in

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: “Ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι ένα δημόσιο λιμάνι”

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: “Ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι ένα δημόσιο λιμάνι”

Την αντίθεση της σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εξέφρασε για ακόμη μία φορά η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ με μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. “Ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι ένα δημόσιο λιμάνι” το συμπέρασμα της εκδήλωσης, με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζουν πως τα λιμάνια αποτελούν σημαντικά εργαλεία στα χέρια της κυβέρνησης της Αριστεράς.

“Ως κόμμα και ως κοινωνία θα πρέπει να επιμείνουμε εναντια στις ιδιωτικοποιήσεις” τόνισε ανοίγοντας τη κουβέντα ο Π. Μαλαχτάρης.

“Η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να έχει σημαντικά εργαλεία στα χέρια της. Οι υποδομές της χώρας δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης στα χέρια των ιδιωτών”, πρόσθεσε.

Από τη πλευρά της η Αναστασία Φραντζεσκάκη, μέλος του ΔΣ/ΕΜΥ ΟΛΠ και από το Τμήμα Ναυτιλία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία αναλυτική περιγραφή των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στην υποβάθμιση του λιμανιού και τελικά την παράδοσή του στην Cosco.

“Από το 2010 έως το 2014 εγκαθίσταται στο λιμάνι και επαληθεύονται όλα τα αρνητικά σενάρια”, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως από τότε τίποτα δεν κατασκευάζεται στην Ελλάδα αλλά αντίθετα εισάγονται τα νέα μηχανήματα από τη Κίνα ή τις Σκανδιναβικές χώρες ενώ η περιοχή μετατρέπεται σε ζώνη φθηνής επισφαλούς και ανειδίκευτης εργασίας. 

“Τα τελευταία χρόνια στη περιοχή παράγεται πολύς πλούτος αλλά είναι σαφές σε όφελος ποιών”, υπογράμμισε.

Μετά την μεταβίβαση των μετοχών των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο, υποστηρίζει η κ. Φραντζεσκάκη, “παίζει καθοριστικό ρόλο στην λιμενική πολιτική της χώρας” ενώ συμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις συζητήσεις με τους δανειστές τα προσδοκώμενα έσοδα από τα προς ιδιωτικοποίηση λιμάνια είναι μόλις 610 εκατ. Ευρώ.  

“Αυτό είναι απαράδεκτο”, τόνισε η κ. Φραντζεσκάκη και προσέθεσε πως αν γίνει αυτό θα πάμε πολλά χρόνια πίσω ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να επανέλθουν οι μετοχές των λιμανιών από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο.

“Τα λιμάνια δεν είναι μόνο προορισμοί, δεν είναι αησημικά για να πουληθούν. Είναι ένα πλέγμα σχέσεων, οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών και θεσμικών”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως πρέπει να σκιαγραφηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τα λιμάνια.

Για τις αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης μίλησε ο Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΟΛΘ.

“Η πώληση πλειοψηφικού πακέτου προσκρούει και σε διαδικασίες της ΕΕ, αφού δημιουργείται ιδιωτικό μονοπώλιο έναντι κρατικού”, τόνισε.

“Η λύση της πώλησης των λιμανιών σε ιδιώτη δεν εφαρμόζεται πια πουθενά, σε καμία χώρα”, επεσήμανε.

“Οι κυβερνήσεις πέφτουν αλλά το ΤΑΙΠΕΔ μένει”, υπογράμμισε και προσθεσε “συνεχίζουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε και σε καθε περίπτωση δεν παραιτούμαστε”.

“Στο κομμάτι των εργασιακών το μνημόνιο πέτυχε”, είπε από τη πλευρά του το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στην ραγδαία πτώση των μισθών στα χρόνια της κρισης.

“Η λιμενεργασία αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα”, τόνισε και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να κυρώσει τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις για την προστασία και το πλαίσιο των εργασιακών στα λιμάνια, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν κύρωσε καμία κυβέρνηση.

“Η Cosco μας έχει δώσει ένα παράδειγμα τι σημαίνει στις προβλήτες 2 και 3”, τόνισε και πρόσθεσε πως διατηρεί ένα προσωπικό που δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά, βασιλεύει η εργολαβία καθώς υπάρχουν περίπου 700 εργολαβικοί, η εκ περιτροπής εργασίας, οι ατομικές συμβάσεις αλλά και η απουσία κανονισμών για την ασφάλεια.

“Για να καταλάβουμε την κατάσταση στην εξέγερση που έγινε στο λιμάνι υπήρχε αίτημα να μην υπάρχουν 16ωρες βάρδιες καθώς και να καταγράφονται τα εργατικά ατυχήματα και να μεταφέρονται οι εργαζόμενοι με ασθενοφόρα και όχι ιδιωτικα Ι.Χ”, είπε ο κ. Ηλιόπουλος και παρομοίασε την κατάσταση με όσα έγιναν στα ΕΛΠΕ.

“Η Cosco έχει και αλλού δουλείες στην Ευρώπη αλλά δεν λειτουργεί έτσι”, υπογράμμισε καθώς κάποιοι της έδωσαν το χώρο να λειτουργήσει έτσι στην Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία “ζωνών φθηνής και ευέλικτης εργασίας στον Πειραιά”.

Αυτά κερδήθηκαν με αγώνες, είπε και κατέληξε πως είμαστε σίγουροι ότι οι αγώνες βοηθάνε και τη πορεία στης κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν είναι μόνο ποιος τα διαχειρίζεται αλλά και για ποιον. Ποιον υπηρετούν και σε ποιο αναπτυξιακό μοντέλο”, είπε από τη πλευρά του ο Γιώργος Σταμπουλής, μηχανικός παραγωγής και διοίκησης, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το λιμάνι πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης και των κοινωνιών, είπε και προσέθεσε πως το λιμάνι συνδέεται άρρηκτα με τη συζήτηση που αφορά την πόλη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο νέος πρόεδρος του ΟΛΘ Γιάννης Παντής, ο αντιπρόεδρος Τάσος Κανταράς, το μέλος του Δ.Σ Γιώργος Τοζίδης , η Βουλεύτρια και αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεωδορόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, Ν. Σαμανίδης και Μ. Λαμτσίδης αντίστοιχα καθώς και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι Φ. Γουργούρη, Γρ. Τερζόπουλος και Μ. Πασσαλίδης.

Με παρέμβασή του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΟΛΘ Γιάννης Παντής τόνισε πως ο ΟΛΘ δεν έχει μπει σε μια διαδικασία παραχώρησης όπως ο ΟΛΠ.

“Το τι θα γίνει θα κριθεί από τη διαπραγμάτευση και από τη κυβερνητική πολιτική που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση”, τόνισε και πρόσθεσε πως ξεκινάμε αλλού αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

“Εμείς θα κάνουμε της Συλλογικές Συμβάσεις του λιμανιού όπως έχουμε κατεύθυνση και από το Υπουργείο”, υπογράμμισε.

Τέλος ξεκαθάρισε πως η νέα διοίκηση του ΟΛΘ θα επιταχύνει διαδικασίες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παγώσει όπως η σύνδεση με τις οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες με στόχο την ανάπτυξη του ΟΛΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Μεγάλη Σχολή Δημοσιογραφίας του ΔΝΤ. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Σήμερα και αύριο το 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης: “Δικαιούμαι, απαιτώ: γάμο, όνομα, σεβασμό”