρωθεί, επιτέλους, απρόσκοπτα. Μεταξύ αυτών, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στρατηγικής δράσης με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των Θεσσαλονικέων, καθώς και η σύσταση Επιτροπής, η οποία, εκπροσωπώντας τους Επιχειρηματικούς-Επιστημονικούς και Κοινωνικούς Φορείς της Θεσσαλονίκης θα αναδείξει το πρόβλημα προς κάθε Αρμόδια Αρχή και θα απαιτήσει   το σεβασμό απέναντι στην πόλη, στους Θεσσαλονικείς και σε όσους θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά στις «πλάτες» των εργασιών κατασκευής του Μετρό.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δεν παρατείνεται εκ νέου η αναστολή των πλειστηριασμών

6ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Balkans Beyond Borders Short Film Festival»,