in

Σύρος: Τρίτη αγωγή του Ομίλου ONEX κατά πολιτών της Σύρου – Πρωτοφανής βιομηχανία διώξεων

Σε μια ασύλληπτη βιομηχανία διώξεων έχει μετατραπεί η αντιμετώπιση του ομίλου ONEX που δραστηριοποιείται στα ναυπηγεία της Σύρου πολιτών που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον που ζουν και τη δημόσια υγεία.

Ο όμιλος προχώρησε σε τρίτη αγωγή κατά του προέδρου του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) για συνέντευξή του στην Μπούλικα Μιχαλοπούλου στο Ράδιο ΜέΡΑ και τον Διονύση Ελευθεράτο στο Κόκκινο 105,5 fm. Με την τρίτη αυτή αγωγή ο όμιλος αξιώνει από το ΠΠΠΣ ποσό μεγαλύτερο του 1εκ. ευρώ, με τις συνολικές απαιτήσεις του να ξεπερνάνε πλέον τα 3. εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο τρομοκράτηση των πολιτών που το μόνο που έκαναν ήταν να εκφράσουν προβληματισμούς και να καταθέσουν ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενη περιβαλλοντική ρύπανση εξαιτίας των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών ψηγματοβολών, υδροβολών και χρωματισμών πλοίων που πραγματοποιούνται σε τεράστια κλίμακα στο λιμάνι της Σύρου ανοικτά στην ατμόσφαιρα.

Nα υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη αγωγή του ο όμιλος ONEX ζητούσε με αγωγή του κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και μελών του 1εκ. ευρώ και στις 9 Απριλίου η εταιρεία κοινοποίησε και δεύτερη αγωγή στην οποία στρέφεται κατά του συλλόγου και μέλους του που έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη με αφορμή την πρώτη αγωγή. Η πρώτη αγωγή αφορούσε μάλιστα «δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη» από το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου εξαιτίας αιτήματος που κατέθεσε το τελευταίο στον Υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με την στασιμότητα για πάνω από ένα χρόνο της υπόθεσης των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολη.

Ειρωνεία αποτελεί η αναφορά του Ομίλου στα εξώδικα και τις αγωγές του ότι η πρακτική αυτή δεν συνιστά πρακτική φίμωσης πολιτών, καθώς, όπως επισημαίνει και το ΠΠΠΣ στην ανακοίνωσή του, «είναι προφανής η αντίφαση αυτών των ισχυρισμών μετά την κατά ριπάς αποστολή εξωδίκων και αγωγών στο Παρατηρητήριο και τα μέλη του και μάλιστα για δημόσια έγγραφα και για ραδιοφωνικές συνεντεύξεις». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΠΠΠΣ, ο πρόεδρος της ONEX στις δηλώσεις του αλλά και μέσω των αγωγών του ο Όμιλος εγκαλεί το Παρατηρητήριο γιατί δεν ασχολείται με άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα ισχυριζόμενοι ότι έχουν «εμμονή» με το ναυπηγείο.

Το Παρατηρητήριο από την πλευρά του ξεκαθαρίζει και υπενθυμίζει «ότι οι σύλλογοι είναι εθελοντικές οργανώσεις από πολίτες, όσο κι αν επιμένουν να μας θεωρούν “επιχειρηματικό τους εχθρό” και δε διαθέτουν τις υποδομές, τους οικονομικούς πόρους ή τη νομική υποστήριξη πολυεθνικών εταιρειών».

«Η εθελοντική μας συνεισφορά από την αρχή της ίδρυσης του συλλόγου εξαντλείται αυτή τη στιγμή στην αντιμετώπιση των αγωγών και εξωδίκων των εταιρειών τους. Εμμονή λοιπόν, έχει ο όμιλος της ONEX και αυτό αποδεικνύεται από τις τρεις (3) αγωγές και τα τέσσερα (4) εξώδικα έως σήμερα. Εμμονή έχει η ΟΝΕΧ με όποιον αναρωτιέται τι συμβαίνει στην  πόλη του και στο περιβάλλον που ζει  και τολμάει να ρωτάει. Εμμονή έχει η ONEX  που εξαντλεί όλα τα νομικά μέσα για να στραφεί εναντίον μας, τη στιγμή που οι αρχές δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και ζέση για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους αφήνοντας χώρο για αγωγές, συκοφαντίες και δυσφημήσεις που  υποδαυλίζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο σύλλογος.

Είναι προφανής ακόμη ο ρόλος των διώξεων αυτών καθώς, όπως και πάλι, επισημαίνει το ΠΠΠΣ είναι παραπλανητικές «γιατί στρέφουν τον δημόσιο διάλογο μακριά από τα φλέγοντα ζητήματα που είναι πρωτευόντως, η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά τη λειτουργία του ναυπηγείου σήμερα  και δευτερευόντως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της προαναγγελθείσας μελέτης για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι. Έναν δημόσιο διάλογο που μάλλον πλέον απαγορεύεται εντελώς με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών φορέων που άφωνοι περιφέρονται μόνο σε εκδηλώσεις και φιέστες και δεν έχουν αρθρώσει λέξη για το κλίμα τρομοκρατίας που έχει φέρει ως δώρο στο νησί η ανάπτυξη των κατ’ ουσία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών».

«Εμείς ως πολίτες δε θα κάνουμε πίσω και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας να ρωτάμε, να ομιλούμε και να αγωνιούμε όσο δεν παίρνουμε πειστικές απαντήσεις αλλά αντί αυτού δεχόμαστε αγωγές για αποζημιώσεις εκατομμυρίων» καταλήγει στην ανακοίνωσή τουςκαλώντας τον Συριανό λαό «να αναλογιστεί τι κληρονομιά θέλει να αφήσει στις επόμενες γενιές και να τολμήσει  να κοιτάξει κατάματα το “αναπτυξιακό του μέλλον” όπως οι αρμόδιες αρχές επιδεικτικά το αφήνουν να διαμορφώνεται».

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Με οριακή πλειοψηφία το ΣτΕ αποφάσισε την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων για Praktiker: «Επαγγελματίας λαγός των εργοδοτών»